"Ágyúdörgésnél venni, hárfaszónál eladni kell!" - így szól a magyar származású legendás spekuláns, André Kostolany - egyik - örökzöld életbölcsessége, amely arra utal, hogy a tőzsdén hosszú távon az a befektető is jól járhat, aki az aktuális piaci hangulattal ellentétesen cselekszik. Azaz részvény vesz, mikor pesszimizmus; elad, amikor optimizmus van a piacokon. 

Az eurózónában pedig az elmúlt hónapokban igencsak dörögtek az ágyúk, a befektetők Olaszország csődje és az eurózóna széthullása miatt rettegtek, az újságokban pedig több cikk jelent meg az elkerülhetetlen összeomlásról. 

A részvények a szinte határtalan pesszimizmusnak köszönhetően veszítettek értékükből. A Budapesti Értéktőzsde két vezető részvényétől, az OTP-től és a Moltól például megközelítőleg 600 és 2500 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak az elemzők 2012-ben, miközben a részvényekért "mindössze" 3200-3400 illetve 18-19 ezer forintot kell fizetni a tőzsdén. Elemzők hangsúlyozzák, hogy békeidőben ezek az értékpapírok ilyen szintű nyereségek mellett akár a dupláját is érhetnék, a gond csak az, hogy jelenleg a felértékelődés útjában áll az európai adósságválság, valamint az a tény, hogy Magyarországnak a bizonytalan kilátások miatt rossz volt a megítélése.  

Mindkét visszatartó tényező esetében van azonban ok az optimizmusra, az eurózóna adósságválságának rendezését ugyanis épp erre a hétvégére (december 9-10) ígérik az eurózóna vezetői; a magyar kormány pedig az elmúlt hetekben tett nyilatkozatok alapján békejobbot nyújt az eddig kritizált Nemzetközi Valutaalapnak. 

A "vegyünk-e részvényt karácsonyra" kérdésre abban az esetben lehet igennel felelni, ha hiszünk abban, hogy az európai vezetők a hétvégén valóban egymás kezébe csapnak, azaz kikecmereg az adósságválságból Európa, legalábbis elindul az emelkedőn. Ehhez persze az is kell, hogy Magyarország se kerüljön rosszabb helyzetbe. 

Ellenkező esetben, ha Európának nem sikerül úrrá lennie az adósságválságon, vagy a világ más pontjáról - például az Egyesült Államokból vagy esetleg Kínából - rossz hírek érkeznek, amelyek elrontják a hangulatot, akkor könnyen rossz ajándék lehet a részvényből.