A Buksza a bevételek és a gyártási költségvetés alapján rangsorolta a világ legdrágább filmjeit. Ebben az összevetésben a legköltségesebb film messze nem a legjobb.

A Business Insider amerikai gazdasági lap a méregdrága filmek közé tartozó Tranformers-sorozat negyedik részének nyári bemutatója apropóján a napokban összeszedte a filmtörténelem harminc legnagyobb költségvetéssel készült filmjét. 

Mivel a lista élmezőnye alig változott az Origo 2012-ben készített összállításához képest, ezért a Buksza az óriási büdzsével készült filmeket eredményességük (hatékonyságuk) alapján rangsorolta, létrehozva egy sikerindexet, amely az filmek bevételének és gyártási költségének hányadosaként jött ki. A sikerindex azt mutatja meg, hogy az adott film a költségvetésének hányszorosát (hány százalékát) hozta vissza. Így teljesen más lett az eredeti sorrend. 

A világ legeredményesebb filmje az Avatar - Fotó: Origo

Bár a Karib-tenger kalózai-franchise 2009 -ben készült harmadik része (A Karib-tenger kalózai: A világ végén) számít a világ legdrágább filmjének a maga - inflációval együtt számolt - 341,8 milliárd dolláros (76,8 milliárd forint) költségvetésével, ám a büdzsének csak alig több mint a háromszorosát (sikereindex: 322 százalék) termelte ki. Ezzel pedig csak a középmezőnyben kapott helyet az eredményességi listán. 

Az első az Avatar, amely 1188 százalékos sikerindexet ért el, ami azt jelenti, hogy a film bevételei a 261 millió dolláros költségvetés közel 1188 százalékára, azaz 11,88-szorosára rúgtak. A második a Titanic, a harmadik pedig a Bosszúállók című film volt. A 30 legdrágább film sikerindexük (eredményességük) alapján készült rangsora az alábbi infografikán látható. 

A különböző filmekhez tartozó pontos értékek (sikerindex, gyártási költség, bevétel) megjelenítéséhez az oszlopokra kell irányítani az egeret. A százalékos értékek magyarázata: az 1188 százalékos érték azt jelenti, hogy az adott film összbevétele a költségvetés 11,88-szorosát tette ki, 455 százaléknál pedig 4,55-szörös a szorzó. A különböző értékek korrigálva vannak az infláció hatásával.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: