Brit kutatók tudományosan igazolták, amit amúgy is sejteni lehet. Az emberek átverik magukat amikor evésről van szó, kevesebbet vallanak be.

A húsvéti lakomák miatt különösen aktuális az a nagy-britanniai friss kutatás, amely arra kereste a választ, mekkora szakadék húzódik a ténylegesen elfogyasztott élelmiszer és a bevallott mennyiség között.


Őszinteség hiányzik az evéshez - Fotó: Origo

A kutatásban 12 napig 59 ember vett részt. A felmérés során kétszer 3 napos szakaszban nyíltan, kétszer 3 napos szakaszban titokban mérték, ki és mennyit eszik. A résztvevők korlátlanul fogyaszthattak az ételekből. A valódi táplálékfelvételt titokban mérték - idézi az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című szaklap a British Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelenő felmérést.

A felmérés főszereplőit arra kérték, hogy mondják el, pontos mennyit fogyasztottak. Ekkor a résztvevők kevesebbet ettek (a szakzsargon szerint csökkentették az energiabevitelüket), amiatt, hogy be kellett számolniuk erről. Ez a hatás nők esetén szignifikáns volt, férfiak esetén nem.

A felmérés végeredménye szerint a résztvevők a ténylegesnél 5-21 százalékkal kisebb mennyiséget vallottak be, ez az eltérés nőknél és férfiaknál azonos volt. Vagyis az emberek kevesebb élelmiszerfogyasztásról számoltak be, mint amennyit valóban megettek, és csökkentették a valódi fogyasztásukat, amikor tudták, hogy a fogyasztásukat vizsgálják.

A felmérés bebizonyította, hogy az emberek, köztük sok fogyókúrázó hajlamos becsapni magát és másokat, amikor az evésről van szó. Legalábbis a briteknél ez így van a kutatás szerint. Persze a fogyókúrázók nem feltétlenül vannak tisztában ezzel: sokan nem patikamérlegen adagolják az ennivalót, és a bizonytalanság miatt tendenciózusan az alsó értéket vélik valósnak. Másként, meg kell próbálni a valós értékeket számon tartani, ellenkező esetben minden más erőfeszítés hiábavaló.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

40 kilós fogyás csoda nélkül

700 lóerő 500 millióért - a legdrágább használt autók

Havi 100 ezerrel nőtt a politikusok fizetése