A kormány kedvezményes lakáshitelt nyújtana a közszolgáknak. Bár a pontos részletek nem ismertek, a sajtóban emlegetett kamatmértékek feltételezésével a Buksza végzett néhány közelítő - hipotetikus - számítást a kedvezményes konstrukcióról. Ezekből kiderül, akár negatív tartományba is kerülhet a kamat.

A Népszabadság a napokban írt arról, hogy a kormány nagyon kedvezményes hitelkonstrukciót dolgoz ki a közszférában dolgozók számára. Az előkészítő munkálatok már folynak, ezt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is megerősítette. A konstrukció az eddig megjelent - hivatalosan meg nem erősített információk szerint - várhatóan kedvező lesz.

A közszolgák kedvezményes hitelkonstrukciójának kidolgozására vonatkozó, a Magyar Közlönyben tavaly októberben megjelent kormányhatározatból nem derülnek ki a konkrét paraméterek: a határozat olyan konstrukció kidolgozását írja elő a szakminisztereknek, amelyben az állam a hosszú futamidejű kamattámogatáshoz, és a kölcsön felvételéhez szükséges önrészhez nyújtana segítséget. A Népszabadság úgy tudja, a közszolgák igen komoly kedvezményt, kamatmentes hitelt kaphatnának lakásvásárlásra vagy devizahitelük kiváltására. 

Bár a konkrétumok nem ismertek, a Buksza hipotetikus számításokat végzett, mennyibe kerülne havonta a törlesztés az érintetteknek, ha valóban kamatmentes hitelről lsz szó.  

Egy, 12,5 millió forintos lakás megvétele esetén (2,5 milliós önrészt feltételezve) 10 millió forintos hitelre lenne szükség. 20 év futamidővel felvett lakáshitel 0 százalékos kamat esetén havi 41,7 ezer forintos törlesztést jelent. Mivel kamatmentes hitelről van szó, ezért érdemes a lehető leghosszabb futamidőt választani: 25 éves futamidő esetén 33,3 ezer, 30 éves futamidőnél 27,8 ezer és végül 35 év futamidő esetén (az előzetes várakozás szerint ezzel a lehetőséggel is számolni lhet) a havi törlesztés 24 ezer forint alá csökken.

Persze ingyenhitel nincs. A finanszírozásra még több lehetőség igénybevételét mérlegelik, de 7-8 százaléknál jóval olcsóbb forrás rövid távon elég valószínűtlen. Az említett 10 milliós hitel még 7 százalékos kamattal számolva 35 éves futamidő esetén 63,9 ezer, 30 éves futamidőnél 66,5 ezer, 25 évesnél 70,7 ezer, 20 évesnél pedig 77,5 ezer forint havi törlesztést jelentene. Nagyon leegyszerűsítve hitelenként, havonta 30-40 ezer forintot kell az államnak (közvetve az adófizetőknek) kifizetnie, ha valóban ingyenhitelt kapnának a közszolgák. Tehát ennyibe kerülhet a közszolgák „ingyen ebédje”. (A havi kiadást megnövelhtei az önrészhez esetlegesen felvett hitel törlesztése, illetve annak kamata, ha lesz.)  

Trükközésre csábíthat az ingyenhitel

Várhatóan a kormány beépít valamilyen, a lakáskiadást korlátozó elemet a konstrukcióba, mivel ma Magyarországon nem életszerűtlen a feltételezés, hogy a vonzó konstrukció egyeseket talán az esetleges ingyen hitelből vett lakás feketén való kiadására csábítana, hiszen egy 12,5 milliós lakás havi bérleti díja - szintén elhelyezkedéstől függően- akár meg is haladhatja a havi 40 ezer forintot, ami a fenti havi törlesztések mellett egy kifizetődő üzlet lenne. 

A közszolgák esetleges ingyenhitele azt jelentené, hogy 0 százalék lenne a kamat. Ha ez valóban így lesz, és a hitel elő- és/vagy végtörlesztésére a lakás-takarékpénztári megtakarítást is felhasználhatóvá teszik, akkor utóbbi egy évre jutó (havi 20 ezer forintos befizetés mellett járó) 72 ezer forintos állami támogatásával együtt a közszolgák ingyenhitelének a kamata nem 0 százalékos, hanem negatív lehet. Azaz előfordulhat, hogy összsségébn alacsonyabb összeget kell visszafizetni, mint amennyit az adós felvett.  

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

A bukott gesztenyepürék listája

Krumpli, pürében

Kínzás lehet a földlabdás fenyőnek a karácsony

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták