Átlépett egy határt az iPhone gyártója: értéke 700 milliárd dollár. Ezzel persze utcahosszal világelső. 

Kedden az amerikai tőzsdei kereskedésben az Apple-részvények árfolyama 117,75 dolláron is megfordult, ezzel a társaság értéke 700 milliárd dollár fölé került, amire a cég életében még nem volt példa. Sőt, eddig nem volt egyetlen olyan amerikai cég sem, amely átlépte volna ezt a határt - írja a Bloomberg. Később csökkent a részvények értéke, záráskor 693 milliárd dollárt ért az Apple. 

A 700 milliárd dollárral a világ legértékesebb cégének számít az Apple. A második az Exxon olajtársaság, amelynek piaci értéke valamivel több mint 400 milliárd dollár, vagyis az Apple az Exxon 1,7-szeresét éri. (A 700 milliárd dollár lényegében felfoghatatlan összeg. Forintra fordítva 172 ezer milliárdnak felel meg.)

Rengeteg iPhone

Az Investor.hu két napja idézte a KGI Securuties elemzőjét, Ming Chi-Kuót, aki arra számít, hogy a mostani negyedévben 70 millió iPhone találhat gazdára, ami 40 százalékos növekedésnek felelne meg.

Az elemzés szerint főleg az iPhone 6 értékesítése alakulhat jól, ami a teljes eladott mennyiség 60 százalékát, megközelítőleg 42 millió darabot tehet ki. Az iPhone 6 Plus értékesítések viszont gyengébben alakulhatnak, egyes gyártási problémák miatt. A remek karácsonyi szezon után viszont nagy esés jöhet az eladásokban, az első negyedévre becsült 50 milliónyi eladott iPhone pedig ismét 10 százalék körüli növekedési ütemet jelentene.