Két év, 40 kiló mínusz. Hosszú fogyókúra kicsit másképp - költségalapú diétával.

A Buksza szerzője több mint két évvel évvel ezelőtt a 130 kilós ligába tévedt, ami már nem volt vicces. Közhely, de fogynom kellett. Hogy kerül ez a Bukszára, úgy, hogy még pénzben is jobban jár az ember, mivel a kajaköltségvetés alapeleme ennek a módszernek.


Fotó: Origo (a kép illusztráció)

Szóval a 131 kilóról 91 kilóra fogytam. A fogyókúratanácsok között mindig a legfontosabbak között említik a mozgást, igenám, de 130 kilósan lényegében 5 perc sport után kidöglik az ember, gyülöltem az egészet, se sikerélmény, se kitartás. Szerepe volt annak is, hogy az összes sport nem jött számításba egy meg nem műtött térdszalagszakadás miatt.

Maradt az étrend megváltoztatása, erről szinte már mindent megjelent, de volt egy plusz tényező. A költségvetés átszabása. (A Táfelspicc remek diétaenciklopédiáját egyébként itt olvashatja el.)

A fogyókúra előtt, napi, heti rendszerességgel felírtam, mennyi megy el éttermi, büfés evésekre, élelmiszerekre, üdítőkre, szeszes italokra. Majd a fogyókúra kezdetén az addig átlagos összeget felére, harmadára - mikor hogy - csökkentettem, és ezt a keretet szigorúan betartottam. Így lehetővé vált, hogy ókor-ókor dagasztó ételeket is ehessek, igaz csak keveset. Jellemzően inkább mást ettem, mint korábban, például reggelire 2 darab túros táska vagy kakaós csiga (300-400 forint) helyett 2 darab banán vagy alma (kb. 200 forint), ebédnél köretes menü (800-1500) helyett csak a hús plusz mondjuk kis káposztasaláta (600-1000 forint). Persze az ésszerűség (a fogyókúra) határait betartva, tehát mondjuk egy kiló banán helyett csak a költségcsökkentés érdekében nem javallott 10-15 zsemlét venni/enni. Az esetleg kétes eredetű, méregdrága táplálékkiegészítőkre sincs szükség, az azokhoz képest filléres vitaminokkal is jól lehet menedzselni a vitaminháztartást.

A lényeg, hogy a kajaköltést csökkentsük és a fogyókúrához passzoló ételekre fordítsuk a megvágott keretet, az eleje nem könnyű, de az eltűnő kilók és a megtakarítás kárpótol.

A legfontosabb lépések:

- jegyezni, mennyit költünk, költöttünk élelmiszerre, italra, és a költségvetést csökkenteni, és szigorúan betartani a keretet

- cereáliák, kenyér, zsemle egyebek, nem vagy csak ritkán

- köret (krumpli, rizs) ritkán, helyette saláta

- gyorséttermek nem, vagy csak ritkán (akkor is menü helyett egy szendvics)

- sör és tömény nem, vagy alig, inkább bor, fröccs

- számon tartani a szakirodalom alapján a kalóriákat, nem kell tizedekre pontosan, de nem árt tudni, mi hány kalória

 -emellett a vitaminháztartást menedzselni gyümölcsökkel, zöldségekkel stb.

 - mozgás, sport, ha képes rá

Nekem utóbbi még csak most jön.

(Az említett módszer saját, de bevált példa. A fogyókúra, a súlyvesztés üteme egyénfüggő, de, ha a legfontosabb feltételeket betartjuk, lesz eredmény.)

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon!