Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boltzár: esélytelenek a spéci Sparok

A szaktárca Bukszának adott válasza szerint a benzinkutas Sparoknak sincs kegyelem.

Bár a vasárnapi boltzárról szóló eredeti jogszabály megengedi, hogy a benzinkutakon működő boltok vasárnap, a többi napon pedig este 10 és reggel 6 óra között nyitva legyenek. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője azonban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely átírta ez a szabályt. (A cikk eredeti verziója még azelőtt készül, hogy a parlament elfogadta volna a módosítást, kedden azonban megszavazták a képviselők, ennek megfelelően frissítetttük a cikket.)

Forrás: Buksza

A módosítás lényege leegyszerűsítve: azoknak a benzinkuztakon kialakított boltoknak is be kell zárniuk a kérdéses időszakban, amelyek nem árulnak üzemanyagot. A Buksza a módosítás megjelenése után arról írt, hogy elméletileg kikerülhetik a szabályt az érintett boltok, mégpedig úgy, hogy mondjuk flakonos kiszerelésben árult üzemanyagot árulnak - ahogy teszi azt sok-sok üzlet a motorolajokkal. (A módosítás egyébként nem nevesíti a Spart, de lényegében azoknak a Spar Expresszeket érintené érzékenyen a módosítás, amelyek OMV-kutakon nyíltak az elmúlt években. A Sparnak nyolc ilyen kútja van jelenleg.)

0 Tovább

Elverték a Spart a többiek - hiperárkörkép

Eszterrel a mindennapi élelmiszereket vizsgáltuk vasárnap délután/este, illetve hétfő reggel az ismerősök körében legnépszerűbb áruházakban. A versenytársak: az Allee bevásárlóközpontban lévő Interspar, a budaörsi Tesco és Auchan, valamint a törökbálinti Cora. 

A végeredmény szerint a kosár a Sparban volt a legdrágább. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a Spar egysége Budapest legtöbb részéről tömegközlekedéssel a többinél sokkal könnyebben elérhető. Az Alleetól a Google térképe szerint a budaörsi áruházak közel 10, a törökbálinti áruház pedig 16 kilométerre van, így az autó fogyasztása alapján érdemes kalkulálni, hogy megéri-e kimenni a városból. Ha kizárólag a fogyasztási kiadást nézzük, akkor a jelenlegi átlagárak mellett tíz kilométer megtétele egy nyolcliteres átlagfogyasztású autóval közel 350 forint, benzinesnél pedig 320 forint. Az árkörképnél fontos szempont továbbá, hogy minőségben is lehet különbség a különböző termékek között. 

Most a jellemzően a legolcsóbb termékek voltak a főszereplők, de lesz olyan körkép, amelyekben ugyanazokat a márkás termékeket hasonlítjuk össze, azoknál elviekben nincs minőségbeli különbség. 

13 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek