Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyon jól járunk a bankkártyaszigorral

Az EU-s állampolgárok 730 millió eurót spórolnak, a boltosok - áttételesen pedig a vásárlók - pedig 6 milliárd eurót takarítanak meg az új kártyaszabályokkal.

Az Európai Parlament egy hete döntött a bankártyadíjak maximalizálásáról. Uniós szinten eurómilliárdokat takarítunk meg a lépéssel.

Fotó: Origo

0 Tovább

Új adó: megutálták a rezsi legjobb barátját, a napelemet

Bár a napelemet környezetbarátnak tartják, Magyarországon kivetették rájuk a környezetszennyező termékek adóját. Pedig a kormány tavaly ősszel még szerette a napelemeket. A szakszövetség kiborult, az államtitkár pedig az újrahasznosítás miatt kell ez a teher.

Január 1-jétől kilónként 114 forintos adó - pontosabban termékdíj - vonatkozik a napelemekre Magyarországon. A lépés furcsasága, hogy a termékdíjat a környezetszennyező cikkekre vetik ki, a napelem pedig nem éppen ez a kör.

Forrás. Wikimedia Commons

Napelem és Napkollektor Szövetségkiadta a lépésen, honlajukon közölték: Minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január 1-jét követően.

11 Tovább

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Nemzetközi összevetésben a várható életkor alacsony Magyarországon, emellett magas a halálozási ráta és a dagadtak aránya is. A románok rövidebb életre számithatnak, pedig ott nagyon kevés az elhízott ember.

December elején jelent meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) átfogó 2014-es egészségügyi felmérése, amely szerint Magyarország eredményei javultak a korábbi évekhez képest, de nem áll túl jól.

Forrás: Origo

Például a születéskor várható élettartam Magyarországon az OECD szerint - 2012-ben - 75,3 év volt. Ez az 1990-ben mért 70 év körüli szinthez képest számottevő javulás, ugyanakkor az 79,2 éves uniós átlagtól elmarad, és az európai listán a legrosszabbak közé tartozik. Az uniós országok közül a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok kilátásai rosszabbak, ők 74,1-74,5 évre számíthatnak az OECD szerint.

6 Tovább

500-640 forintos dugódíj jöhet Budapesten

2016-tól léphet életbe a Figyelő értesülése szerint a budapesti dugódíj.

Egy, a Főpolgármesteri Hivatalhoz közel álló - névtelenül idézett - közlekedési szakértőre hivatkozva a Figyelő azt írja, néhány hónapon belül tárgyalhat a parlament a dugódíj bevezetéséről, ami eddig a politikai kockázat miatt nem volt napirenden.

A lap szerint 2016-tól vezetik be a dugódíjat, amelynek összege 500-640 forint között lehet, és a Hungária körgyűrű és a budai körúton belüli részre vonatkozik majd. A lap megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt és a Budapesti Közlekedési Központot is. A BKK-tól a Figyelő nem kapott választ, a Főváros Főpolgármesteri Hivatal pedig azt mondta a lapnak, hogy nincsenek új információik a dugódíjról.

Cikk utal arra is, hogy Tarlós István főpolgármester nem rajong a dugódíjért, többször is nyilatkozta, hogy a díj bevezetésére azért van szükség, mert az előző városvezetés a 4-es metró uniós támogatási szerződésében vállalta ennek bevezetését.

Több jó oldala van

Bár a dugódíj elsőre rossz hír az autósoknak, de a nemzetközi tapasztalatok szerint egy jól kitalált, nem elhamarkodva bevezetett rendszer igenis jól sülhet el.

19 Tovább

Hogyan kaphat külföldről nyugdíjat?

Jelenleg 350 ezer főre becsülhető az országból kivándoroltak száma. Többségében a fiatalok hagyják el az országot, általában diplomások, közvetlenül diploma után. A célország pedig általában Németország, Ausztria, illetve Anglia, azok közül, akik kivándorolnak, a KSH adatai alapján 84 százalékuk munkát is talál. Hazajönni azonban csak 10 százalékuk akar. A nyugdíj nekik is jár, kérdés, hogy miként.

Mivel több százezer embert érint, érdemes áttekinteni, mi lesz azokkal, akik több uniós országban is dolgoztak, azaz, náluk hogy alakul a nyugdíjazás rendszere? Első és legfontosabb tudnivaló, hogy ebben az esetben a nyugdíjjogosultságok összeadódhatnak, és mindenképpen abban az országban kell leadni a kérelmet, ahol éppen él - kivéve akkor, ha az adott országban sosem rendelkezett munkaviszonnyal.

Fotó: Origo - Lantos Gábor

Utóbbi esetben ott kell benyújtatni a nyugdíjkérelmet, ahol legutoljára dolgozott. Innentől nincs is vele a magánszemélynek több dolga, azt, hogy hány országban és meddig dolgozott, az adott országnak kell összegyűjtenie, ahová a kérelemmel fordult - derül ki az EU külföldi munkavállalásra készített nyugdíjiránytűjéből.

0 Tovább

Hol adják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon?

Vendégszerző írása

A Bács-Kiskun és Szabolcs megyei nőknek jut a legkevesebb, a budapesti férfiaknak pedig a legtöbb. Közel 50 ezer a havi különbség. 

Legutóbb arról volt szó, hogy a nyugdíjba vonulás után mekkora összeg hiányozhat az érintettek pénztárcájából az átlagok alapján. Az országos átlagokon belül azonban a fizetések mellett a nyugdíjak is jelentős különbségek mutatnak, emellett a nőknek jóval kevesebb jut, mint a férfiaknak. 

A Központi Statisztikai Hivatal - 2013 januári - adatai alapján készült infografikából kiderül, hogy a budapesti férfiak kapják a legmagasabb nyugdíjat, a legalacsonyabb összeg pedig a Bács-Kiskun és Szabolcs megyei nőknek jut. Emellett az is látszik, hogy mindössze három megye van, ahol az átlagnyugdíj meghaladja az országos átlagot.

 

1 Tovább

Nyugdíj: mínusz 70 ezer

Vendégszerzőnk írása

A nyugdíjba vonulás után akár 50-70 ezer forinttal csökkenthet a havonta elkölthető összeg - ha a hivatalos statisztikákkal végzünk hipotetikus számításokat. Extrém esetben 150 ezer is lehet a mínusz.

Az öngondoskodás felértékelődése számtalanszor elhangzik manapság, nem véletlenül, az Európai Bizottság, az Eurostat, az OECD elmúlt időszakban megjelent különböző statisztikái, -elemzései riasztó jövőképet festenek.

A legfőbb gond, hogy a társadalom elöregedőben van, ezért egyre több nyugdíjast kell kifizetni arányaiban egyre kevesebb aktív dolgozó keresetéből.

Fotó: Origo

Holtzer Péter nyugdíjszakértő, a Nyugdíj- És Időskori Kereksasztal egykori elnöke szeptember közepén a Hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta: 20-30 millió forintot félre kellene tennie annak nyugdíjas korára annak, aki nem akar alábbadni életszínvonalából, és el kell fogadni, hogy sokkal jobban magunkra leszünk utalva. A szakember harmadannyi nyugdíjról, 70 éves korhatárról is beszélt.

0 Tovább

Ennyi magyar nyugdíjas képtelen gyakran húst venni

Bár a magyar nyugdíjasok költése meghaladja az átlagot, 40 százalékuknak nincs pénze arra, hogy kétnaponta húst vagy halat egyen. 80 százalékuknak pedig az egyhetes üdülés nem fér bele.

Október elsején volt az idősek világnapja, ennek alkalmából a KSH összeállítást készített az idősek helyzetéről. Kiábrándító és pozitív adatok egyáránt vannak.

Nyugdíjasok az egyik Vas megyei idősotthonban - Fotó:Origo

Az elemzés szerint a nyugdíjasok esetében a szegénységi kockázat alacsonynak mondható. A nyugdíj stabil rendszeres jövedelem, a KSH szerint emiatt a nyugdíjasok nagyobb biztonságban vannak, mint a társdalom más csoportjai. A nyugdíjasok körében a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmi ötöd közötti különbség 2,8-szoros, szemben az országos 4,5-szeres szorzóval.

0 Tovább

Schwarzenegger utódja sokkal többet kapott

A Mr. Olimpia idei nyertese 275 ezer dollárt, 66,5 millió forintot kapott. Az első versenyen 1965-ben pedig még csak ezer dollár járt a győztesnek, és a verseny egyik legismertebb bajnoka, Arnold Schwarzenegger is csak 32,5 ezer dollárt tehetett zsebre a hét győzelméért.    

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartották a Mr. Olimpia döntőjét, amelyet az Egyesült Államokban a testépítők Super Bowljaként emlegetnek. A mostani Mr. Olimpia jubileumi volt, ugyanis ötvenedik alkalommal rendezték meg.

Az idei versenyen - az elmúlt évekhez hasonlóan - a két esélyes, Kai Greene és a címvédő Phil Heath küzdelmét hozta. Phil Heath nyert végül, így sorrendben a negyedik győzelmét könyvelhette el 2010 óta.

275 ezer dollár - 66,5 millió forint a győztesnek

Phil Heath idei győzelméért 275 ezer dollárt, azaz 66,5 millió forintnak megfelelő összeget kapott. Ez jelentős növekedés tavalyhoz képest, akkor ugyanis 250 ezer dollárt vihetett haza. Kai Greene, aki az utóbbi években rendre második lett Heath mögött 130 ezer dollárral, 31,5 millió forinttal lett gazdagabb. A harmadik helyezett Shawn Rhoden pedig 90 ezer dolláros, 21,8 millió forintos pénzdíjat vehetett fel.


Phil Heath, az idei győztes, negyedik bajnoki címe -

Forrás: Bodybuilding.com/Livestream.com

Bár vannak jóval nagyobb díjjal kecsegtető sportesemények, a Mr. Olimpia a kezdetekhez képest ma már sokkal jobban fizet, mint a verseny indulásakor. Az első Mr. Olimpián, 1965-ben ugyanis mindössze 1000 dollárt kapott az első helyezett Larry Scott.


Arnold Schwarzenegger évtizedekkel ezelőtt - Fotó: Northfoto/Origo 

Az amerikai inflációt figyelembe véve az 1965-ben elnyert 1000 dollár ma 7550 dollárt (1,82 millió forintot) érne. Fordítva pedig a következő a helyzet: a mostani 275 ezer dollár fődíjnak megfelelő értékű nyeremény 1965-ben 36,5 ezer dollár lett volna.

A verseny egyik legismertebb bajnoka Arnold Schwarzenegger, aki hétszer nyert. A testépítés után színészként világsztárrá váló, majd kaliforniai kormányzóként a politikában is szerepet vállaló Schwarzenegger 1970-1974 között minden évben 1000 dollárt kapott a bajnoki címért. 1975-ben viszont már 2500 dollárt tehetett zsebre az első helyért, ami mai értéken 11 ezer dollárt jelentene az inflációval korrigálva. Hetedik győzelmét pedig 1980-ban aratta, akkor már 25 ezer dollárral lett gazdagabb, ez pedig ma 72 ezer dollárnak felelne meg.

Schwarzenegger tehát összesen 32,5 ezer dollárra tett szert a hét győzelmével, miközben az elmúlt években és az idén is az első helyet megszerző Phil Heath pedig összesen 975 ezer dollárt kapott a négy győzelemért. (2010-ben 200 ezer, 2011-ben és 2012-ben 250-250 ezer dollár, az idén pedig 275 ezer dollár járt az első helyért.) 

