A háztartási gép vásárlásánál a gép árára számoljunk rá legalább 10-20 ezer forintot, és kutassunk fel több szerelőt és versenyeztessük őket. Arra pedig, hogy a beszerelés díját feltüntessék az gép ára mellett, még várni kell. 

A Buksza pár napja kesergett azon, hogy macerás lehet egy új tűzhely vagy más, komolyabb szerelést igénylő háztartási gép vásárlása az új készülék beszerelése, a régi leszerelése és elszállítása miatt. A vonatkozó pontos jogszabályokról a Buksza megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amely most válaszolt a kérdésekre.  

A lényeg: 

- Az érvényes szabályok szerint a kereskedőnek nem kell kiszállítania, beszerelnie az új háztartási gépet, igaz, a vásárlók elcsábítása érdekében ezt persze vállalhatja.

- Nagyobb értékű háztartási gépek például beépíthető elektromos főzőlap és sütők hálózatba kötése vagy gázkazánok bekötése érintésvédelmi, valamint biztonsági okokból komoly szakértelmet igényelnek, ezért a megfelelő üzembe helyezését csak szakember végezheti. 

- A régi gépet sem kell leszerelnie a kereskedőnek, csupán arra kötelezi a jogszabály, hogy a használt gépet ingyenesen elszállítsa. Ergó, ha a leszerelést valaki nem tudja megoldani, akkor szerelőt kell hívnia. 

- Ezekből következik, hogy az említett, komolyabb szerelést vagy szakembert igénylő háztartási gép vásárlása után a kiszállítás időpontjára hívjunk egy szakit, aki a régit leszereli, így azt el tudják vinni a szállítók, az újat pedig beszereli. 

- A szerelőnek járó pénzzel tehát mindenképpen drágább lesz az egész ügy. Másképp: hiába kerül egy gép mondjuk 80 ezer forintba, annyiból szinte biztos, hogy nem ússzuk meg. További 10-20 ezer forintta érdemes kalkulálni, ha pedig kevesebb lesz a szerelési díj, akkor utólag örülhetünk. (Gázkészülékeknél a 10-20 ezernél többet is érdemes rászámolni.)

A Buksza tanácsai:

- A vásárlás előtt alaposan nézzünk szét a piacon, és a számunkra megfelelő árkategóriában kiszemelt gép forgalmazóinál érdeklődjünk, hogy mennyiért szállítják ki, mennyiért szerelik le a régit és állítják üzembe az újat.

- A kereskedőktől kérjünk telefonszámokat a szerelőkhöz és érdeklődjünk a kiszállás, valamint a gép be- és leszerelési díjáról.

- A kereskedő által ajánlottakon kívül keressünk (például az interneten) olyan szakembereket, akik vállalják az adott gép beszerelését. Bármilyen vonzó árat mondanak, csak akkor válasszunk közülük, ha a gépre adott garancia ebben az esetben is érvényben marad. (Erről a kereskedő adhat felvilágosítást.)

Nem tudni, terveznek-e változtatást

Mivel a le- és beszerelés az gép árához képest jelentős tétel lehet, a Buksza szerint - a vásárlók teljes körű tájékoztatása érdekében - logikus lenne, ha szállítási és szerelési költség nagyságrendjét (mondjuk 12-15 ezer forint vagy 8-10 ezer forint) a kereskedők feltüntetnék a gép ára mellett.

Ezért megkérdeztük az NGM-et, hogy tervezik-e olyan jogszabály bevezetését, amely kötelezővé teszi a háztartási berendezések beszerelési költségeinek feltüntetését

Az NGM azt válaszolta: a fogyasztóvédelmi szakterületet a jövőben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli, a szabályozás esetleges változtatásáról is ez a tárca - a jelenleg zajló átadás-átvétel után - adhat majd felvilágosítást. (A Buksza meg fogja keresni ezt a tárcát is.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon