A szaktárca Bukszának adott válasza szerint a benzinkutas Sparoknak sincs kegyelem. 

Bár a vasárnapi boltzárról szóló eredeti jogszabály megengedi, hogy a benzinkutakon működő boltok vasárnap, a többi napon pedig este 10 és reggel 6 óra között nyitva legyenek. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője azonban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely átírta ez a szabályt. (A cikk eredeti verziója még azelőtt készül, hogy a parlament elfogadta volna a módosítást, kedden azonban megszavazták a képviselők, ennek megfelelően frissítetttük a cikket.) 

Forrás: Buksza

A módosítás lényege leegyszerűsítve: azoknak a benzinkuztakon kialakított boltoknak is be kell zárniuk a kérdéses időszakban, amelyek nem árulnak üzemanyagot. A Buksza a módosítás megjelenése után arról írt, hogy elméletileg kikerülhetik a szabályt az érintett boltok, mégpedig úgy, hogy mondjuk flakonos kiszerelésben árult üzemanyagot árulnak - ahogy teszi azt sok-sok üzlet a motorolajokkal. (A módosítás egyébként nem nevesíti a Spart, de lényegében azoknak a Spar Expresszeket érintené érzékenyen a módosítás, amelyek OMV-kutakon nyíltak az elmúlt években. A Sparnak nyolc ilyen kútja van jelenleg.) 

 

A posztban azért is utaltunk arra, hogy ez a megoldás egyelőre csak elméletben merülhet fel, mivel lehetnek olyan szabályok, amelyek ezt megtiltják, főleg, hogy a vasárnapi boltzár jogi szabályai szinte naptról napra változtak. A Buksza tehát megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy lehetséges-e ez a megoldás. 

A szaktárca hétfőn adott választ, amely szerint a fenti kiskapu nem játszik a sparos kutaknál. Az NGM közölte: a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerint az üzemanyag nem üzemanyagtöltő állomáson való értékesítése jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység. " A szóban forgó jogszabály gyakorlatilag nem engedi azt, hogy egy bolt – polcról levehető formában – kannákban üzemanyagot áruljon" - derül ki az NGM-es válaszból.

Benzinkutas bolt (a kép illusztráció) - Forrás: Origo

Az adott boltnak ehhez elsőként szüksége lenne jövedéki engedélyre. Márpedig ilyen engedélyt többek között csak az kaphat, aki 600 millió forint jövedéki biztosítékot nyújt - áll a minisztérium levelében, amely szerint további előírás, hogy legyen egy, legalább félezer köbméteres, az illetékes hatóság által hitelesített és engedélyezett, a talajjal egybeépített vagy a talajhoz rögzített tárolótartálya is a boltnak, ráadásul a eladás csak „kútoszlopon” keresztül történhet. 

Egy szó, mint száz, a sparos kutakra is rákerül a vasárnapi lakat.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

Az OTP megkezdte a devizahitelesek kifizetését

Szesztilalmas trükk vs. vasárnapi boltzár

Megmenekülhetnek a benzikutas Sparok?