Közel 240 ezer forintos átlag mögött igen komoly szórást mutatnak a különböző végzettségért járó keresetek. A versenyszférában az egyetemi végzettségűek 600 ezer feletti összeget kerestek, miközben a közszféra 125 ezer forintot fizetett egy nyolc általánossal rendelkező dolgozónak. Fizetési körkép iskolázottság alapján. 

A mostani vizsgaidőszak végével sokan jutnak diplomához, ennek apropóján - a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közfoglalkoztatottak adatait nem tartalmazó statisztikáit (pdf) felhasználva - a Buksza azt vizsgálta mennyit ér a diploma, valamint azt, hogy a felsőfokú végzettség az átlagok alapján mennyivel jelent magasabb fizetést. 


Fotó: Origo

2013-ban a magyarországi átlagkereset az NFSZ adatai szerint közel 240 ezer forint volt, ám ezen belül igen jelentős a szórás. A legalább 8 osztályt végzettek körében a legalacsonyabb fizetés 125 ezer forint volt, nekik ennyit fizetett havonta átlagosan a közszféra. A szintén nyolc osztály végzettek a nonprofit szférában már 129 ezer forintot kaptak havonta, a versenyszféra ugyanerre a végzettségre 149 ezer forintot fizetett.

Fotó: Origo

A gimnáziumi végzettségűek is a versenyszektorban jártak a legjobban, havonta több mint 213 ezer forint volt az átlagkeresetük, a nonprofit szervezetek 175 ezer forintot fizettek nekik, a közszférában viszont havi 186 ezer forintot kaptak. 

Beszédes a főiskolai és egyetemi végzettség közötti szakadék is. Az egyetemet végzettek az összes ágazatot nézve átlagosan 470 ezer forintot kerestek, miközben a főiskolai papírral rendelkezők közel 150 ezer forinttal kevesebbet, átlagban 325 ezer forintot kaptak.

Az egyetemi végzettség egyébként a versenyszektorban átlagosan több mint 600 ezer forintot ért havonta, a költségvetési szférában 349 ezret, a nonprofit szektorban pedig 337 ezer forint járt érte. 

A grafikonon valamennyi végzettséghez tartozó átlagkereset ágazatonkénti bontásban látszik. Az első grafikonon a különböző szférák gombjára kattintva jelennek meg az egyes végzettségekre jutó, fejenkénti kereseti átlagok, az "Ugyenez másként" címet viselő második grafikonon pedig különböző végzettségekre kattintva jelennek meg az egyes szektorokra vonatkozó átlagkeresetek. Az adatok átlagokat tükröznek, ezért az egyes végzettségeket és szektorokon belül egy-egy dolgozó keresetében jelentős eltérések lehetnek.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon