Az eredeti cím az lett volna, lapátoljuk ki a pénzt az ablakon. Elvetettem, mert a másik jobb. Mindazonáltal az állítás igaz, a pénzkidobás össznépi játék, amelyben részben a sárga csekkekhez való ragaszkodás a ludas. Százmilliárdot, fejenként uszkve tízezer forintot lehetne azzal spórolni, ha a csekkek egy részének búcsút intenénk és elektronikusan kezelnénk a kérdést. Persze lehet kötekedni, hogy ez nem jelent mindenkinek azonnal tízezer elverhető forintot, de a dolog ezzel együtt megéri. A sárga csekkekről való leszokás viszont nem fog menni egyszerűen. 

Nem csak nekünk, hétköznapi embereknek van teendőnk ezen a téren, hanem az államnak is. Az állami kifizetések harmada készpénzes, a nyugdíjak jelentős része is készpénzben kerül a zsebekbe. Az államnak, emellett a Magyar Posta tulajdonosaként is lépnie kellene, például az alternatív fizetések ösztönzésével. Forrás: [origo]
Bár a Postának komoly érvágást jelentene a sárga csekkek egy részének nyugdíjba küldése, mert - egy 2008-as kutatás szerint - több tízmilliárdos bevétele származik ebből, csekkenként egy százas. Geszti László, a Magyar Posta vezérigazgatója a Hvg.hu-nak a minap beszélt erről. "Mindig előjön, mintha valami ósdi dolog lenne, pedig a sárga csekk voltaképpen nagyon jó fizetési mód". Olyan, amit az emberek szeretnek" - mondta Geszti. Természetes a cégvezértől, hogy nem akar lemondani a milliárdokról, de egyúttal jeleze, hogy nem áll ellen. "A piac eldönti, hogy mi legyen a sárga csekkel. De mi fel vagyunk készülve arra, hogy a piaccal menjünk” - mondta a cégvezér.

Segítsünk tehát a Postának, utat mutatunk és még spórolhatunk is! Ehhez a bankoknak is lépniük kell, mert ahelyett, hogy a készpénzfelvételekre buzdítanak a pénzköpőknél, ahelyett több átutalást tehetnének ingyenessé. Ezzel bezárul a kör, a pazarlásból így lehetne össznépi spórolás. Én mindenesetre kidobtam a csekkeimet - valaki jön tíz rugóval.

Ha észrevétele van, hozzászólna, ne habozzon kommentelni vagy írni a bukszalada@freemail.hu címre.