Az egyik ingatlanközvetítő 8 ezer forintot kért egy olyan listáért, amelynek tartalmát nem ismertetik a fizetés előtt, csak annyit mondanak róla, hogy az van rajta, ami neked kell. Tanácsok a lehúzás ellen. 

A Buksza szerzője a bérlésre kínált ingatlanok között keresgélt 2-3 hete, talált is egy jót. (Azóta lekerült, ezért nincs belinkelve.) A hirdetést a Starting-Ingatlan Iroda tette fel az ingatlan.com-ra, amelynek munkatársával a következő telefonos párbeszéd zajlott:

- Mikor nézhetjük meg a kérdéses ingatlant? - érdeklődött a Buksza szerzője.

- Bármikor, de erre csak azt követően kerülhet sor, ha bejön az irodába, és megvásárolja az adott ingatlanról, valamint más ingatlanokról szóló információs anyagot 7900 forintért - hangzott a válasz.

- A keresett ingatlanon kívül pontosan milyen ingatlanok vannak még a listán? Látatlanban nem szívesen fizetnénk ki közel 8 ezer forintot.

- Olyan ingatlanok vannak rajta, amelyek biztosan tetszenének önöknek.

Fotó: Origo

- De a legtöbb hirdetés, így a kérdéses ingatlan a neten is fent van, ingyen...

- Igen, de mi vagyunk a közvetítők, és a lista megvásárlása után kizárólagosságot adunk.

- Köszönjük, így nem kérjük, soknak tartjuk egy lényegében ismeretlen listáért kifizetni a 8 ezer forintot - zárta a Buksza szerzője a beszélgetést. (Azóta nem kerestünk másik házat.) 

A Buksza ezt követően e-mailben megkérdezte a Starting-Ingatlan Irodát, hogy mi indokolja ezt a gyakorlatot, miért kérnek pénzt egy, a vevő számára lényegében ismeretlen listáért, de a cég egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

A listázás mégsem a múlté

A Buksza megkereste az egyik legnagyobb ingatlanhirdetéseket publikáló portált, az ingatlan.com-ot, hogy az ingatlanos körökben "listázásnak" nevezett, a korábbi években elterjedt gyakorlatot ma is sokan követik-e, és hogyan kell kikerülni a csapdákat.

Az ingatlan.com a Bukszával közölte: "A listázás a mi tapasztalatunk szerint inkább a múlté, hiszen ezek a találati listák az interneten bárki számára ingyenesen, könnyen és gyorsan elérhetőek. A keresők nagy része ma már interneten keres, prioritásaik szerint szűrhetnek az ingatlanok között. Nekik értelmetlen lenne fizetni olyan információért, ami ingyenesen is elérhető. A legfrissebb hirdetések ma már egyszerűen elérhetőek a hirdetésfigyelő beállításával is, ami naponta kétszer küldi emailben az új hirdetéseket."

Mire kell figyelni?

Az ingatlan.com véleménye szerint az ingatlanközvetítők listáinak legfeljebb az albérletek esetében lehet, mert ez keresleti piac, kevés az albérlet, gyorsan elkelnek a kiadó lakások, házak. "Ugyanakkor az albérletek listázása csak akkor jelent értéket a keresőnek, ha a közvetítő tudja garantálni, hogy még valóban kiadó ingatlanok hirdetései szerepelnek csak a listán, olyanok, amik megfelelnek a keresők által megadott igényeknek is" - közölte a cég. Az ingatlan.com-nál arra is felhívták a figyelmet, hogy a legtöbb esetben a listázással az interneten kevésbé jártas ingatlankeresők járnak rosszul.

Nekik a következő tanácsok lehetnek érdekesek. Egyrészt csak akkor fizessenek listáért, ha szerepel rajta a frissítés dátuma, maximum egy napos és a közvetítő maga ellenőrizte, hogy időközben nem került kiadásra vagy eladásra az ingatlan. Másrészt érdemes rákérdezni, a közvetítő tudja-e garantálni, hogy a kereső által választott paramétereknek megfelelő ingatlanok szerepelnek a listán.