Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brüsszel vs. Budapest - árverseny meglepő eredménnyel

Egy Budapest külvárosában - Nagytétényben - és egy Brüsszel belvárosában lévő Lidl csapott össze egymással. A játékosok az alapvető élelmiszerek, mindegyikből a legolcsóbb. 

Budapesti Lild Brüsszeli társa  Különbség
1 liter tartós (UHT) tej 153 forint 168 forint 9,8%
1 liter napraforgó étolaj 349 forint 516 forint 49,7%
1,5 liter ásványvíz 43 forint 82,6 forint  92,1%
10 darab tojás 479 forint 369 forint -23% 
1 kg kristálycukor 291 forint 263 forint -9.6%
1 kg finomliszt 129 forint 133 forint  3,1%
Összesen 1444 forint 1532 forint 6,1%

A brüsszeli üzlet árai a keddi 295 forint körüli euróárfolyamon lettek számolva, így az ottani kosár alig egy százassal lett drágább. A tojás és a kristálycukor pedig ott olcsóbb.

Eredetileg párizsi is szerepelt a kosárban, de azt nem talált a brüsszeli árfelmérő. A felvágott ára jóval magasabb a brüsszeli Lidlben: a legolcsóbb sertéshúsból készült termékből  egy kiló 5,95 euró volt, ami 1755 forintnak felel meg. Budapesten egy kiló sertéspárizsiért 572 forintot kértek. 

Engem meglepett az eredmény...

Köszönöm Krisztiánnak a brüsszeli árakat.

Ha észrevétel van, ne kímélje a kommentmotort vagy a bukszalada@freemail.hu postaládát! 



14 Tovább

Mennyit buktak a gazdagok?

Mostantól naponta lehet turkálni a világ leggazdagabb embereinek zsebében, a Bloomberg hírügynökség ugyanis a hétvégén elindította a milliárdosok indexét, amely naponta követi, mennyivel változott a vagyonuk. 

Forrás: AFP

Bill Gates Micorsoft-alapító 335 millió dollárral lett szegényebb Forrás: AFP

Hétfőn rosszul jártak összességében. A világ húsz leggazdagabb embere közül tíz 2,5 milliárd dollárt bukott a részvénymozgások miatt. Azaz csak hétfőn több mint 550 milliárd forint értékű vagyon veszett el, ez pedig megközelíti a magyar költségvetés idei teljes hiányát. Persze voltak, akik jól jártak: a listán szereplő másik tíz ember 2,1 milliárd dolláros pluszt ért el. A hétfői mérleg tehát 400 millió dolláros veszteség, ez a jelenlegi árfolyamon közel 90 milliárd forintnak felel meg.  

A bukás azonban csak virtuális, mert részvénydrágulás esetén eltűnhet a deficit. Amúgy sem kell félteni őket: csak január óta mindegyikük vagyona 0,1-23,7 százalékkal gyarapodott. A lista első helyén Carlos Slim a telekommunikációs szektorban érdekelt mexikói üzletember áll 68,4 milliárd dollárral, utána Bill Gates és Warren Buffett befektetési guru következik 62,1, illetve 44,3 milliárddal. 

1 Tovább

Világverő forintérmék

Újabb győzelmet aratott Magyarország az érme-világbajnokságon! Sorozatban ötödször.

Most a Gáti Gábor szobrászművész tervezte - az Őrségi Nemzeti Parkot népszerűsítő - négyszögalakú érme kapta az évről évre megrendezett vébé közönségdíját, megelőzve tizenkilenc ország - köztük Izrael, Németország, az Egyesült Államok, Kína és Ausztrália - jelöltjét.  

Sikerpénzek

A közönségdíjat ötödik alkalommal írták ki, a korábbi években az 1956-os ötvenes, a Gyulai várat ábrázoló 5000 forintos, a Tokaji történelmi borvidék szintén 5000 forintos érméje, valamint a Budapest 5000 forintos nyert. (Ezek láthatóak a képen.) 

A verhetetlen csapat

Az amerikai Krause kiadó által kiírt érmeverseny menetrendje egyszerű. Az adott évben az egy évvel korábban kibocsátott érméket nevezik, ezekre az interneten lehet szavazni, a díjakat pedig a versenyévet követő év februárjában osztják ki. 

0 Tovább

Gyros vicc áron

Íme a VIII. kerületi János Pál pápa (volt Köztársaság) tér déli oldalán lévő az arab büfé-élelmiszerbolt.



A felirat nem vicc.

Budapesten általában ennél jóval drágábban, 500-700 forintért kaphatóak a gyrosok. Az alacsony ár ellenére az itteni gyrosszal minden rendben. Semmi extra, de finom, nincs teletömve, cserébe nem szakad el a tészta és folyik ki a szósz, ami elő szokott fordulni. (A Buksza rendszerint nem alkot véleményt egy-egy termékről, a mostani az alacsony ár miatt kivételes eset.)

Vasárnap egyébként nem volt gyros, a szomszéd házban lakó törzsvendégek szerint akkor nem szokott lenni, ellentétben a hét többi napjával. Kedden volt. Az előttem lévő vendég négy termékkel hagyta el az egységet.

Fizetésnél 600 forintot kért tőlem a kedves kiszolgáló lány a két, elvitelre kért gyrosért. Nem kérdeztem meg, hogy a csomagolás miatt kell-e többet  fizetni. Mindegy is, ha igen, ha nem, ez belefér. Jó étvágyat!

4 Tovább

Vigyázz a kelkáposztával!!!

A Tescóban nagyon óvatosan kell bánni a kelkáposztával, véletlenül se szakadjon le a levele.  Különben... 

Forrás: Facebook

Az igazsághoz hozzátartozik: bár az élelmiszerláncok igyekeznek a különböző biztonsági rendszerekkel minimálizálni a rongálásokból, lopásokból származó kárt, de ezzel számolni kell. Az ebből adódó kárt ugyanis a vásárlók fizetik meg, közösen. A konkrét összegről nincs statisztika, mert nem szívesen beszélnek róla a cégek - 10-100 milliós lehet a nagyságrend. 

Köszi Attila

3 Tovább

Furcsa benzinárcsökkentés

Frissítés: az előző nap megemelt árat csökkentette szerdán a Mol az egyik kútnál. 

A keddi bejegyzésban azt írtam: szerdától a gázolajat 5, a 95-ös benzint 3 forinttal olcsóbban kínálja a Mol. A lépéssel a gázolaj átlagára 431 forintra mérséklődik, a benziné pedig 418-420 forint lesz. Eddig volt az eredeti hír, de...

Az árcsökkentés előtt egy nappal - kedden - napon belül egy forinttal megemelte az árat az olajtársaság a Szerémi úti kúton. Reggel még 420,9, kora este 421,9 forint volt egy liter benzin. Szerda reggel pedig 418,9. Tehét csak 2 forinttal ment lejjebb az ár. Ügyes.  

A keddi számla: 


Az ároszlop szerda reggel: 


Köszönöm Somának, Lacinak, Zsoltnak. 


1 Tovább

Rekordsorozat vár a forintra?

Sajnos nem arról van szó, hogy tudnám a jövőbeni árfolyamokat. Ha viszont a devizahitelesekre nézve az optimista verzió valósul meg, akkor mindennap éves rekordot dönthet a forint. 

Az euró árfolyama ugyanis január első napjaiban került soha nem látott magasságba, ezért a forint akár néhány filléres többlete is új csúcsot jelent.

Forint vs. euró január óta

A táblázat ronda, de a lényeg látszik (Forrás: MNB)

Bár még vége sincs a januárnak, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamain is látszik a rekordsorozat. Január 5-én közel 322 forint volt az euró, most szerdán pedig 298,6. A szóban forgó húsz napban pedig négy olyan volt, amikor az aktuális euróárfolyam magasabb volt, mint az előző napi. 

A 2008 közepén elért mindenkori forintcsúcs, a 230 forint alatti euró azonban nagyon messze van...

Persze bőven benne van a pakliban a pesszistább forgatókönyv is, ha az lesz, akkor nem lesz rekordsorozat. (A forint kilátásait a Portfolio.hu összefoglalta, a cikk itt található.)  

0 Tovább

Futballmeccsjegy újautó-árban

Volt, aki egy új autó árát is hajlandó rááldozni az amerikaifutball-bajnokság február 5-i döntőjére. Az idei Super Bowlra  11 883 dollárért is adtak el jegyet a napokban, ez az eddigi a legdrágább tikett a meccsre. (Az esemény közeledtével jó eséllyel még feljebb mennek a jegyárak.) 
Forrás: AFP

A 11 883 dollár forintra számolva több mint 2,7 millió forint, ebből a pénzből bőven kijön egy új autó - például egy Dacia Duster vagy Chevrolet Spark - Magyaországon. Az Egyesült Államokban is többféle alsó kategóriába tartozó modellt lehet megvásárolni belőle.   
Egy luxuspáholy, amelyben 25 ember fér el összesen 800 ezer dollárért kelleti magát, azaz több mint 180 millió forintért kapható - fejenként közel 720 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Ezért akár normális használt autót is lehet venni, itt is, ott is. 


1 Tovább

Primitív benzinmatek - csak a forintban lehet bízni

Szerdától öt forinttal csökken a gázolaj literenkénti ára, a 95-ös benziné nem változik. Tehát továbbra is értelmetlenül drága lesz az üzemanyag - rosszabb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt.

Következik a leegyszerűsített benzinmatek. 2002-ben a nettó átlagkeresetből 384 liter gázolaj, közel 350 liter benzin jött ki. 2006 után sokkal többet, 400-550 litert lehetett tankolni a két üzemanyagból, tavaly pedig durván 370 litert. 

Ha a tavalyi nettó átlagkeresetet az inflációval megemeljük akkor az új átlagárak alapján 327 liter gázolajra, 340 liter benzinre futja, ez pedig tízéves távlatban a legrosszabb eredmény. (Pont egy évvel ezelőtt a hasonló számítás alapján a Totalcaron jelent meg egy cikk, amely szerint 2001-ben a fizetésekhez képest jóval drágább is volt a benzin, mint 2011 elején. "Ahhoz, hogy a 2001-es nyomorszintet elérjük - kapaszkodjanak meg - , 434 forintra kellene most felszöknie a literenkénti árnak. 434-re…" - állt a cikkben.) Itt tartunk nagyjából, 6 forint híján elértük. 

Ha ezt a primitív számítást nézzük, kiderül: ahhoz, hogy a válság elmélyülését jelentő 2009-es szintet teljesítsük 183-199 ezer forintos nettó átlagfizetésre lenne szükség.  Vagyis 25-37 százalékos béremelésre. Vagy 313 forintos gázolajra 326 forintos benzinre. Vagy olcsóbb olajra. Vagy erősebb forintra. 

Az iráni konfliktus és a magyar gazdaság helyzete miatt a sokkal olcsóbb olajat, illetve a jóval magasabb fizetést el lehet felejteni. A forint talán segít. 

9 Tovább

Mi köze a törülközőnek a citromhoz? Vagy a fodrásznak a cukorhoz?

A kérdésre a válasz az inflációs verseny, amelynek ezek voltak a főszereplői. 

A KSH adatbányája szerint az 50*100 centis frottírtörülköző átlagára 2011-ben 2050 forint volt. Vagyis közel 90 százalékos drágult  éves szinten, ezzel az eredménnyel pedig messze a legjelentősebb drágulást érte el a termék. 

Fotó: Magda Eszter

Fotó: Magda Eszter

A második hely az 56 százalékkal dráguló kristálycukoré, harmadik lett 41 százalékos eredményével a liszt. A negyedik az alma 32 százalékkal. Ötödik a hajvágás, amely negyedével 1650 forintra drágult. 

A sor másik végén a citrom és a paradicsom áll, mindkettő 17 százalékkal lett olcsóbb, a 185 literes hűtőgép 14 százalékos árcsökkenéssel bronzérmes. A legjobb ötbe került az uborka és az LCD-képernyős tévé, előbbi 12, utóbbi 10 százalékkal lett olcsóbb. 

Január van, tehát indul a következő verseny, eredményhirdetés egy év múlva. 

0 Tovább

385 forint 3 ezerért - méregdrága az új érmekészlet

Hamar korrigálta hibáját pénteken a Magyar Pénzverő. A forintérméket előállító cég honlapján közölte: "Megjelent a 2012. évi első napi veret forgalmi sor, Magyarország köriratos érmékkel". Nyolc óra előtt még az volt a honlapon, elfogyott az érmesor, nyolc után azonban már lehetett rendelni. 

Arról van szó, hogy az új alaptörvény értelmében a 2012-től kibocsátandó forintérmék hátoldalán a Magyar Köztársaság felirat helyett a Magyarország szónak kell szerepelnie. Az új érmék nem jelennek meg egyből a pénzforgalomban, éveket kell várni, mire lecserélődik az állomány.

A pénteken megjelent érmekészletet csak sorozatban lehet megvenni, borsos áron: 3 ezer forintot kell fizetni az összesen 385 forint értékű sorozatért. 

A pénzforgalomban elsőként új felirattal a húszforintos fog megjelenni, várhatóan februártól. 

0 Tovább

Hitelkártya bagóért - hogyan lehetne olcsóbb?

Kitalált párbeszéd egy hitelkártyáról. 
Helyszín: Kitalált Bank fiókja
Időpont: Mostanság vagy a jövőben

- Kérek hitelkártyát!

- Mégis milyet?

- Nem tudom. Olcsót.

- 35-38 százalékos teljes hiteldíjmutató?

- Az mi?

- Nagy része a kamat, és megmutatja mennyit kell fizetni a hitelre. Például 500 ezer hitelkártyán keresztül elköltött forinthitelre hároméves futamidő esetén összesen 284 ezer forint kamatot kellene fizetni. A havi részlet pedig közel 22 ezer forint. 

- Francba vele, ez nagyon sok. A környezetemben élők lakáshitele sokkal olcsóbb.

- Azért ilyen magas a thm, mert sokkal hosszabb futamidejűek. Valamint a hitelkártya mögött nincs fedezet, nincs biztosítéka a banknak arra az esetre, ha nem fizetne. A jelzáloghitelnél végső esetben ott a lakás.

- Berakom a lakást fedezetnek. Úgy mennyi lenne a félmilliós hitel? Nem is biztos, hogy elköltöm, csak ott legyen tartaléknak.

- Ha mégis belekölt vagy elkölti, akkor hároméves futamidő és jelzáloghitel esetén 12 százalékos lehetne. A havi részlet 16,6 ezer forint lenne, az összesen fizetendő kamat pedig 100 ezer forint alatt maradna.

- Kérek ilyet.

- De ilyen nincs hitelkártyával összekötve. 

- Ezek szerint olyat kérek, ami nincs... Gondolom lenne benne fantázia, ha sokkal olcsóbb, mint a többi.

- Nem tudom miért nincs, de még lehet, mert valóban van benne fantázia. Egy banki termék kifejlesztése azonban nem két perc.

- Köszönöm, szóljanak, ha kész. 

0 Tovább

320 felett: eurót az utcáról - érdemes körülnézni!

A bankokban nagyüzem volt szerdán az euró rekordja miatt, volt köztük, amely háromszor árazta át a valuta- és devizaárfolyamokat. Alapesetben, mivel a deviza csak számlán jelenik meg, olcsóbbnak kellene lennie mint a készpénznek, de nem.

Tetszőlegesen kiválasztott, interneten és telefonon elérhető utcai valutaváltók döntő része több forinttal olcsóbban árulja az eurót, mint amennyiért jó néhány bank adja a devizát, a valuta esetében pedig még nagyobb - eurónként - 2-6 forint is lehet a különbség.

 Akinek szüksége van euróra, nézzen körül az utcán!


Köszönöm Eszternek a tippet.

1 Tovább

A forint kikapott a szülinapos eurótól

Most ünnepli tízéves szülinapját az euró, ennek örömére lássuk a szülinapi számvetést az európai adósságválság miatt bizonytalan jövőjű deviza gyermekkoráról. (A közös európai devizát számlapénzként 1999 januárjában vezették be, az érmék és bankjegyek csak 2002 januárjában kerültek forgalomba.)

Minket elsősorban a több mint hatvanéves forinton keresztül érint az euró, ezért erre koncentráltunk. A Magyar Nemzeti Bank tíz évvel ezelőtti és hétfői hivatalos árfolyama szerint az euró harmadával drágult. A tíz év alatt egyébként a piacon a legalacsonyab árfolyam 230 forint alatt volt, a tetőpontot pedig 317 forint felett érte el tavaly november közepén. Az euró drágulása jelentős, de jóval elmarad a frank erősödésétől, a svájci pénz ugyanis kétharmadával ér többet, mint tíz évvel ezelőtt. A dollár kivétel, ugyanis olcsóbb lett. 

Árfolyamváltozás az euróbevezetés óta

2002.01.02. 2012.01.02.  Változás 
Euró/forint 244,75 315,28 + 27 százalék
Frank/forint 164,9 259,07 + 57 százalék
Dollár/forint

271,88

243,42 - 10 százalék

Forrás: MNB, [origo]

Beszédes az alábbi grafikon is, amelyen látszik, a devizahitelüket jellemzően 150-170 forint körüli árfolyamon felvevő emberek bukszáját legérzékenyebben érintő svájci frank a 2008 őszén kirobbant válság, majd az európai adósságkrízis előtt viszonylag stabil volt. Ezt követően azonban a befektetők a biztonságot választották, többek között a frankba menekültek, ez pedig felhajtotta frank euróhoz ért árfolyamát, ezen keresztül a forinttal szemben is drágult. Erre rátett egy lapáttal, hogy az elmúlt hónapokban a forint gyengült az euróval szemben. Ezzel magyarázható a 27 és 57 százalékos drágulás.  


Forrás: Magyar Nemzeti Bank

0 Tovább

Bejgliháború - hol a legolcsóbbak a hozzávalók?

A bejglivel folytatjuk a sorozatot. A hozzávalókat lehetőleg márkás termékekból állítottuk össze, nem volt mindenhol ömlesztett kiszerelésben dió és mák, ezért a zacskós kiszerelések kerültek a kosárba. (Az Auchan volt a kivétel, ott az ömlesztett dió árát néztük.)

Kattintás után nagyobb lesz

Dél-Budán volt a verseny, egymáshoz viszonylag közel lévő boltokban: a Savoya Parkban lévő Auchan, a Kondorosi úti CBA Príma, az Újbuda Centerben található Tesco és az Interspar az Alleeban. 

Kattintás után nagyobb lesz

Bár az összesítés szerint a Tesco nyert, az igazsághoz hozzátartozik, hogy kedden este több termék nem volt a polcon, hiányzott az élesztő és a kiválasztott márkájú csomagolt mák. A CBA-ban és a Tescóban sajnos csak cukrozott dió volt.

A kész bejglik árait is összehasonlítottuk, három áruház közel járt egymáshoz, ebben a kategóriában győztes üzlet százalékos arányban jóval felülmúlta a versenytársakat. (Az persze elképzelhető, hogy a termékek minősége eltérő.)

Köszönöm Eszternek a segítséget.  

Ha észrevétel van, lehet kommentelni vagy írni ide: bukszalada@freemail.hu! 

1 Tovább

Sztrádamatrica- és benzinmatek - ennyivel drágul az autózás

Már január első napjaiban drágulással találkozhatnak az autósok, főleg, ha sztrádán mennek. Jövőre megszűnik a legnépszerűbb termék, a négynapos matrica, a legolcsóbb sztrádabérlet ezentúl a heti matrica lesz, amely tíz napig használató és közel kétszer annyiba fog kerülni. 

A másik: szerdától a benzin átlagára 396, a gázolajé 420 forint körül lesz. Ha ez az ár marad, akkor az 2 százalékpontos áfaemelést érvényesítő kutakon 6-7 forint lesz a literenkénti drágulás. A benzin- és gázolajárak a forint árfolyamától és az olaj világpiaci árától függnek - ezek változása persze kompenzálhatja az emelkedést.

A kutak között is érdemes keresgélni, a sokak számára talán unalmasnak tartott - de igaz - figyelmeztetés miatt, a különböző kutak árai között ugyanis 20-30 forintos különbség is lehet. A sztrádán lévő kutak sok esetben drágábbak. 

Az autópálya díja, ha csak hétvégi kirándulásról van szó, akkor az eddigi 1650 forintos négynapos helyett a heti matricára lesz szükség 2975 forintért. A matrica- és üzemanyag-drágulás miatt egy száz, kétszáz, háromszáz kilométeres út közel 1400-1500 forinttal lesz drágább, ha a sztrádát választjuk. 

Az éves sztrádamatricát akkor érdemes megvenni, ha több mint 15 heti matricát szeretnénk megvenni 2012-ben, a havi matricából meg nyolcat érdemes csak megvenni, akkor maradunk az éves ár alatt. 

2 Tovább

Megérkeztek a többezres hamburgerek a Belvárosba

A Buksza blog pár héttel tett egy kísérletet arra, hogy a környező országokban működő Hard Rock Cafék árai alapján megsaccolja a budapesti egység árfekvését. Nem jártunk messze a valóságtól: a Vörösmarty tér sarkán lévő étteremben 3-4 ezer forintba kerülnek a burgerek a kiakasztott árlap szerint. 

A Legendary 10 oz nevű hamburger, amelyben egy méretes hús van, 2900, a többi burger 3600-3900 forint. A szendvicsekért 2500-3100 kérnek, a főételek ára 2600-6500 forint között mozog. Egy korsó Dreher 800, a HB weissbier 1200 forintba kerül. Négy deci kóláért 800 forintot kell fizetni, egy sima kávé pedig 4 darab százasért fogyasztható. 

A Hard Rock Caféról szóló előző bejegyzés itt olvasható.

Köszönjük Marfi segítségét.

5 Tovább

Árbajnokság: Élbolyban a zsír, a cukor és a virágok

A cukor viszi a prímet az élemiszerdrágulásban. A KSH kedden közzétett adatai szerint a cukor 42 százalékkal drágult tavaly novemberhez képest. A második a margarin, a harmadik a sertészsír, előbbi 25, utóbbi pedig közel 20 százalékkal lett drágább.  

A sertészsír a havi versenyben is az élbolyban végzett, októberhez képest 7 százalékkal emelkedett az ára, ezzel a második lett a 17 százalékkal dráguló friss zöldségek mögött. A harmadik hely ötszázalékos drágulással a zöldségek, gyümölcsök, krumpli alkotta trióé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo] 

Az élelmiszereken kívül az üzemanyagok nyerték az éves versenyt, amelyek a jövedékiadó-emelés miatt több mint ötödével drágultak. Októberhez képest a virágoké lett az első hely, ezek 5 százalékkal kerültek többe. 

0 Tovább

Részvényt karácsonyra?

"Ágyúdörgésnél venni, hárfaszónál eladni kell!" - így szól a magyar származású legendás spekuláns, André Kostolany - egyik - örökzöld életbölcsessége, amely arra utal, hogy a tőzsdén hosszú távon az a befektető is jól járhat, aki az aktuális piaci hangulattal ellentétesen cselekszik. Azaz részvény vesz, mikor pesszimizmus; elad, amikor optimizmus van a piacokon. 

Az eurózónában pedig az elmúlt hónapokban igencsak dörögtek az ágyúk, a befektetők Olaszország csődje és az eurózóna széthullása miatt rettegtek, az újságokban pedig több cikk jelent meg az elkerülhetetlen összeomlásról. 

A részvények a szinte határtalan pesszimizmusnak köszönhetően veszítettek értékükből. A Budapesti Értéktőzsde két vezető részvényétől, az OTP-től és a Moltól például megközelítőleg 600 és 2500 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak az elemzők 2012-ben, miközben a részvényekért "mindössze" 3200-3400 illetve 18-19 ezer forintot kell fizetni a tőzsdén. Elemzők hangsúlyozzák, hogy békeidőben ezek az értékpapírok ilyen szintű nyereségek mellett akár a dupláját is érhetnék, a gond csak az, hogy jelenleg a felértékelődés útjában áll az európai adósságválság, valamint az a tény, hogy Magyarországnak a bizonytalan kilátások miatt rossz volt a megítélése.  

Mindkét visszatartó tényező esetében van azonban ok az optimizmusra, az eurózóna adósságválságának rendezését ugyanis épp erre a hétvégére (december 9-10) ígérik az eurózóna vezetői; a magyar kormány pedig az elmúlt hetekben tett nyilatkozatok alapján békejobbot nyújt az eddig kritizált Nemzetközi Valutaalapnak. 

A "vegyünk-e részvényt karácsonyra" kérdésre abban az esetben lehet igennel felelni, ha hiszünk abban, hogy az európai vezetők a hétvégén valóban egymás kezébe csapnak, azaz kikecmereg az adósságválságból Európa, legalábbis elindul az emelkedőn. Ehhez persze az is kell, hogy Magyarország se kerüljön rosszabb helyzetbe. 

Ellenkező esetben, ha Európának nem sikerül úrrá lennie az adósságválságon, vagy a világ más pontjáról - például az Egyesült Államokból vagy esetleg Kínából - rossz hírek érkeznek, amelyek elrontják a hangulatot, akkor könnyen rossz ajándék lehet a részvényből. 

0 Tovább

Új forintérmék jönnek - így fognak kinézni

Jövőre, az eddigi Magyar Köztársaság helyett Magyarország felirattal ellátott forintérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. Az [origo] cikke szerint a lépés egyszeri költsége ötmillió forint, és első körben csak kevés új érme jelenik majd meg a forgalomban. 

Így fognak kinézni:


Forrás: Magyar Közlöny, [origo]

Meg így: 


Forrás: Magyar Közlöny, [origo]


14 Tovább

Ismét jön az IMF - Most tegyük bankba a pénzt?

A 2011 őszén elhatalmasodó pénzpiaci pánik arra kényszerítette a magyar kormányt, hogy a forint és a magyar kötvénypiac védelme érdekében ismét az IMF-hez forduljon segítségér - pont, mint 2008 október-novemberben. Az IMF megjelenése egy válság során gyakran fordulópontot jelent, és amellett hogy ismét megerősíti az adott ország iránti befektetői bizalmat, elejét veheti a további pániknak, és stabilizálhatja a kötvény- és devizaárfolyamokat.

A magyar megtakarítók számára ez elsősorban azért lehet érdekes, mert 2008-ban, amikor elindult az első IMF-program, akkor a magyar banki betéti kamatok és állampapír hozamok már 12 százalék közelében jártak, valóságos kánaánt teremtve ezzel a készpénzzel rendelkezőknek. Az MNB-alapkamat épp ekkor, azaz 2008. októberében régen látott szintre, 11,50 százalékra ugrott, amit aztán ütemes kamatcsökkentés követett. Az alapráta egy évvel később, 2009 októberében már csak 7,00 százalék volt, ennél sokkal többet pedig már a bankok sem kínáltak a betéteseknek. 2008-ban akkor kellett bankbetétbe „tenni a pénzt” vagy állampapírt vásárolni, amikor az IMF-programmal kapcsolatos első hírek megérkeztek. Aki így tett, az zsebre vághatott 10-12 százalékos éves kamatot, miközben a pénzromlás üteme – azaz az infláció - csak mindössze 3-4 százalék volt.

Magyarországon most a gazdasági helyzet kevésbé sem annyira drámai, mint volt 2008 októbere és 2009 márciusa között, az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kormányzati ígéret azonban 2011 novemberében is látványosan megnyugtatta az ország fizetőképessége miatt aggódó befektetőket. Az euró árfolyama a novemberi 320 forinthoz közeli csúcsról december elejére 310 forint alá süllyedt, az állampapírhozamok pedig eltávolodtak a 10 százalékhoz közeli csúcsoktól.

Bár a kormány és az IMF közötti tárgyalások a hírek szerint csak január-februárban zárulhatnak, a befektetőknek a jelek szerint már egy ígéret is elég volt ahhoz, hogy újra bizalmat szavazzanak Magyarországnak. Ez a bizalom egyelőre természetesen rendkívül törékeny és könnyen szétrombolható, a hazai megtakarítóknak azonban ezzel együtt is érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi 7,5-8,0 százalékos banki akciók mellett betétbe, vagy esetleg 8-9 százalék közötti hozam mellett magyar államkötvénybe tegyék pénzüket...

0 Tovább

Ezresekkel nőhet a havi kiadás a kamatemelés miatt

A jegybank kedden megemelte az alapkamatot, ami várhatóan hatással lesz a forinthitelekre is. A cikkből kiderül, hogy a jegybank statisztikái alapján egy kamatemelést követően a lakáscélú forinthitelekért többet kellett fizetni. 

Bár a bankok nem minden esetben emelik meg ugyanolyan mértékben a hitelek kamatait, mint a jegybank, ha azonban továbbra sem javul Magyarország megítélése a nemzetközi piacon, akkor újabb kamatemelésre lehet szükség. 

Egy 5 millió forintos, 180 hónap futamidejű, lakáscélú forinthitelnek a havi terhe a PSZÁF kalkulátora szerint 10 százalékos éves kamatnál - 10,46 százalékos thm-nél - 53 730 forint. Fél százalékpontos kamatemelés után a thm 11 százalékra, a havi teher pedig 55 270 forintra emelkedik. Ha egy bank érvényesíti a kamatemelést, akkor 2,8 százalékkal emelkedhet a havi teher, amíg nem mérséklődik a kamat. Egyszázalékos kamatemelés esetén a havi teher már 56 830 forintra emelkedne, ami már 5,7 százalékos többletet jelentene. 

0 Tovább

Drága szuperburgerek támadják Budapestet

Ez nem lesz olcsó, legalábbis a külföldi példák alapján bizarr árakkal találkozhatunk a közeljövőben megnyíló budapesti Hard Rock Caféban. (A Napi Online szerint napokon belül nyit az étterem.) Sajnos a pontos árakról még nincs elérhető információ, mert a társaság honlapján ezeket nem tünteti fel - sem a magyarországi, sem a többi egységnél. 
Ezért a Budapesthez legközelebb lévő éttermek áraiból lehet kiindulni. A prágai étteremben járó vendégek beszámolói szerint egy hamburger, krumplival és salátával 350 koronába került, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 4200 forint lenne. A krakkói egységben lengyel vendégek beszámolói szerint egy kétszemélyes vacsora - amely egy óriásburgerből, egy óriásbordából, egy-egy adag sült krumpliból és salátából, valamint egy-egy ásványvízből állt - 145 zlotyba került tavaly nyáron, ami mostani árfolyamon körülbelül 10 ezer forint.
Az egyszemélyes krakkói vacsora barbecue-s csirke krumplival, coleslaw salátával és babbal, kólával kísérve 50 zloty volt borravalóval együtt, ez közel 3500 forintos kiadást jelentett. Az ételárakat a lengyel étteremlisták 13 és 112 zloty - 900 és 7700 közé lövik be átlagosan.  
Az idén harmincéves étteremlánc első egysége Londonban nyílt meg 
Az egyik [origo]-s kollégám november elején járt a családjával ült be kávézni a krakkói Hard Rock Caféba, az éttermi árakra nem emlékszik pontosan, de érzésre viszonylag drága volt. Az étterem boltjában a gyerekének vásárolt egy eredeti Hard Rock Cafe-pólót és egy fémdarabokkal díszített bőrláncot, összesen 150 zlotyt, azaz több mint tízezer forintot fizetett. 

A krakkói étterem a város legdrágább részén helyezkedik el, a beszámolók szerint pedig drágább a környező éttermeknél. Fontos különbség, a külföldi látogatók kiemelik, hogy a krakkói árak alacsonyabbak a környező országok Hard Rock Caféiban megszokottnál, addig a helyiek számára kifejezetten drága. A varsói egységben szerzett tapasztalat is az, hogy az ára miatt a fiatalok körében mérsékelte népszerű a hely. Az ételek minőségét azonban mindenki dicséri, bár a varsói egységről szóló valamennyi beszámoló hozzáteszi, hogy nagyon sokba kerül.

