Bár a napelemet környezetbarátnak tartják, Magyarországon kivetették rájuk a környezetszennyező termékek adóját. Pedig a kormány tavaly ősszel még szerette a napelemeket. A szakszövetség kiborult, az államtitkár pedig az újrahasznosítás miatt kell ez a teher.

Január 1-jétől kilónként 114 forintos adó - pontosabban termékdíj - vonatkozik a napelemekre Magyarországon. A lépés furcsasága, hogy a termékdíjat a környezetszennyező cikkekre vetik ki, a napelem pedig nem éppen ez a kör.

Forrás. Wikimedia Commons

Napelem és Napkollektor Szövetségkiadta a lépésen, honlajukon közölték: Minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január 1-jét követően.

A szakszövetség szerint ez azt jelenti, hogy az áfa nélkül 35-55 ezer forintos napelemek 2-2,5 ezer forinttal, 5-7 százalékkal lesznek drágábbak. Kiss Ernő, a szakszövetség elnöke az RTL Klub Híradójának vasárnap azt mondta, a terhelés egy átlagos családi ház esetén 100 ezer forintos többletet jelent a napelemes rendszer kivitelezése során. A szövetség szerint a napelemek átlagélettartama 35-40 év és teljes egészében újrahasznosíthatók, hiszen szilíciumból azaz a föld ötödik leggyakoribb eleméből és alumíniumból van a kerete. V. Németh Zsolt, az agrártárca államtitkára szintén az RTL Klub vasárnapi Híradójának adott nyilatkozatában pont az újrahasznosítással indokolta a napelemek termékdíját. Elismerte, hogy a napelemek környezetbarát, de a teljes életpályájukat kell figyelembe venni, az újrahasznosítás érdekében van szükség a lépésre.

Akkumulátor vs. napelem 

A szakszövetség tájékoztatója felsoroljáa a napelemek kedvező tulajdonásait, hogy a napelemek működésük során szén-dioxid-kiocsátást csökkentik, hiszen megújuló energiából, a nap energiájából állítják elő a villamosenergiát, kiváltva ezzel a hagyományos áramot.

A termékdíjrendelet további édekessége, hogy miközben napelemek 114 forintos termékdíjat fizetnek, az akkumulátorok csak a felét. A szövetség egyúttal azért jelzi, hogy a napelemes rendszerek még így is kedvezőek, hozamuk 10 százalék körüli, azaz 10 év alatt megtérülhetnek.

 1 milliárd forint egy napelemgyárnak

A napelemek megadóztatása azért is furcsának tűnhet, mert a kormány még tavaly ősszel még szerette a napelemeket. Legalábbis a csornai napelemgyár építésére 1 milliárd forintos támogatást adott.

Többek azért, hogy Magyarország teljesítse azt a vállalását, miszerint 2020-ra a Magyarországon felhasznált teljes energiamennyiség legalább 13 százalékának megújuló energiából kell származnia. A kormány szeretné túlteljesíteni az előírást, a cél a megújulók 14,65 százalékos arányának elérése.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Egy ház árát bukják a szakiskolások

Több magyarországi Tescóra kerülhet lakat

Áfacsapda: büntetik az olvasókat

Megtámadták a banánt

80 ezer forint eltűnt a bukszánkból

Méregdrága lett a dollár

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel

Egy csomó pénzt hagyunk a NAV-nál feleslegesen

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá