A leggazdagabbak közel 280 ezer forintot költöttek élelmiszerekre, míg a legszegényebbek alig 110 ezer forintot. A legtöbb pénz kenyérre, húsra megy el, halat azonban egyáltalán nem eszünk. Infografikák, grafikonok az életünkről.

A megjelentek a háztartások 2012-es fogyasztásáról szóló statisztikák, amelyekből kiderül, hogy a különböző jövedelmi tizedekbe tartozók mire, mennyit költöttek 2012-ben. 

Élelmiszerekre (alkoholmentes italokkal együtt) tavalyelőtt egy fő átlagosan összesen 187,8 ezer forintot költött. A legszegényebbek, azaz az első jövedelmi tizedbe tartozók közel 110 ezer forintot költöttek ezekre, míg a leggazdagabbak 280 ezret.

A háztartásokat megkérdezték, mekkora összegből tudnának megélni. Bevallásuk szerint az átlagos életszínvonal fenntartását fejenként havi 120 ezer forintból tudnák megoldani, a nagyon jó életszínvonalat azonban 214 ezer forintból tudnák kigazdálkodni.

A legszgényebbeknek 78 ezer forint elég lenne az átlagos szinthez, a nagyon jó életvitelt pedig 138 ezer forintból tudnák fedezni. Ezzel szemben a leggazdagabbak az átlagos életszínvonalat 168 ezerből, a nagyon jó életszínvonalat pedig 293 ezerből tartanák fenn.

A Buksza grafikonokat készített a KSH-adatokból, amelyekből kiderül, a különböző jövedelmi szinteken élők mire, mennyit költöttek. Halra például alig.  

e