Bár egy embernek napi 2-4 liter vízre van szüksége, míg egy napra való élelmiszer vízszükséglete 3 ezer liter. Tényleg megdöbbentő adatok a FAO-tól.

A Föld vízkészlete 1,4 milliárd köbkilométer, ám ennek csak töredéke, 0,003 százaléka, azaz 45 ezer köbkilométer mondható friss vagy ivóvíznek. Ráadásul a szezonális hatások, és az árvizek miatt a tényleges mennyiség 9-14 ezer köbkilométer.

Ebből kell gazdálkodnia a lakosságnak, az iparnak stb. Ha a Föld vízkészletét egy kádban képzeljük el, akkor az ivóvíz egy teáskanálnyi lenne - derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból.

A nagy kék gyolyó a Föld vízkészlete, a pici golyó az ivóvízkészletet - Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS, Origo

A legnagyobb vízfogyasztó a mezőgazdaság, amely 70 százalékát használja el a víznek, a fejlődő országokban viszont 95 százalékos arányra is van példa. Egy tonna gabonához 1500 köbméter víz kell, azaz egy kiló gabonának 1,5 tonna a vízigénye.