Magda Eszter - Csernátony Csaba

A szeszvilágranglistán Magyarország a nyolcadik, de az egy főre jutó alkoholfogyasztás több literrel csökkent 8-10 év alatt. A listát Fehéroroszág vezeti, de három szomszédos ország is az első tízben szerepel. Van egy kakukktojás is. Toplista.

A 15 évnél idősebbek világszerte átlagosan fejenként 6,2 liter alkoholt isznak - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss összeállításából, amely szerint az alkoholfogyasztás 3,3 millió ember haláláért volt felelős 2012-ben, az összes halálesethez képest ez 5,9 százalékos arányt jelent.


Forrás: Origo

Egy 2010-es WHO-felmérés adatai és az azóta eltelt időszakra vonatkozó WHO-becslések alapján az amerikai 24/7 Wall St. portál elkészítette a legfrissebb alkoholfogyasztási világranglistát, amelyben masszív fölényben vannak a kelet-európai országok. (A felmérés az alkoholfogyasztást tiszta szeszre vetítve adta meg.)

Fehérorország a listavezető évente 17,5 literes alkoholfogyasztással, Magyarország a nyolcadik helyen áll 13 liter feletti értékkel. A 13,3 literes magyar eredmény egyébként javulást jelez a korábbi évekhez képest, 2003 és 2005 között ugyanis még 17,1 literes fogyasztással tartotta számon Magyarországot a WHO.

Három szomszédos ország is helyett kapot az első tízben, a szlovákok 13 literes eredménnyel mögöttünk vannak, Románia és Ukrajna pedig előttünk jár 13,9, illetve 14,4 literes eredménnyel. (Csehország is ott van a tízben, Szlovákiával holtversenyben, azaz a csehek is fejenként 13 liter alkoholt isznak.)


Forrás: Origo

A toplista kakukktojása Andorra. Mégpedig azért, mert a turizmus miatt jól működik a gazdaság és a toplistán szereplő kelet-európai államokhoz képest gazdagabb országról van szó. 13,8 literes fogyasztással mégis a hetedik. Más gazdag országokban, mint például Németországban vagy Norvégiában 11,8, illetve 7,8 liter tiszta alkoholnak megfelelő szeszt isznak az emberek, ezzel messze elmaradnak a toplistás országoktól. (A toplistás országok teljes listája a lenti infografikán látható.)



Andorra, a világ egyik legboldogabb országa, mégis rengeteget isznak - Forrás: Origo

Gyilkos alkohol

A cikk utal rá, hogy a magyarok harmada küzd alkoholproblémákkal, ami a legmagasabb arány a vizsgált országok között.

Magyarországon a WHO szerint az alkoholfogyasztás a halálozások közel 7 százalékának tudható be, a várható élettartam pedig 75,1 év. (A Buksza a napokban közölte a dohányzásról szóló, KSH-adatokon alapuló statisztikát, amely szerint 2000 óta 275 ezer ember halála írható a dohányzás számlájára, a KSH adatai szerint pedig 78 év az átlagéletkor. A dohányzásról szóló cikket itt olvashatja el.)



Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Válj el másképp!

Használjon virtuális postai értesítőt!

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasokna

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost