Virsliket, krinolinokat, párizsiket vizsgált a hatóság. Több termék is termék kifogásolható volt, mert több volt bennük a zsír, vagy kevesebb a fehérje. 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari laboratóriuma 52 különböző virslit, krinolint és párizsit vizsgált A laborosok azt nézték, hogy a termékek megfelelnek-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, valamint a termék címkéjén feltüntetett tápértéktartalmak helytállóak-e.

A virslipiac ellenőrzésére szükség is van. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, a Gault & Millau főszerkesztője tavaly a Tafeclspiccnek azzal érzékeltette a problémát, hogy az Aranyszalag Minőség tanúsítvány odaítélésekor egyetlen komolyan vehető hazai cég sem jött szóba ebben a kategóriában. „Sajnos ezt a területet még mindig olyan szinten hatja át a – csúnya szóval – költségtudatos gondolkodásmód, hogy lehetetlen minőséget várni” - fogalmazott a magyar gasztrónómia miniszerelnökének tartott Molnár B. Tamás. (A szakemberről készült portrét itt olvashatja el, a húsiparban használt bizarr nevű fehér takonyról szóló szintén táfeles cikket pedig itt találja.)


Fotó: Origo

A hatósági vizsga eredményének lényege:

- 4 termék bukott meg: A Kinga baromfivirsliben és a Tesco Value baromfipárizsiben nem volt elég fehérje, nem tartalmazta az élelmiszerkönyvi előírásban rögzített alsó határértéket) A Lidlben kapható, Dulano 8 füstölt bécsi virslijének és a Pikker krinolinjának zsírtartalma több volt az Élelmiszerkönyvben megengedettnél. 

- 9 húskészítménynél jelentős volt az eltérés a valódi és a feltüntetett tápértékadatok között. (Az NFH ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az eltérések nem mindig negatívak, lehetnek pozitívak is. Azaz a címkén ígértnél a fehérje akár több is lehet, a zsír pedig kevesebb.)

- A jelölés azonban nagyon fontos, mivel a szigorú diétát, illetve speciális étrendet követő vásárlók kizárólag a címkézésből tudnak tájékozódni. 

- 4 terméknél negatív kifogást fogalmaztak meg a címke miatt: a Penny Marketben árult Dárdás baromfipárizsiban és baromfivirsliben, az Ász-Kolbász baromfipárizsijában, a Zimbo Light marhapárizsiban a címkén jelezettnél több zsír találtak a hatósági laborosai. 

- Összességében az élelmiszerkönyvi előírásokat nézve a termékek 8 százaléka nem ment át a vizsgán, a tápértékek jelölésénél pedig a termékek közel ötödénél volt probléma.

A virslivizsga eredményei alapján az illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségei megteszik a szükséges lépéseket. A részletes vizsgálati jelentést itt olvashatja el.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Szuperbaci támadhat az ételeinkre?

A Spart utánozhatja az Auchan

Teljes forintcsere jön?

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Átverés a benzinkúton? Van megoldás

Hogyan kerüljük el a büntetést?

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?