Bár egy embernek napi 2-4 liter vízre van szüksége, míg egy napra való élelmiszer vízszükséglete 3 ezer liter. Tényleg megdöbbentő adatok a FAO-tól. 

A Föld vízkészlete 1,4 milliárd köbkilométer, ám ennek csak töredéke, 0,003 százaléka, azaz 45 ezer köbkilométer mondható friss vagy ivóvíznek. Ráadásul a szezonális hatások, és az árvizek miatt a tényleges mennyiség 9-14 ezer köbkilométer.

Ebből kell gazdálkodnia a lakosságnak, az iparnak stb. Ha a Föld vízkészletét egy kádban képzeljük el, akkor az ivóvíz egy teáskanálnyi lenne - derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból. 

A nagy kék gyolyó a Föld vízkészlete, a pici golyó az ivóvízkészletet - Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS, Origo

A legnagyobb vízfogyasztó a mezőgazdaság, amely 70 százalékát használja el a víznek, a fejlődő országokban viszont 95 százalékos arányra is van példa. Egy tonna gabonához 1500 köbméter víz kell, azaz egy kiló gabonának 1,5 tonna a vízigénye. 

Másik adat még jobban szemlélteti az élelmiszeripart kiszolgáló mezőgazdaság vízigényét. Egy átlagembernek napi 2-4 liter folyadékra, vízre van szüksége, miközben az egynapi ételadagjának előállításhoz 3 ezer liter vizet kell felhasználni.  

A ivóvízkészlet kezelése, fenntartása a jövőben kulcsfontosságú lesz. mivel az élelmiszerfogyasztásban jelentős bővülés várható. A FAO becslése szerint a világ népességének 2050-ben 60 százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége, mint 2006-ban. A másik beszédes adat, hogy az elmúlt 30 évben, az élelmiszer-termelés több mint 100 százalékkal nőtt.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon

Korábbi Buksza-posztok: 

Használjon virtuális postai értesítőt!

Ez nagyon fog hiáynozni a nyugdíjasoknak

Veszélyben az Ötöslottó trónja

Rengeteget veszítenek a magyar szerencsejátékosok

Lebuktatták a fogyókúragyilkost