Örül a magyar versenyző 

Bár a Mr. Olimpia volt a versenyhétvége főműsorszáma, számos más kategóriában is versenyeztek a sportolók, ezek egyikén pedig magyar szereplő is indult: Toldi Zsuzsanna a Figure Olimpia kategóriában versenyzett.

Bár nem jutott be az első tízbe, 16. lett, az eredményével nagyon elégedett, a Facebook-oldalán ezt írta a verseny után: "Tökéletesen elégedett vagyok, hogy eljutottam ide! Ez volt az álmom"

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Ha egészséges, dupla annyi

Lemaradásban a fizetésemelés

Rosszul járnak a minimálbéresek

Elküldték a Mekiből, mert dagadt

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

1 Tovább

Fura ellentét és beépített bomba a magyar nyugdíjakban - ennyit kaphatnak a devizások

Forintbúcsú, forintszületés; kinek jár több nyugdíj; a devizahitelesek átlagosan 800 ezret kaphatnak vissza és az egyik bank meglepetést okozott a bíróságon. Három kép, kilenc mondat - Buksza-válogatás a hét híreiből.

Nyugdíjellentét

100,5 ezer forintot kap átlagosan egy magyar nyugdíjas, a férfiak 110 ezret, a nők azonban csak 94 ezret - derül ki a hvg.hu összeállításából, amelyben az egy nyugdíjszakértő azt mondja, a 40 éves korhatár a nőknél egy beépített bomba.

200 ezer forintnál magasabb nyugdíjat 72 ezer férfi, és 42 ezer nő kap.

Bár a férfiaknak jár több nyugdíj, végül mégis a nők járnak jobban: rövidebb ideig és összességében kevesebb járulékot fizetnek, de tovább vannak nyugdíjban, mint a férfiak, így végeredményben több nyugdíjat kapnak.

0 Tovább

Ez nagyon fog hiányozni a nyugdíjasoknak

Ha a fizetések és a nyugdíjak átlagát vesszük alapul, akkor 30 év múlva 100 ezer forint fog hiányozni havonta a kasszából. Hipotetikus nyugdíjmatek.

Napról napra bombáznak minket a takarékoskodásra, öngondoskodásra buzdító reklámokkal. Nem véletlenül: a ma már közhely szintjén emlegetett nyugdíjbomba egyre hangosabban ketyeg.


Forrás: Origo - Tuba Zoltán

A dolog lényege: az európai országok nagy részében problémát jelent, hogy egyre kevesebb dolgozó befizetéséből kell fenntartani a nyugdíjrendszert, márpedig a nyugdíjasok egyre többen vannak. (Ezt számtalan tanulmány, elemzés állítja, többek között a KSH nemrég megjelent elemzése utal rá).
A pontos trendeket lehetetlen előre megjósolni, ahogy azt is nagyon nehéz számszerűsíteni, hogy 10-20-30 év múlva mennyi jut majd egy-egy nyugdíjasnak. Tekintettel arra, hogy addig a nyugdíjszámítási rendszer változhat. A kormány által már korábban beígért, az átlátható nyugdíj-takarékoskodást ígérő egyéni számlás rendszer pedig még sehol sincs.

A Buksza az átlagos fizetések, nyugdíjak, valamint - egy stabil gazdaságban elfogadható - 3 százalékos inflációval számolva, hipotetikus számítást végzett, amelyből kiderül, mennyi fog hiányozni a jövő nyugdíjasainak a pénztárcájából.

0 Tovább

Sokkal több nő kap sokkal kevesebb nyugdíjat

A magyar nyugdíjasok közel kétharmada nő, a nyugdíjuk azonban havi 16 ezer forinttal százalékkal elmarad a férfiakétól. 

Magyarországon valamivel több mint 2 millió ember kapott nyugdíjat, ami 2 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. Közel kétharmaduk, 61 százalékuk nő, míg a férfiak aránya mindössze 39 százalékos - derül ki egy tavaly januári helyzetet elemző, most megjelent hivatalos statisztikából

A nyugdíjasok fejenként átlagosan 112,8 ezer forintot kaptak havonta. A férfiak jóval többet tehettek zsebre, havi nyugdíjuk átlagosan 122,8 ezer forinot tett ki. Ezzel szemben a nők nyugdíja 13 százalékkal - 16 ezer forinttal - alacsonyabb volt. nyugdíj összege a szolgálati idő és az aktív korban szerzett jövedelem függvénye, az átlagok alapján a nőknél ez alacsonyabb havi járandóságot eredményez. 

Többet kapnak a fővárosi nyugdíjasok

A statisztikából az is kiderül, hogy jelentős területi különbségek vannak az országon belül. Az átlagos öregségi nyugdíj Magyarországon a nettó kereset 77 százaléka volt tavaly januárban. Budapesten az átlagos nyugdíjak a nettó kereset 74 százalékát tették ki, míg Nógrád megyében 94 százalékos volt az átlagnyugdíjak nettó keresetre vetített aránya.

A fővárosban az átlagnyugdíj 21 ezer forinttal haladta meg az országos átlagot. Szintén az országos átlag feletti volt az átlagnyugdíj Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében. Míg Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az egy főre jutó összeg alig haladta meg a 100 ezer forintot. Általában azokban a megyékben magasabb az öregségi nyugdíj átlagos összege, ahol a keresetek is magasabbak.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Lebuktatták a fogyókúragyilkost

40 kilós fogyás csoda nélkül

700 lóerő 500 millióért - a legdrágább használt autók

Havi 100 ezerrel nőtt a politikusok fizetése

Egyetlen állás fizet jobban a politikánál

0 Tovább

Nyugdíjak vs. fizetések - a nyugdíjasok jobban jártak

Legalábbis, ami a növekedést illeti. Az elmúlt négy év alatt az átlagos nyugdíjak 16,4 százalékkal nőttek, ezzel szemben az átlagos nettó bérek 13,9 százalékkal emelkedtek. Évente a kettő özti különbség 35,5-39,3 ezer forint között változott. Infgrafika.

A Buksza megversenyeztette az átlagos nyugdíjakat a nettó átlagbérekkel az Országos Nyudíjbiztosítási Főigazgatóság és a KSH - családi adókedvezmény nélkül - számolt adatai alapján

A minden év decemberére vonatkozó adatok szerint az átlagos nyugdíjak 16,4 százalékkal 113 047 forintra nőttek. A nettó bérek ezzel párhuzamosan 13,9 százalékkal 151 085 forintra emelkedtek.

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

Rendezi egy régi adósságát az állam - Publikus lesz a milliókért potyázó diákok listája

Április 7-én derül ki, mennyi pénz folyt el egy nyilvántartási rendszer hiányát észrevétlenül és jogszerűtlenül kihasználó egyetemi, főiskolai hallgatókra. Pedig már 8 éve publikusnak kellene lennie.

8 év. Ennyit kell várni arra, hogy a Felsőoktatási Informatikai Rendszer (FIR) végre képes legyen megmutatni, egy hallgató hány államilag támogatott félévet töltött a felsőoktatásban és ez pontosan mekkora összeget jelentett az államnak - közölte a Bukszával egy, a szakminisztérium egyetemi dolgozóknak, döntéshozóknak a múlt héten tartott zártkörű beszélgetésen résztvevő egyetemi dolgozó.
Forrás: Origo
A beszélgetésen a minisztérium illetékese bejelentette, április 7-étől publikusak lesznek az ominózus adatok. Az egyetemi dolgozó neve és beosztása elhallgatását kérte, mert eleve érzékeny témáról van szó, ráadásul az időzítés rátesz egy lapáttal, az adatok nyilvánosságra hozatala ugyanis pontosan a választások másnapjára esik.
0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek