A zsemle mindennapos termék, de jókora különbségek lehetnek. Vannak egészen kicsik, közepesek, illetve nagyra fújt lufizsemlék - ez adta az ötletet, hogy megvizsgáljuk ezt a terméket. Buksza objektív maradt: a minőséget nem, csak a tömeget és az árat vizsgálta. Utóbbiban igen nagy volt a szórás, a hétvégén az Auchan 10 forintért akciózott, a legdrágább pedig a Spar 24 forintos zsemléje volt. A tömeget nézve a többség hozta a kötelezőt.

A Buksza a legnagyobb élelmiszerlánc egységeiből szerezte be a zsemléket vasárnap, mindenhol tetszőlegesen kiválasztott (leginkább kézre eső) 5 darab zsemle került a kosárba. A zsemlék a helyszínen, a zöldséges pultoknál lévő mérlegen, majd otthon saját mérlegen is le lettek mérve.  (Nem volt szignifikáns különbség a két mérés között. Kivétel volt a Tesco Express, a Buksza ott nem találta meg a mérleget.)

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint 30 zsemle mérésével megállapított átlagtömegnek az előállítás napján 52–56 gramm közé kell esnie.

A végeredmény szerint az áruházak többsége az Élelmiszerkönyvben megszabott 56 grammos felső határhoz közeli értékkel rendelkező zsemléket kínáltak.

A Pennny az alsó határt érte el, a többiek 54-56 grammos átlaggal szerepeltek. A megvásárolt 40 zsemléből mindössze 13 nem érte el a 52 grammos szintet, a többi ennél nehezebb volt. 10 zsemle pedig az 56 grammos előírt felső határnál is többet nyomott, utóbbiak az Aldiból, az Auchanból, a CBA-ból, a Sparból és a Tescóból származtak.

Egyetlen boltban, a Coop Rákóczi út 78. szám alatti egységében vásárolt 5 zsemle átlaga nem lépte át az előírt 52 grammos tömeget. Valamennyi áruház átlagát nézve az átlagtömeg közel 54 gramm lett. Vagyis a minőséggel lehet vitatkozni, hol jobb vagy rosszabb, de a többség a tömeget nézve hozza a kötelezőt. A Coop egységének gyengébb szereplése sem jelenti azt, hogy az üzletlánc több ezer boltjában ne lennének megfelelő tömegűek a zsemlék.

Csúcstartó a Tesco 62 grammos versenyzője

A zsemléről azt is tudni kell, hogy sokszor változik az ára, szeretnek vele akciózni az áruházak. A KSH inflációs statisztikája szerint tavaly augusztus óta a zsemle átlagos darabára 21 forint volt. Ezt a vasárnapi mérés során egyedül a Spar lépte át, amely 24 forintért adta a zsemlét. A legtöbben 19 forintért kínálták, a Coop 17, a Penny 15 forintért, míg az Auchan 10 forintért akciózott. így az átlagár közel 18 forintra jött ki. 

A felmérésben szereplő üzletek: budaörsi Auchan; Rákóczi úti Aldi; Coop, Rákóczi út 78.; Spar Thököly út 8., CBA Príma a Király utca és a Nagykörút sarkán, Tesco Express Rákóczi út Kazinczy utca sarka, Lövölde téri Lidl, Garay téri Penny.