Az egészséges étel jóval drágább, mint sima - ezt egy újabb kutatás is bizonyítja.

Az egészséges étkezés egyelőre Magyarországon keveseket érdekel, a GfK tavaly novemberben megjelent kutatása szerint 10-ből egy ember fogyaszt egészséges ételeket. Az egészséges táplálkozás térnyerésének egyik gátja, hogy drágább, mint a hagyományos. Ezt több, igaz külföldi kutatás igazolja. 

A Journal of Epidemiology and Community Health című folyóirat következő számában megjelenő, brit kutatók által elvégzett felmérés szerint az egészséges étrend jóval drágább.

Fotó: Origo

A kutatók 35 ezer brit nő bevonásával vizsgálták, hogy mennyibe kerülnek a különböző étrendek. A különböző étrendeket a brit Egészségügyi Minisztérium által kiadott ajánlása alapján sorolták be - idézi a kutatástaz Élelmiszer-biztonsági Szemelvények friss száma. 

Az eredmény egyértelműen bizonyítja, hogy annál drágább egy étrend, minél egészségesebb. A legegészségesebb étrend naponta 6,63 fontba - 2625 forintba - került, ami a duplája a legkevésbé egészséges étrend napi 3,29 fontos - 1302 forintos - költségének. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a magasabb végzetségűek és a vezető beosztásban dolgozók választották inkább az egészséges ételeket.

A Harvard Egyetem közegészségügyi karának (HSPH) kutatói korábban nagyszabású vizsgálatot végeztek, amelyben az élelmiszerek adagokénti árát mérték, és az egy napra elegendő 2000 kalóriás étrend árát is mérték, az eredményeket pedig tavaly a British Medical Journal Open című lapban publikálták. A harvardi kutatók arra jutottak, hogy a legegészségesebb étrend naponta 1,5 dollárral - 365 forinttal - drágább a kevésbé egészégesnél. Tehát évente 550 dollárral - 134 ezer forinttal - kell többet fizetni az egészséges menüért.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!