A Buksza a bevételek és a gyártási költségvetés alapján rangsorolta a világ legdrágább filmjeit. Ebben az összevetésben a legköltségesebb film messze nem a legjobb.

A Business Insider amerikai gazdasági lap a méregdrága filmek közé tartozó Tranformers-sorozat negyedik részének nyári bemutatója apropóján a napokban összeszedte a filmtörténelem harminc legnagyobb költségvetéssel készült filmjét.

Mivel a lista élmezőnye alig változott az Origo 2012-ben készített összállításához képest, ezért a Buksza az óriási büdzsével készült filmeket eredményességük (hatékonyságuk) alapján rangsorolta, létrehozva egy sikerindexet, amely az filmek bevételének és gyártási költségének hányadosaként jött ki. A sikerindex azt mutatja meg, hogy az adott film a költségvetésének hányszorosát (hány százalékát) hozta vissza. Így teljesen más lett az eredeti sorrend.

A világ legeredményesebb filmje az Avatar - Fotó: Origo

Bár a Karib-tenger kalózai-franchise 2009 -ben készült harmadik része (A Karib-tenger kalózai: A világ végén) számít a világ legdrágább filmjének a maga - inflációval együtt számolt - 341,8 milliárd dolláros (76,8 milliárd forint) költségvetésével, ám a büdzsének csak alig több mint a háromszorosát (sikereindex: 322 százalék) termelte ki. Ezzel pedig csak a középmezőnyben kapott helyet az eredményességi listán.