Magda Eszter - Csernátony Csaba

Rengeteg bérlőre váró ingatlan van a piacon, de amibe valóban beköltözne az ember, olyan nagyon kevés. Nem elsősorban az ár a gond, hanem a lakások állapota. Egy bérlendő lakáshoz kevés ugyanis a négy fal. Ami pedig tényleg jó, az másra kell. 

"Cakkumpakk 150 ezret szánnék a lakásra. Rezsivel együtt. Nem kell nagy, 40-50 négyzetméter, a I., II., XI., XII. vagy az V. kerületben. De nincs, normális legalábbis tényleg nincs" - mondta a Bukszának egy fiatal nő. (Nevét nem árulta el, mivel reklámszakemberként dolgozik.)

Forrás: Origo

"Több olyan lakással találkoztam, amelyhez évek óta hozzá se nyúltak. Ronda bútorok, még rondább, ezer éve festett falak, penész és társai. Lakhatatlan. A másik, amelyekről lerí, hogy örökölt lakásról va szó. Bármilyen morbidan hangzik, az elhunytat eltemették, és máris feltették a hirdetést. A lakáshoz nem nyúltak" - tette hozzá.

"Hónapok alatt egyetlen egy volt, amely tényleg tetszett. Elmentünk, megnéztük. Utolsó pillanatban a tulaj azt mondta, meggondolta magát, nem adja ki. Ekkor durrant el az agyam. Mintha mi tennénk szívességet neki" - fogalmazott.

Lyukak, barlangok

Hasonlóan rossz tapasztalatokról számolt be a Bukszának több albérletvadász, de a Buksza is átélte ezeket. Az utóbbi hónapokban három költözést bonyolítottunk.

Kintről jó, bentről nem feltétlen - Forrás: Origo

Sok lakásnak az adottságai is rosszak, ha egy nagy ingatlankeresőn a belvárosi kiadó lakások közül kiszűrjük a földszinti, belső udvarra néző sötét lyukakat, a kínálat azonnal megfeleződik. A szűkös, sötét belső tereket pedig hajlamosak a tulajdonosok azonnal galériával is ellátni, hogy a fullasztó, nyomasztó érzés még teljesebb legyen.
Tény, hogy sok ingatlan hátrányos helyzetből indul, de itt jöhetne be az ízlés a képbe. Nemrégiben viharszerűen ment körbe a Facebookon egy belsőépítész által felújított, alig 30 négyzetméteres, csík elrendezésű, galériázott lakás. A szakértelem és a fantázia azonban egy olyan elragadó lakást varázsolt a hendikepes lakásból, hogy pillanatok alatt megtalálta bérlőjét, aki nem kevesebb, mint havi 150 ezer forintot tesz le érte havonta az asztalra. 

Ami jó, az másra kell

Sajnos ez a ritkább történet, a piacon megtalálható lakások zöme lehangoló. Nagyon sok ingatlant kiadó tulajdonos tehát azt képzeli, hogy egy lakás négy falból áll. A csöpögő csap a legkevesebb, ronda, festetlen falak, rossz kazán, rohadó nyílászárók. A luxus jelzőt egy csomó lakásra, eszközre is ráaggatják, pedig köze nincs hozzá, szimpla, jól működő háztartási gép már luxus, például az a gáztűzhely, amely mondjuk 20 éves. 

A sok lepattant és igénytelen lakást elnézve külön bosszantó, hogy az ide látogató külföldieket megcélzó Airbnb kínálatát átnyálazva kiderül, igenis képesek az emberek a lakásaikat tisztességesen és ízlésesen felújítani, berendezni. Ezek a tip-top lakások azonban hosszú távra nem állnak rendelkezésre, csak néhány napra vehetők bérbe. Ráadásul a lakástulajdonos számára ez a néhány nap bőven kitermel annyi pénzt, mintha tartós albérletre adná ki a lakást. 

Mivel egyre többen ismerik fel, hogy mennyivel többet hoz a konyhára a kvázi szállodai üzemmód, az élhető lakások szépen lassan teljesen eltűntek a hagyományos albérleti piacról. A rossz állapotú, ám drága lakások dömpingje pedig újabban komoly lendületet adott a szobakiadásnak, mint ahogy az a Facebook legnépesebb albérletkereső oldalán jól látszik. Egy gusztusosan kinéző szoba egy jó helyen lévő lakásban egy kisebb garzon áráért úgy fest, egyre könnyebben kiadható. 

500 ezer per hó vagy nincs rántotta 

Természetesen havi 500 ezer forintért kaphatunk tetőteraszt, frissen festett falakat és normális enteriőrt, de a sokak számára racionálisan elérhető árkategória csak az évtizedes cementpadlók és több tonnás mahagóni vitrinek világát nyitja meg.
Forrás: Origo
Sajnos minél több az olyan lakás, ahol minden bizonnyal maga a tulajdonos sem főzne meg jó szívvel egy rántottát, annál kirívóbb árakon futnak azok a lakások, ahol a főbérlő volt annyira igényes, hogy legalább kifestett és beletette a legolcsóbb Ikea szekrénysort. 
A bérlő romboló? Nem.

Ha, ne adj' isten mégis megtaláltuk azt a lakást, amibe jellemzően kompromisszumok árán, de mégis hajlandóak lennénk beköltözni, kiderül, hogy a közös költség megfizethetetlen, a házközponti fűtéssel, a rezsi többi elemével és egy esetleges internet előfizetéssel együtt gyakorlatilag az egész fizetésünket rákölthetjük az albérletre. 
Ráadásul tulajdonosok egy része úgy tekint a bérlőre, mintha az kifejezetten rombolni menne a lakásba. Nyilván vannak a bérlők pusztításáról rémtörténetek, de alapesetben a bérlő nem egy lakásromboló. Például azért, mert ott lakik. A saját dzsuvájában pedig senki sem szeret lakni - ez talán egyértelmű.   

A másik oldal  

Több ingatlanközvetítő pedig arról beszélt a Bukszának, hogy nagyon rapszodikusan alakul a piac. "Van, hogy egy lerobbant, rossz állapotú, de jó helyen, metró vagy a 4-6-os közelében lévő lakás nagyon hamar elmegy, míg egy normális állapotú, csendesebb utcában lévő, viszonylag jó áron hirdetett ingatlan hetekre beragad. Nincs szabály arra, hogy melyik, mennyiért, mennyi idő alatt megy el" - fogalmazott egyikük. 

A megoldást a Buksza abban látja, hogy egy sztenderdizált index alapján lehetne besorolni a bérbe adandó lakásokat. Építés éve, fűtés, kazán fogyasztása, kora, rezsiköltségek és a többi. Ahogy ez Nyugaton működik. Több ingatlanközvetítő szerint ettől még messze vagyunk. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon