Bár korábban azt se tudta pontosan, hogyan néz ki egy pénzérme, a 15 éves David Perce rajza került az új 1 fontosra. 

A brit Királyi Pénzverde (Royal Mint) lecseréli a jelenlegi 1 fontost, az új érme tervezésére pályázatot írt ki. Hatezer pályamunka érkezett, ezek közül a mindössze 15 éves David Pearce rajza lett a nyerő

Forrás: Royal Mint

A fiú Nagy-Britannia nemzeteire jellemző, egy tőről fakadó növényeket rajzolt a tervre. A rajzot érmeszakértők segítségével még finomították, de Pearce munkáján alapul a végleges dizájn. Anglia a rózsával, Wales a póréhagymával, Skócia a bogánccsal, Észak-Írország pedig a lóherével jelenik meg az új 1 fontoson, amelyen ott van a korona is. 

 

David Pearce a sikerről azt mondta, nagyon meglepődött azon, hogy az ő lett a győztes. A tanárától hallott a versenyről, majd benevezett, mondván, nincs vesztenivalója. Azt is elmondta, hogy sok időt vettek igénybe az előkészületek. Egyrészt az, amíg utánajárt, miként is néz ki egy egy-egy pénzérme. Másfelől pedig az, hogy megtalálja azokat a dizájelemeket, amelyek az Egyesült Királyság nemzeteire utalnak.  

A Royal Mint vezetője, Adam Lawrence azt mondta, az új dizájn alapján készülő 1 fontost 2017-ben bocsátják ki. A 12 oldalú érme 2 különböző fémből készül, és a Royal Mint szerint a legbiztonságosabb forgalomban lévő pénzérme lesz a világon.