A mai technika mellett nyilván semmiből nem állna, hogy az pénzkiadó automata rákérdezzen, valóban akarunk-e aránytalanul drágán készpénzhez jutni. Nem kizárólag külföldön. Kár, hogy a bankoknak nem érdeke, pedig reklámnak sem lenne utolsó. 

Az egyik ismerős néhány napot töltött Szlovéniában. Egyszer felvett 10 eurót 10 eurós költséggel. Majd 20-at és 50-et, utoljára pedig 30-at egyenként 10-10 eurós sáppal és nyilván nem ő volt az egyetlen, aki irreálisan sokat költött a készpénzért. ATM, Fotó: Mudra László [origo]

Lehet mondani, hogy ő a hibás, miért nem olvasta el a költséglistát vagy kérdezett rá a bankban mennyibe kerül ez, de nem tette. Bár kapott némi eligazítást az utazás előtt, de úgy fest, ez kevés volt. A példa mutatja, hogy nincs mindenki  tisztában a bankkártyás készpénzszerzés költségeivel külföldön, ami egy meglehetősen drága dolog. Pedig az nem ördögtől való gondolat, hogy a tranzakció díja arányos legyen a összeggel.  (Vannak bankok, amelyek hálózatában ingyenes vagy kedvezményes a tranzakció külföldi saját ATM használata esetén, de nem ez a jellemző.) 

Ha bemegyek a zöldségesbe, kis táblákon óriás számokkal ki van írva minden portéka ára, nem pedig valahol a falon lógó hirdetményből kell kibogarászni, mi mennyibe kerül. Az égvilágon semmi nem indokolja, hogy a bankok így viselkedjenek. Épp ezért rá kellene venni őket, hogy tegyék világossá termékeik, szolgáltatásaik árát. Biztos vagyok benne, hogy a mai informatikai szinten a pénzkiadó automatát működtető szoftver minimális módosításával elérhető lehetne, hogy a a tranzakció jóváhagyását megelőzően az automata megkérdezze az embert: "Az Ön által végrehajtani kívánt tranzakció költsége XX euró vagy XX forint. Valóban kéri?."

Ha a kérdéses automata már így működött volna, bizonnyal nem vett volna fel az illető 10 eurót 10 eurós költséggel, csak ha az élete függ tőle. Sőt, feltehetően kiszámolta volna, hogy körülbelül 110 euróra van szüksége a következő napokra azt egyszerre felveszi, így az egészet megúszta volna 10 euróból a 40 helyett.

Belföldön sem mindegy

Egyébként nem csak a külföldi pénzfelvétről van szó, hanem a belföldiről is. Sok bank a saját automatájából több készpénzfelvételt ingyen ad, van melyik mindegyiket. Ha azonban nem saját ATM-ből vesz fel az ember pénzt, akkor ott megint jelentős lehet a kiadás. Ezen is segíthetne a kérdező automatás megoldás. 

Bár a bankoknak ez nyilván nem érdeke, mindazonáltal marketing szempontból nem lenne utolsó dolog. Persze, a bankok mindig arra próbálnak hivatkozni, hogy a termékeik, szolgáltatásaik bonyolultak, érvelésük azonban kifogásolható. Vannak egyszerű tömegtermékeik, a készpénzfelvételnél egyszerűbb szolgáltatást pedig nehéz elképzelni és még van jó pár hasonló szolgáltatás. 

(Egy Buksza-olvasó jelezte, az Egyesült Államokban  így működik a dolog. Köszi Vince!)