Bár eredetileg a benzinkutakon lévő boltok mentesültek volna a vasárnapi boltzár alól, egy törvénymódosítás viszont keresztbe tenne nekik. Elméletileg azonban lehet megoldás? A szaktárca válaszára még várunk.  

Bár vasárnapi boltzárról szóló - most vasárnap életbe lépő - törvény ugyan kész, a végrehajtási rendelet, amelynek számos részletszabályt kell tisztáznia, még nem született meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI szerint azt ígérte, a hét második felében készen lesz ez a jogszabály. 

Fotó: Buksza/Csernátony Csaba

Közben a benzinkutakon működő boltok helyzete kétségessé vált. Az eredeti jogszabály ugyanis megengedi, hogy ezek az egységek vasárnap, a többi napon pedig este 10 és reggel 6 óra között nyitva legyenek. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője azonban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely lakatot tenne az érintett boltok egy részére.

 

Spar-egységek a középpontban

Bár törvénymódosító nem nevesíti a Spart, de lényegében azoknak a Spar Expresszeket érintené érzékenyen a módosítás, amelyek OMV-kutakon nyíltak az elmúlt években.

"Az az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot,a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül” - áll a törvénymódosító javaslatban, ez a feltétel pedig elméletileg kizárja, hogy a sparos kutak nyitva legyenek. (A Sparnak egyébként jelenleg nyolc olyan boltja van, amelyek benzinkúton működnek.) 

Volna megoldás?

A Portfólió.hu szerint nem egyértelmű a törvényjavaslat hatása a bolthálózatra. Ha ugyanis a benzinkúton vásárolt benzinért is a Spar kasszájánál kell fizetni, akkor az már valószínűleg üzemanyag-ealdásnak számít. "Több más benzinkút hálózatnál elég elterjedt gyakorlat, hogy az egyes kutak, nem a nagy társaság tulajdonában állnak, hanem franchise partnerek üzemeltetik őket. A benzinkúton található shopot teljes egészében ez a partner viszi, a hálózat üzemanyagát pedig bizományban árulja. Mivel a Spar Expresszek tekintetében is van példa arra, hogy a Spar kasszájánál rendezhetjük a benzinvásárlást is, véleményünk szerint, a Sparok helyzete rendezhetőnek tűnik" - írja a lap. 

A Buksza szerint sem egyértelmű a helyzet. Egyrészt az előbb ismertetett helyzet miatt, másfelől a Spar elméletben azt is megteheti, hogy flakonban kitesz a polcokra üzemanyagot, ahogy például motorolajak is vannak a boltok polcain.

A vasárnapi boltzár jogszabályi környezete például a végrehajtási rendelet hiánya miatt egyelőre bizonytalan, így azt sem lehet biztosan, hogy a flakonban árult benzin megoldás jelent-e. Épp ezért a Buksza megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy jogszabályi szinten lehetséges-e, hogy egy-egy benzinkút csomagolva, mondjuk flakonban árusítson üzemanyagot. A minisztérium egyelőre nem adott választ a kérdésre, amint megérkezik a válasz, bővítjük a posztot. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Szesztilalmas trükk vs. vasárnapi boltzár

A gatyája is rámehet a feledékenységre

Így adózik a cigi

Így néz ki az új 20 eurós

Munkanélküiség, ahogy még nem látta

Komplett falu kiadó

fizetés