Tavaly 322 milliárd forintra rúgott az alkoholos italok forgalma, ami a hét évvel korábbinál 90 milliárddal nagyobb összeg. Infografikán a magyar szeszesital-forgalom. 

A Napi Gazdaság szerint dohányboltok mintájára jövőre megjelennének az alkoholboltok, azaz az alkoholskereskedelmet is állami felügyelet alá vonná a kormány. Meg nem nevezett kormányközeli forrásra hivatkozva a lap azt írja, az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót véglegesítették, és már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel a megvalósításáról. 

A kormány ezt követően reagált a hírre, a Kormányzati Információs Központ a Portfólióval közölte: "Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén".

Akár lesznek, akár nem, a hírek örömére a Buksza - a KSH adatai alapján - megnézte, hogy az elmúlt években mennyi pénzt költöttünk alkoholos italokra: tavaly például 322 milliárd forintot, hét évvel korábban pedig 230 forintot tett ki a szeszes italok forgalma. Az alkoholos italok a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül háttérbe szorulnak, a teljes összeg alig több mint 3 százalékát adják. (Az adatok a teljes forgalomnövekedést mutatják, amely nem egyenlő a fogyasztás bővülésével. A forgalomnövekedésben ugyanis szerepe van a jövedéki adó változásának is.)