A magyarországi természetes vizű strandok többsége kiváló vízminőségű. Mindössze három strandon problémás a víz - derül ki az első, uniós szigornak megfelelően készült listából. 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet pénteken közzétette az szabadvízi (természetes) fürdőhelyek értékelését

Forrás: Origo

Az eredmény szerint a magyarországi fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott. Mindössze három olyan strand szerepel a listában, ahol a víz minősége kifogásolt: a Tisza mellett Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon is.

A Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található strandok többségénél kiváló a víz. Szintén kedvező hír, hogy a Duna vízminősége az utóbbi években folyamatosan javult, így az idén már a folyó főágán is van strand. A teljes - 15 oldalas - lista itt olvasható (pdf). 

Az első szigorú lista

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet - az uniós irányelveknek megfelelően - négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítja össze a listát. A szakértők nem csak egy-egy vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is számon tartják. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Az idei az első lista, amely az ötéves átmeneti időszak után már mindenben megfelel az Európai Unió szigorú elvárásainak. (Néhány strandról azonabn nem érkezett elég vízminta, így ezeket nem lehetett az uniós szabályoknak megfelelően értékelni. Ezek a strandok a "besorolás alatt" minősítést kapták, ami azonban nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő. (Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a következőkben ezeket is folyamatosan vizsgálni fogja.)

Hogyan mérnek? 

A közlemény szerint egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer.

A természetes (szabadvízi) strandoknál azt nézik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ezt jelzi, ha a víz kékeszöldre színeződik vagy habzik.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt?

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost