A kereskedők között már megkezdődött a krumpliharc, a piacokon 170 forint körül van a kilónkénti ár, az áruházakban azonban akad 100 forint alatti ajánlat is. 

Jelentősen nőtt tavaly óta a krumpli ára, ezért érdemes felmérni a kínálatot. A héten a legnépszerűbb budapesti piacok közé tartozó Fehérvári úti piacon a legtöbb kereskedő 168 forintért adta a krumpli kilóját. A többi piacon (Fővám tér, Fény utca, Lehel út) hasonló szinten mozogtak az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) statisztikái szerint.

A nagyobb áruházláncok aktuális akciói alapján a vásárlói kártyával rendelkező vevőket kiszolgáló Metróban 119 forint a legolcsóbb krumpli, ehhez tízkilós zsákot kell elhozni. Az Aldi 140 forintért adja kilóját. Az InterSpar azonban 99 forintért is kínál krumplit, igaz, csak vasárnapig érvényes ez az ár.

A többi áruházlánc interneten elérhető aktuális akciós újságjában nincs krumpli, ezért maradtak a webáruházak. A Tesco webshopjában 150 forint a legalacsonyabb krumpliár, ez 5 kilós kiszerelésre érvényes. A CBA az újkrumplit 140 forintért adja, a sima krumpli 165 forintról indul, utóbbi egységár a kétkilós kiszerelésre érvényes. A GRoby online áruházában pedig 175 forintról indul a krumpliár. 

A drágulás oka

A krumpli jelentős drágulása azzal magyarázható, hogy jelentősen csökkent a betakarított krumpi mennyisége. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végleges becslése szerint az idén 420 ezer tonna burgonya lesz, ami közel 20 százalékkal maradt el a tavalyi eredménytől. A jelentős visszaesés részben az aszállyal magyarázható, másfelől pedig azzal, hogy a tavalyi alacsony ár miatt sokan nem vetettek krumplit erre az évre.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke, Kecskés Gábor a közrádió péntek reggeli műsorában hasonló terméskiesést említett. A szakember azonban az árak alakulásáról nem beszélt, szerinte még korai árat mondani a következő hetekre, mert a későn termő krumpli betakarítása még folyamatban van.

A termésvisszaesés ellenére egyébként nem lesz hiány krumpliból, a hazai igények kielégítésére már régóta importra szorulunk.

Fontos azonban, hogy a krumpli nem egyentermék, tehát minőségi különbégek lehetségesek és nyilvánvalóan vannak is. A poszt kizárólag a leggyakoribb, lehetőleg legalacsonyabb árak alakulásáról szól. (A grafikonok adatforrása a KSH és az AKI.)