Az éttermekre, kocsmákra más szabályok vonatkoznak, mint az élelmiszerboltokra, és vannak a kivételes kutyák

Több olyan bolt, köztük pékség, kisebb élelmiszerbolt van, legalábbis a Józsefvárosban és a Ferenvárosban, ahová beengedik a kutyával érkező vásárlókat, sokakat ez zavar, ami rendben is van, a kutya ugyanis nem élelmiszerboltba való. Persze a boltok többségébe nem engedik be őket, és a kutyatiltást jelzik is a bejáratnál matricával. (A kutyákat kint lehet hagyni, de sok gazda fél, hogy ellopják a kutyáját.)

A Buksza kutyás honlapokon azonban olvasott olyan hozzászólásokat, cikkeket, amelyek szerint lehet menni a kutyával a boltokba.

Fotó: Buksza

A kutya.hu két évvel ezelőtt azt írta, hogy a jogszabály nem tiltja kutyás vásárlást mondjuk akár egy élelmiszerboltban vagy bevásárlóközpontban, és az üzlettulajdonos döntésétől függ a dolog. A cikk állításai pedig több helyen elérhető, ha valaki a kutyás vásárlás szabályai után kutakodik. A bizonytalan információk miatt a Buksza utánajárt a kérdésnek.

Élelmszerbolt kizárva

Megkérdezte az illetékes tárcát, a Földművelésügyi Minisztériumot, mondja meg, mit lehet, és mit nem. A minisztérium közölte: a vonatkozó jogszabály szerint szabálysértésnek számít, ha valaki kutyát visz vagy enged be élelmiszerboltba, közfürdőbe vagy játszótérre. Kivételt képeznek a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyák. 

Fotó: Magda Eszter

Sok üzlet bejáratánál kint van a kutyatiltó tábla, de ezt nem kötelező kitenniük az élelmiszerboltosoknak. Igaz hasznos lehet, a tábla kihelyezése ott, naponta kérdéses lehet a kutyás vásárlás.

Kocsmákban lehet, feltételekkel

Más a helyzet az éttermekben, kocsmákban. A kedvtelésből tartott állatok - köztük a kutyák - beengedéséről a vendéglátóhelyek üzemeltetője dönthet.

Ha tolerálja az állatokat, akkor beengedheti őket, de ebben az esetben a szokásoshoz képest több óvintézkedést kell tennie az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek, ételek, valamint az éttermet látogató vendégek védelme érdekében.

Ezek a következők:

- az állatokkal szemben intoleráns vendégeket már a bejáratnál célszerű tájékoztatni arról, hogy az étterem kutyás vendégeket is fogad

- az állatok jelenléte esetenként azonnal szükséges takarítást igényel, amelyhez rendelkezni kell külön takarító eszközökkel, azok megfelelő használatára kiképzett személyzettel

- az állatok etetéséhez, itatásához egyszer-használatos, eldobható edényeket kell rendszeresíteni

-  az állatok életviteléből adódó éttermi helyzeteket át kell gondolni és - az élelmiszer-vállalkozói felelősség keretében - úgy kell megoldani, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok ne sérüljenek 

Ahogy említettük, a segítő kutyák, így például a vakvezető kutyák az élelmiszert árusító üzletek területére is bevihető. A szaktárca szerint érdemes a boltnak kísérőt biztosítania azért, hogy a kutya véletlenül se nyúljon az élelmiszerekhez.