Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

160 ezer milliárd forintnál tartanak

A világ tíz leggazdagabb embere a hét elején több mint 565 milliárd dollárral rendelkezett. Ez 160 ezer milliárd forintnak felel meg, és jóval több, mint az egy évvel korábbi összeg.

A Buksza ismét elkészítette a gazdagmérleget, azaz a világ legvagyonosabb embereinek listáját a Bloomberg miliárdosindexe alapján. Az iszonyatos vagyonnal rendelkező, első tízben szereplő milliárdos közül mindössze ketten voltak, akik tavaly május végéhez képest buktak. Ingvar Kamprad Ikea-alapító vagyona 11 százalékkal 41,4 milliárd dollárra apadt, Az Egyesült Államokban egyik nagy ipari konglomerátumának (Koch Industries) tulajdonosai is veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni:, David Koch és Charles Koch vagyona 3-3 százalékkal 50,8 milliárd dollárral csökkent.

A listát továbbra is a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti, akinek a vagyona idén május 26-án 85,3 milliárd dollárra rúgott. Ez az egy évvel korábbi állapothoz képest 6 százalékos bővülést jelent.

0 Tovább

Hogyan gömbölyödtek a leggazdagabbak? - Bill Gates forintban naponta 15 milliárdra tett szert

A világ tíz legvagyonosabb embere 3 százalékkal 571 milliárd dollárra növelte vagyonát egy év alatt. Az Ikea tulajdonosa nagyot bukott, a listát vezető Bill Gates pedig jelentősen növelte vagyonát. A Microsoft alapítója forintban számolva naponta 15 milliárddal gyarapodott.

Összességében jó évet zártak világ legvagyonosabb emberei, akik a Bloomberg listáján szerepelnek.

Fotó: AFP/Don Emmert - Origo

2013. december 31-én 553 milliárd dollárt tett ki az összvagyonuk, ez aznapi árfolyamon 119,3 ezer milliárd forintnak felelt meg. Egy évvel később, 2014. december 31-én 571,1 milliárd dollárnál tartottak, ami 148 ezer milliárd forintnak felel meg. Tehát dollárban 3 százalékkal nőtt a vagyonuk, forintban számolva - a forint dollárral szembeni gyengülése miatt - jóval látványosabb, 24 százalékos volt a növekedés.

0 Tovább

1 318 000 000 000 000 forint - ennyi pénze van a leggazdagabbaknak

A világ legvagyonosabbjai 5,4 billió dollárral rendelkeznek, ez 1318 billió forintnak felel meg.

Továbbra is jól megy a gazdagoknak - derül ki az Oxfam szegénység felszámolásáért küzdő nemzetközi szervezet friss összeállításából, amelyet a CNN Money idézett.

Kevés a nő a leggazdagabbak között

A világ leggazdagabb emebereinek vagyona az elmúlt 4 évben 124 százalékkal 5,4 billió dollárra emelkedett. Ez nagyon nagy összeg: 1318 billió forintnak felel meg, ami a magyar GDP durván negyvenszerese. (Számmal egyébként így néz ki: 318 000 000 000 000)

0 Tovább

Gazdagok egymás mellett - Melyik a legtehetősebb balatoni település?

Érdekes, hogy a leggazdagabbak egy kupacban, Csopak környékén vannak. A Buksza-összeállításból az is kiderül, hogy a turizmus nem elég a balatoni településeknek, az ott élők többsége ugyanis az országos átlagnál rosszabbul él.

A Központi Statisztikai Hivatal átfogó képest rajzol most megjelent elemzésében (pdf) a magyarországi turizmus egyik központjaként működő balatoni régióról. A turizmus nyilvánvalóan fontos az ott élők számára, ám a statisztika alapján nem elég. "Az országos átlaghoz képest a Balaton üdülőkörzet lakossága valamivel kedvezőtlenebb jövedelmi helyzetben van" - derül ki a KSH elemzéséből.


A Balatonon - Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

Az adóhivatali adatok szerint 2012-ben a balatoni régióban 100 főre vetítve 45 fő, a munkavállalási korban lévők esetében edig 100-ból 70 ember fizetett személyi jövedelemadót, szemben az 44, illetve 68 fős országos átlaggal.

Alsóörs, Csopak, Kékkút a legjobbak között

Egy adózó éves jövedelme átlagosan 1,53 millió forint volt a kérdéses térségben, ebből 242 ezer forint adót fizettek fejenként, ami 359 ezer, illetve 62 ezer forinttal marad el az országos átlagtól. A balatoni régióba tartozó összesen közel 180 település közül a Veszprém megyeiek állnak a legjobban: Alsóörs, Balatonalmádi, Csopak , Kékkút, Paloznak kivételével mindenhol az országos átlagnál kisebb átlagjövedelem. (A linkekről látszik, hol vannak az szóban forgó települések.) Olyan nagyobb és ismertebb városok sem érik el az átlagot, mint Balatonfüred, Tihany, Fonyód vagy éppen Keszthely.

0 Tovább

Rengeteg pénzt kerestek

Egy hónap alatt 7 milliárd dollárral gyarapodott a leggazdagabbak vagyona. Egyedül az Oracle-tulaj bukott.

Bár a nemzetközi piacok többsége május 1-jén zárva volt, az amerikai porondon volt kereskedés. A záráskor feljegyzett árfolyamok alapján a Bloomberg gazdaglistáját vezető tíz milliárdos vagyona a március végéhez képest közel 7 milliárd dollárral 550,4 milliárd dollárra gyarapodott.

Ő Bill Gates, a leggazdagabb (Forrás: AFP/Don Emmert, Origo)

Forintban mérve 121 ezer milliárdról 123 ezer milliárdra nőtt az összvagyonuk, vagyis áprilisban munkanaponként átlagosan 66 milliárd forintot szedtek össze.

0 Tovább

Itt tartanak a gazdagok

Összesítve 10 miliárd dollárt bukott az első negyedévben a világ tíz leggazdagabb embere. A listát továbbra is Bill Gates vezeti, Warren Buffett befektető pedig visszavette a harmadik helyet. 
A világ tíz leggazdagabb embere rossz negyedévet zárt az összesített adatok szerint. Vagyonuk nagjából 20 milliárd dollárral csökkent, így a hétfői tőzsdezárás után 544 milliárd dollárral rendelkeztek, ami 121 ezer milliárd forintnak, azaz 121 billió forintnak felel meg. 

Forrás: Bloomberg
Január elejéhez képest négyen értek el növekedést. Köztük a listavezető Microsoft-alapító, Bill Gates vagyona 2 százalékkal gyarapodott, így megközelíti a 80 milliárd dollárt.
Rajta kívül pluszt ért el Warren Buffett befektetési bankár, aki 5 százalékos emelkedés után 64 milliárd dollárral zárt. Pluszban fejezte be a negyedévet Larry Ellison, az Oracle tulajdosa, valamint Sheldon Adelson kaszinómágnás is, előbbi vagyona 5 százalékkal 45,7, utóbbié 2,4 százalékkal 38 milliárd dollárra nőtt. 
Velük szemben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a telekommunikációban utazó mexikói milliárdos Carlos Slim, valamint a Zara ruhaboltláncról ismert Amancio Ortega mellett a Walmart-birodalom egyik tulajdonosa, Christy Walton, valamint az Ikeáról ismert Ingvar Kamprad is. A Koch Industries ipari konglomerátum tulajdonosai, a Koch fivérek stagnálást értek el, fejenként 50 milliárd dollárjuk volt hétfőn, ami lényegében megegyezik a januári értékkel.  
Mivel Warren Buffett növekedést, Ortega viszont csökkenést ért el, így a befektetési bankár visszavette a harmadik helyet, amit január végén elveszített
Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!
0 Tovább

121 billió forintnál járnak a milliárdosok + Magyarország vs. Bill Gates

A ruhamilliárdos Ortega tartja harmadik helyét, az Ikea tulajdonosa hátrébb csúszott. A tíz leggazdagabb vagyona már összesen 121 billió forintra rúg, de a magyar GDP megelőzi Bill Gates vagyonát. Frissült a gazdaglista.

A Bloomberg milliárdosokat felvonultató toplistáján változás történt január végér. A múlt évben rendre dobogós Warren Buffett befektetési bankár már decemberben a negyedik helyre került, és januárban sem tudott javítani. A harmadik helyen ugyanis a Zara ruhaboltlánc tulajdonosaként ismert Amancio Ortega áll. 


Forrás: Bloomberg

A pénteki tőzsdei záróárfolyamok alapján Bill Gates vezeti a rangsort 76,1 milliárd dolláros vagyonnal, a telekommunikációs cégeiből élő mexikói Carlos Slim a második 67,8 milliárddal. Ortega vagyona 60,5 milliárd dollárt tett ki pénteken, a korábbi bronzérmes helyét elvesztő Buffett vagyona pedig 58 milliárd dollárra rúgott. 

Ingvar Kamprad, az Ikea tulajdonosa is hátrébb került: decemberben még ötödik volt, a január végi listán azonban már csak a hetedik 48,7 milliárddal. A Koch Industries ipari konglomerátum tulajdonosai, a Koch fivérek előzték meg: Charles Koch és David Koch egyaránt 49,9 milliárd dollárral zárta a januárt.

A nyolcadik Larry Ellison, a vitorlázásba dollármilliókat ölő Oracle-tulajdonos 42,3 milliárd dolláros vagyonnal. 37,2 milliárddal a kilencedik a Walmart áruházlánc egyik tulajdonosa, Christy Walton, aki egyben a világ leggazdagbb nője ezzel a vagyonnal. A tizedik pedig Sheldon Adelson kaszinómágnás 36,2 milliárd dollárral. 


A tíz leggagzdagabb vagyona egyébként pénteken meghaladta az 526 milliárd dollárt. Ez forintban 121 ezer milliárd forintnak felel meg, a magyar GDP durván négyszerese. A listavezető Bill Gates vagyona forintban mérve 17 503 milliárdot teszi ki, szemben a 2012-es 28 048 milliárdos magyar GDP-vel. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Ezeket a játéktraktorokat vegye el a gyerektől!

Egyetlen foglalkozás fizet jobban a politikánál - Fejenként 1,2 milliót keresnek a politikusok

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták

0 Tovább

Egy gazdag magyar évi 280 ezerért eszik

A leggazdagabbak közel 280 ezer forintot költöttek élelmiszerekre, míg a legszegényebbek alig 110 ezer forintot. A legtöbb pénz kenyérre, húsra megy el, halat azonban egyáltalán nem eszünk. Infografikák, grafikonok az életünkről.

A megjelentek a háztartások 2012-es fogyasztásáról szóló statisztikák, amelyekből kiderül, hogy a különböző jövedelmi tizedekbe tartozók mire, mennyit költöttek 2012-ben.

Élelmiszerekre (alkoholmentes italokkal együtt) tavalyelőtt egy fő átlagosan összesen 187,8 ezer forintot költött. A legszegényebbek, azaz az első jövedelmi tizedbe tartozók közel 110 ezer forintot költöttek ezekre, míg a leggazdagabbak 280 ezret.

0 Tovább

Rengeteg pénzük van

Bár egy felmérés szerint idén Warren Buffett érte e el a legjelentősebb vagyongyarapodást az amerikai milliárdosok között, a befektetési bankár a Bloomberg gazdaglistáján lemaradt a dobogóról.

A Wealth-X kutatócég a napokban tette közzé az amerikai milliárdosok idei teljesítményéről szóló felmérését: a lista szerint Warren Buffett befektetési guru nyerte a versenyt: napi 37 millió dollárral, összesen 12,7 milliárd dollárral gazdagodott ebben az évben.

Warren Buffett Barack Obama amerikai elnökkel társalog (Forrás: Wikipedia)

A második a Microsoft-alapító Bill Gates, a harmadik pedig a kaszinókat működtető Sheldon Adelson 11,5, illetve 11,4 milliárdos többlettel. A negyedik helyen a 11,3 milliárd dollárt termelő Jeff Bezos, az Amazon.com első embere, az ötödiken pedig 10,5 milliárd dolláros pluszt elkönyvelő Mark Zuckerberg Facebook-alapító található.

0 Tovább

Elég nagy hajókat vettek

A világ nyolc legdrágább jachtjáért összesen több mint 600 milliárd forintot fizettek a tulajdonosok. A három dobogós jacht pedig több mint 300 milliárdba került. Az elitnyolcasban az orosz milliárdosok vannak többségben.

A Business Insider amerikai lap minden idők legdrágább hajóiról készített összeállítást. A 8 jacht össszesen közel 3 milliárd dollárba került. Jelenlegi árfolyamon ez 632 milliárd forintnak felel meg. A tulajdonosok összetétele egyoldalú, a hajók többsége orosz milliárdosok kezében van. Ezen belül a három legdrágább hajó összesen 1,44 milliárd dollárba, 312 milliárd forintba került. (Ez a jövő évre tervezett költségvetési hiány közel harmada.)

3. Serene (cca. 71,6 milliárd forint)


Forrás: Business Insider

0 Tovább

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

Szingapúr gazdag ország, számos gazdasági mutató alapján összeállított listán az élmezőnyben van, ennek meg is van az ára. Egy nap simán elvisz 8 ezer forintot, és ez csak a legáltalánosabb (kaja, pia, közlekedés) dolgokat fedezi. 

"A magyar fizetésből sansztalan megélni itt, 40-50$-t (7100-8800 forint) költök teljesen átlagos cuccokra, étel, ital, tömegközlekedés" - válaszolta egy ismerősöm Szingapúrban dolgozó magyar barátja arra a kérdésemre, mennyibe kerül ott az élet. Hozzáfűzte, ez az összeg szórakozás nélkül értendő. "Nem főzök, hanem veszem a táplálékot, de nem menő helyen" - fogalmazott. 

Vannak extrémebb arányok is, egy Honda Accord 120 ezer dollár, ami több mint 20 millió forint. Összehasonlítás végett: a Honda magyar honlapján a legdrágább Accordok is a 10 milliós határhoz vannak közelebb. A lakásbérlés is durva: havonta 2500 szingapúri dollár (közel 450 ezer forintba) plusz rezsi egy 35 négyzetméteres lakás fér csak bele, amely az örömlányokkal tömött negyedben található. 

Néhány mindennapos élelmiszer ára forintra átszámolva az egyik legnagyobb szingapúri élelmiszerlánc webshopjából: 

1 kiló liszt: 300-500 forint 

1 kiló cukor: 300 forinttól

1 liter étolaj: 700 forint

1 liter friss tej: 620 forint

1,5 liter Coca-Cola: 380 forint (akciós)

0,5 literes (olcsó) dobozos sör: 500 forint

1,5 literes San Benedetto: ásványvíz: közel 400 forint (akciós)

További bukszás posztok:

Mi hiányzik a dohányboltokból? 

Ahol a szabadban sem lehet cigizni

Mire elég a babapénz? 

Törékeny rollerekre figyelemeztet a Lidl

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek