A 2012-ben a Szép-kártyákra érkezett pénzt május végéig el kell költeni. Ellenkező esetben a pénz a munkáltatóhoz kerül. Milliárdos tételről van szó. 

Bár május végéig még van idő, érdemes megnézni, hogy a Szép-kártyákon van-e 2012-ben feltöltött összeg, mert azt addig el kell költeni. A vonatkozó rendelet szerint a kártyára érkezett összeget az az utalás évét követő második naptári év május végéig fel kell használni.

A határidő lejárta után fel nem használt összeget a Szép-kártyát kiadó banknak vissza kell fizetnie annak a munkaadónak, amely feltöltötte  pénzt. Jelentős összegről van szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a múlt év végén több mint 5 milliárd forint tavalyelőtt feltöltött pénz volt a kártyákon. Azt, hogy mennyi 2012-ben feltöltött pénz van a kártyán, az egyenleg lekérdezésével lehet megtudni.  

A Szép-kártyákon három alszámla (szállás, vendéglátás, szabadidő), más néven zseb van. Ezekről lehet fizetni a különböző szolgáltatásokért annak függvényében, hogy melyik zsebbe mekkora összeg érkezett.

Forrás: Sxc.hu

 A legnépszerűbb az éttermekben is elkölthető vendéglátás zseb, a tavalyi adatok szerint a feltöltések 63 százaléka érkezik ide. A szálláshely zsebé a pénzek ötöde, a a szabadidő zseb részesedése pedig 14 százalékos. 

Forrás:Sxc.hu

A szabadidő zseb létrehozása, több más lépéssel, például a mindennapos testnevelésórák bevezetésével, a sportcélú kiadásokhoz járó társadalmi adókedvezménnyel együtt, azzal is magyarázható, hogy az emberek kedvezményes adózás mellett többek között sportolásra fordítsanak többet. 

Napi 15 perc mozgás

A statisztikai adatok szerint szükség van a sport, mozgás ösztönzésére, ezen a téren ugyanis rosszul állunk. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb 2009-2010-ben végzett időmérleg-statisztikája szerint ugyanis szabadidős tevékenységekre napi átlagban 4 és fél óra jutott abban az időszakban, ami a nyolcvanas évekhez képest közel háromnegyed órával több, de a kétezres évek elején mért értéknél 12 perccel kevesebb.

A szabadidő legnagyobb részét, 57 százalékát tévénézéssel töltötték a magyarok a négy évvel ezelőtti vizsgálat szerint, ez megegyezett a korábbi értékekkel. A sportolásra, sétálásra fordított idő azonban nagyon alacsony volt, naponta mindössze 15 perc jutott, ami ráadásul 4 perces csökkenést jelentett a korábbi adatokhoz képest. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!