A krakkói Hard Rock Café a második Lengyelországban, az első Varsóban nyílt. A krakkói étterem turisztikai szempontból jó helyen, a város egyik legszebb és legforgalmasabb pontján, a főtéren található: a piactérre és a Mária-templomra néz. Varsó és Krakkó mellett a kelet-európai régióban Prágában, Bukarestben is van Hard Rock Café.

A magyar egység is a belváros közepén kapott helyet: a Deák tér 3-5. szám alatt lévő, korábban a tőzsdének helyet adó épületben lesz, amely a Vörösmarty tér sarkán van. Az étterem mindennap fél 12-kor nyit,  vasárnaptól csütörtökig hajnali 1-kor, pénteken és szombaton hajnali 2-kor, a konyha pedig mindig egy órával hamarabb zár. 

Szubjektív vélemények a külföldi egységekről:

“Még ’97-ben voltam Atlantában, az árakra sajnos nem emlékszem, csak arra, hogy nem olcsó - például McDonald’s-kategória -, és elég jó szendvicseik voltak, de amúgy semmi extra. Nagyon rámennek a merchandisingra, a pólók és egyéb cuccok árusítására.”

“Én Bangkokban jártam ilyenben életemben először és utoljára, mert egy életre elrettentett. Általános komfortérzetet illetően is, de leginkább azért, mert az átlag helyi áraknak minimum kétszeresével dolgoztak, ha nem háromszorossal. Ez körülbelül hat éve volt.”

“Elég drága volt az amszterdami, ahol idén voltunk. 15 euró volt egy hamburger (menü volt talán?), és 4-5 euró volt egy sör. Az amszterdamiba a free wifi miatt mentünk be, ami nem is működött.”

A véleményekért és a lengyel vendégek bejegyzéseinek felkutatásáért köszönet jár az [origo]-s munkatársaknak.    
0 Tovább

Új Renault nyolcszázezerért?

A tervek szerint a Dacia Logan alapárának feléért-harmadáért, dobna piacra új autót a Renault.  A La Tribune című francia gazdasági napilap úgy tudja, hogy az alapár 2500 euró lesz, vagyis mai árfolyamon nagyjából 770-780 ezer forintot jelentene. Ez annak fényében különösen impozáns ajánlat, hogy az olcsó autók kategóriáját Európában szinte szimbolizáló Dacia Logan jelenleg 7700 euróba, 2,4 millió forintba kerül Franciaországban.

A nagyon olcsó autó fejlesztésével megbízott csapat egyébként januárban áll fel. A La Tribune szerint a projektnek nincs köze az indiai Bajaj céggel való korábbi együttműködéshez. A lap kiemeli: az olcsó autót jó eséllyel a szegényebb feltörekvő piacokra szánja a francia gyártó, de az sem kizárt, hogy az európai piacon is megjelennek. 

A bejegyzést köszönjük az első Buksza-beszállítónak, Marci Benőnek. 

Ha észrevétel van, tessék kommentelni vagy írni ide: bukszalada@freemail.hu!

5 Tovább

Elverték a Spart a többiek - hiperárkörkép

Eszterrel a mindennapi élelmiszereket vizsgáltuk vasárnap délután/este, illetve hétfő reggel az ismerősök körében legnépszerűbb áruházakban. A versenytársak: az Allee bevásárlóközpontban lévő Interspar, a budaörsi Tesco és Auchan, valamint a törökbálinti Cora. 

A végeredmény szerint a kosár a Sparban volt a legdrágább. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a Spar egysége Budapest legtöbb részéről tömegközlekedéssel a többinél sokkal könnyebben elérhető. Az Alleetól a Google térképe szerint a budaörsi áruházak közel 10, a törökbálinti áruház pedig 16 kilométerre van, így az autó fogyasztása alapján érdemes kalkulálni, hogy megéri-e kimenni a városból. Ha kizárólag a fogyasztási kiadást nézzük, akkor a jelenlegi átlagárak mellett tíz kilométer megtétele egy nyolcliteres átlagfogyasztású autóval közel 350 forint, benzinesnél pedig 320 forint. Az árkörképnél fontos szempont továbbá, hogy minőségben is lehet különbség a különböző termékek között. 

Most a jellemzően a legolcsóbb termékek voltak a főszereplők, de lesz olyan körkép, amelyekben ugyanazokat a márkás termékeket hasonlítjuk össze, azoknál elviekben nincs minőségbeli különbség. 

13 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek