Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mennyit költünk szeszre?

Tavaly 322 milliárd forintra rúgott az alkoholos italok forgalma, ami a hét évvel korábbinál 90 milliárddal nagyobb összeg. Infografikán a magyar szeszesital-forgalom. 

A Napi Gazdaság szerint dohányboltok mintájára jövőre megjelennének az alkoholboltok, azaz az alkoholskereskedelmet is állami felügyelet alá vonná a kormány. Meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva a lap azt írja, az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, és már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel a megvalósításáról. 

A kormány ezt követően reagált a hírre, a Kormányzati Információs Központ a Portfólióval közölte: "Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén".

Akár lesznek, akár nem, a hírek örömére a Buksza - a KSH adatai alapján - megnézte, hogy az elmúlt években mennyi pénzt költöttünk alkoholos italokra: tavaly például 322 milliárd forintot, hét évvel korábban pedig 230 forintot tett ki a szeszes italok forgalma. Az alkoholos italok a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül háttérbe szorulnak, a teljes összeg alig több mint 3 százalékát adják. (Az adatok a teljes forgalomnövekedést mutatják, amely nem egyenlő a fogyasztás bővülésével. A forgalomnövekedésben ugyanis szerepe van a jövedéki adó változásának is.)

0 Tovább

Iszol eleget?

Magda Eszter - Csernátony Csaba

A szeszvilágranglistán Magyarország a nyolcadik, de az egy főre jutó alkoholfogyasztás több literrel csökkent 8-10 év alatt. A listát Fehéroroszág vezeti, de három szomszédos ország is az első tízben szerepel. Van egy kakukktojás is. Toplista.

A 15 évnél idősebbek világszerte átlagosan fejenként 6,2 liter alkoholt isznak - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss összeállításából, amely szerint az alkoholfogyasztás 3,3 millió ember haláláért volt felelős 2012-ben, az összes halálesethez képest ez 5,9 százalékos arányt jelent.


Forrás: Origo

Egy 2010-es WHO-felmérés adatai és az azóta eltelt időszakra vonatkozó WHO-becslések alapján az amerikai 24/7 Wall St. portál elkészítette a legfrissebb alkoholfogyasztási világranglistát, amelyben masszív fölényben vannak a kelet-európai országok. (A felmérés az alkoholfogyasztást tiszta szeszre vetítve adta meg.)

Fehérorország a listavezető évente 17,5 literes alkoholfogyasztással, Magyarország a nyolcadik helyen áll 13 liter feletti értékkel. A 13,3 literes magyar eredmény egyébként javulást jelez a korábbi évekhez képest, 2003 és 2005 között ugyanis még 17,1 literes fogyasztással tartotta számon Magyarországot a WHO.

0 Tovább

Piaci alkoholtilalom a Józsefvárosban

Egy új önkormányzati rendelet szerint tilos a józsefvárosi piacokon és azoktól 200 méterre szeszes italt árulni.

Bár a piacokról szóló törvény a jövedékiadó-törvény szabályainak megfelelően engedélyezi, hogy a piacok területén lehessen szeszes italt árulni. A Fehérvári úti piacon is vannak kocsmák, szeszt áruló standok.

A Józsefvárosban azonban a jövőben tilos lesz a piacon alkoholos italokat árulni. Sőt, a piacoktól, így az új, a közeljövőben megnyiló Teleki téri piacon és 200 méteren belül nem lehet szeszes italt árulni, kínálni.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek