Öt forintérmét neveztünk a vébére. Bárki szavazhat rájuk. Korábban már sikerült. 

Az amerikai Krause kiadó minden évben megrendezi a érmék világbajnokságát, amelyen a szakmai zsűri mellett a közönség is szerepet kap. Az internetes szavazáson a legtöbb vokshoz jutó érme elnyeri a közönségdíjat.

A magyar érmék rutinos, sikeres versenyzőnek számítanak, korábban ugyanis már több alkalommal is győzelmet arattak. A közönségdíjat először 2007-ben írták ki, az első két alkalommal magyar érme volt a befutó: az elsőt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára kibocsátott 50 forintos jubileumi érme nyerte, amelynek tervezője Kósa István volt, egy évvel később a Kiss György által tervezett Gyulai vár ezüstérme kapta a legtöbb szavazatot.

Idén öt magyar, tavaly kibocsátott emlékpénz indul a díjért az óriási mezőnyben: 29 ország 240 érméjét és 23 érmesorozatát nevezték be a versenybe.

 

A szavazás menete képekben (is)

Szavazni 2015. június 15-ig lehet, a verseny angol nyelvű oldalán, a magyar érmék az utolsó oldal alján találhatóak. (A teljes mezőny itt érhető el, alul a magyar érmékkel.Regisztráció után bármelyik érmére, érmesorozatra lehet szavazni: az oldal felő részében lévő menüsorban rá kell klikkelni a "To vote for the coins" menüpontra.

Majd az egyes érmék alatt megjelenő "Select rating" gombra kattintva lehet 1-10-ig osztályzatot adni az egyes érméknek. (Az alábbi képen az öt magyar indulóból négy látható, az alatta lévő képeken pedig külön-külön is láthatóak a magyar jelöltek.) 

Mit kell tudni a magyar jelöltekről?

Az egyik induló a magyar jegybank alapításának 90. évfordulójára kiadott, 10 ezer forint névértékű érme. Az érmét Kereszthury Gábor iparművész tervezte. Az érme súlya 24 gramm.

A következő jelölt Homoki-Nagy István Kossuth-djías filmrendező születésének századik évfordulójára készült. A rendező a magyar tájat és élővilágát mutatta a filmjeiben, az egyik legismertebb magyar természetfilmesként tartják számon. Az ezüstből készült érmét Horváth Andrea művész tervezte, súlya pedig 31,46 gramm. 

A Lechner Ödön halálának 100. évfordulójára készült érme a legnagyobb magyar építészeket bemutató sorozatba tartozik. (A sorozat tagjai Alpár Igáncnak (2005), Ybl Miklósnak (2014) állítottak emléket.) Az Fritz Imre művész által tervezett érme ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. 

A negyedik magyar indulót Spányi Béla természetfestő halálának 100. évfordulójára bocsátotta ki az MNB. Az ezüstből érmét Szöllőssy Enikő művész tervezte, súlya 24 gramm.  

Az ötödik magyar jelölt a Somogyvár-Kupavár Nemzeti Emlékhely érméje. A réz-nikkel ötvözetéből készült érmét Tóth Zoltán művész tervezte, súly pedig 18,4 gramm. 

Amit az emlékérmékről tudni kell

Az emlékérmék ugyanolyan törvényes fizetőeszközök, mint az úgynevezett forgalmi érmék, vagyis az öt-, a tíz-, a húsz-, az ötven-, a száz- és a kétszáz forintosok. Az emlékpénzeket a rajtuk lévő névérték erejéig kötelező Magyarországon fizetőeszközül elfogadni. Ugyanakkor az emlékérméknek nem ez a legfontosabb szerepe, ráadásul a mindennapi életben, hogy a pénzforgalom minden szereplője ismerje ezeket az érméket, így előfordulhat, hogy a felismerésük, azonosításuk, elfogadásuk problémát, kellemetlenséget okoz - írja hírlevelében a jegybank tulajdonában lévő Magyar Pénzverő. 

Egy-egy emlékérme értékét több tényező határozza meg: a névérték, a nemesfém érmékben lévő nemesfém mindenkori értéke, a limitált példányszám (ritkaságfok), a művészi kivitelezés, az érmén ábrázolt téma aktualitásának közérdekűsége, az érme mindenkori állapota (tartásfok). Mindezek egy adott gazdasági környezetben együttesen, kölcsönösen, vagy akár egyenként is döntő módon meghatározhatják egy-egy emlékérme aktuális értékét, és magukban hordozzák annak reális lehetőségét, hogy hosszabb távon a beszerzési árukhoz képest többletértéket érjenek el. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Több mint 20 milliárdért lottózhat

Akár 7 millió forintért is lehet szigetet venni

Mekkora fizetést kapnak a fiatalok?

Ők keresnek a legrosszabbul Magyarországon

Hivatalos: a politikusok keresnek a legjobban Magyarországon

Az ország fele buszozik

Az egyik legszomorúbb statisztika