Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Durva összeget költünk a mostani lottólázra

A legutóbbi öttalálalatos óta 2,3 milliárd forintra nőtt a főnyeremény, ezzel párhuzamosan a játékosok is bátrabban költöttek, eddig 18,5 milliárdot. Adatgrafikán a lottóláz.

Több mint 20 hete nem volt öttalálatos a lottón. A múlt év 37. hetében 85 millió forint volt a főnyeremény, azóta folyamatosan gömbölyödik az összeg, most szombaton már 2,35 milliárd forint lesz. (Cikkfrissítés: most szombaton nem volt öttalalátos, így a jövő héten 2,5 milliárdra megy ki a játék.)

Logikus, hogy a főnyeremény növekedésével lépést tart a lottóforgalom, de az érdekes, hogy mégis voltak olyan hetek, amikor csökkent a bevétel, azaz kevesebbért játszanak a játékosok - derül ki a Szerencsejáték Zrt. Bukszának elküldött statisztikájából. (Az alábbi - hajtás utáni - interaktív adatgrafikán látszik az ötöslottó-forgalom alakulása a főnyeremény növekedésével párhuzamosan. Az egeret az oszlopokra, vonalakra irányítva felugranak az adatok.)

0 Tovább

Menük pokoli árakon - a világ legdrágább éttermei

Fejenként 2 millió forintból lehet végigenni a világ legdrágább éttermeit - utazás nélkül. A legolcsóbb is több mint 100 ezret kér vendégenként.

Az ibizai Sublimotion vezeti a világ legdrágább éttermeinek rangsorát - idézi az amerikai Fox News a Daily Meal szakportál listáját.

Ha mind a 10 étteremet meg akarjuk látogatni, akkor fejenként 2,15 millió forintra lesz szükségünk, és ebben nincs benne az utazás.

1.Sublimotion (Ibiza, Spanyolország)

A számla fejenként: 2078 dollár (519 ezer forint)/fő

A spanyolországi étteremben fejenként 2078 dollárért lehet fogyasztani, vagyis több mint félmillió forint kell hozzá. Az étterem különlegessége, hogy 12 vendéget szolgálnak ki egy etapban, akik 20 fogást kapnak. (A listavezető Sublimotion a Táfelspicc tavasszal összeállított ranglistáján is az első volt.)

0 Tovább

Vesztésre áll a magyar milliárdosgyár

Legyőzték az Ötöslottót, legalábbis egyelőre. Mégpedig a sorsjegyek, pedig náluk azt sem lehet tudni, megvan-e még a főnyeremény. 

A jelek szerint a jétékosokat nem érdekli, hogy egy adott sorsjegysorozat jackpotjait (főnyereményeit) már elvitték-e esetleg, kaparnak, egyre többet. 


Forrás: Giphy.com

A Buksza korábban már írt arról, hogy a magyar játékosok odavannak a kaparós sorsjegyekért, a múlt évben azonban még az Ötöslottóból több bevétele volt a szerencsejáték-szervező állami mamutcégnek, mint a sorsjegyekből. Idén, legalábbis a féléves adatok szerint azonban fordult a kocka.


A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérésére elküldte az elmúlt öt év első féléveire vonatkozó statisztikáit, amelyekből tisztán látszik a sorsjegyek karrierje. 2009 első felében 21 milliárd forintot költöttünk Ötöslottóra, míg sorsjegyekre csak 8 milliárdot. Az idei első félévben az Ötöslottó-bevétel meghaladta a 28 milliárd forintot, míg a sorsjegyek már 29,6 milliárd forintot termeltek. 

A Szerencsejáték Zrt. szerint a sorsjegyek és az Ötöslottó bevételeinek összevetésénél fontos figyelembe venni egyrészt azt, hogy csak a féléves adatok alapján vezetnek sorsjegyek, így az év egészében az Ötöslottó még be is hozhatja a hátrányt. Másfelől pedig azt, hogy a cég szerint nem igazán összehasonlítható egy termékcsoport  (a 12 sorsjegy) és egy önálló termék (Ötöslottó) bevétele.

Ha a lottójátékokat összesítve nézzük, akkor egyébként ők vezetnek. Az Ötöslottó 28 milliárdja mellett 12 milliárdért hatosoztunk az első félévben, a Skandináv Lottó bevételei lottó pedig 9 milliárdot hozott össze. (A Kenó a maga 2,66 milliárdos értékével marginális tényező. A legtöbb bevételt pedig a Tippmix termelte, de az alapvetően másféle szerencsejáték, ezért nem szerepel ebben az összevetésben.)

Nem tuti

A sorsjegyek karrierje azért érdekes, mivel nem mehetünk biztosra a főnyeremény tekintetében. Az Ötöslottónál ismert, hogy mennyi a jackpot és az adott számok bejelölésével a biztosan miénk lesz a pénz (ha több ötös van, akkor persze megosztva), ezzel szemben a sorsjegyeknél azt nem lehet tudni, hogy megvan-e még egyáltalán a főnyeremény. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis azt nem árulja el, hogy egy adott sorsjegysorozat esetében már elvitték-e a főnyereményeket. (Erről és a különböző sorsjegyek nyerési esélyeiről részletesen ebben a Buksza-cikkben olvashat, az Ötöslottó trónjáról szóló cikket pedig itt találja.)

A Buksza tavaly novemberben kérdezte meg a Szerencsejáték Zrt.-től, miért nem teszi közzé, hogy az egyes sorsjegyek közül melyiknél hány főnyereményt vittek el eddig. A cég közölte, erre semmi nem kötelezi, ezzel együtt törekednek arra, hogy tájékoztassák a játokosokat. "Azokon az értékesítőhelyeinken, ahol nagyobb nyereményt értek el valamelyik játékunkban, oklevél formájában számot adunk a helyszínen megnyert főnyereményről" - derül ki a társaság akkori válaszából.

Az Szrt. - a Bukszának adott válaszában akkor azt is közölte - egyéb módon azért nem ismerteti a megnyert főnyereményeket, mivel kutatásai szerint ez csökkentené a játékkedvet, pedig a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma. A Buksza érdeklődött arról is, hogy a cég tervez-e változtatni a mostani gyakorlaton, azaz a jövőben elárulja-e, melyik sorsjegynél fogytak el a jackpotok, a társaság erre nemmel felelt, ami a sorsjegyekből származó bevétel alapján végülis érthető. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Korábbi Buksza-posztok: 

Problémás a tescós párizsi és a Lidl virslije

A Spart utánozhatja az Auchan

Fizetések: teljesen szétszakadt az ország

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Mi kell a kutyának?

0 Tovább

Nagyon sokat buknak a magyar lottójátékosok

Meg a sorsjegyesek - szimplán a figyelmetlenségük miatt. Évente ugyanis több mint 1 milliárd forint a fel nem vett nyeremények összege. Ebből újra nyeremény vagy az államé lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy a néhány hete 3 milliárd forintos Ötöslottó-nyereményt felvette-e a nyertes. A Szerencsejáték Zrt. a Buksza kérdésére azt felelte: az Ötöslottó-nagynyereménnyel kapcsolatban a nyertes védelme érdekében egyelőre nem tudnak információt adni.

A legutóbbi csúcsnyeremény sorsáról tehát nincs információ, a Buksza szerzőit azonban régóta foglalkoztatja az is, mekkora összeget hagynak veszni a feledékeny játékosok.

0 Tovább

Érem - télen

Bár a szocsi olimpia érmei jóval nehezebbek, mint a londoni társaik, mégis kevésbé értékesek. Éremmatek árakkal, grammokkal, órabérrekkel. Plusz egy videó az éremgyártásról, valamint képgaléria az eddigi téli olimpiák érmeiről.

A pénteken kezdődő téli olimpián megnyerhető aranyérmek a legnagyobbak közé tartoznak az olimpiák történtében: egy érem 531 gramm súlyú, 10 centi átmérőjű, és 10 milliméter vastag. (A torinói például ugyan nagyobb átmérőjű, de könnyebb volt.)


Forrás:www.olympic.org

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata szerint nem kell színaranyból készülnie az érmeknek, lég, ha 6 grammot tartalmaznak, több mint 90 százaléka pedig ezüst. A szocsi olimpia aranyérmei egyenként több mint 550 dollár értéket képviselnek, ez azonban elmarad a londoni aranyérmek 700 dollár körüli értékétől, annak ellenére, hogy előbbiek több mint 100 grammal nehezebbek - írja a Chemistry.about.com és s Forbes amerikai online kiadása.

0 Tovább

Mennyibe kerülnek a kalóriák, melyik burger éri meg jobban?

A McDonald's és a Burger King klasszikusai mérkőztek a Buksza, kizárólag az energiatartalomra vetített árat figyelembe vevő összevetésében. Kiderült, a zászlóshajóknak számító burgerek ebből a szempontból pénzkidobásnak számítanak.

A Buksza a két burgerlánc legismertebb termékeit, a hamburgereket, sajtburgereket, valamint a Whoppert és a Big Macet hasonlította össze.

A felmérés kizárólag azt nézte, hogy azonos mennyiségű energiaáért (kilókalóriáért) mennyit kell fizetni az egyik burgerláncban, mennyit a másikban. A szendvicsek árában amúgy nincs különbség, a Whopper és a Big Mac is 890 forint a két lánc Blaha Lujza téri egységében, a sajtburger mindkét helyen 290 forint, a hamburgerek darabja pedig egyaránt 250 forint.

0 Tovább

Egyre többért kaparunk, de nem mehetünk biztosra

A kaparós sorsjegy nagy üzlet, évről évre egyre többet játszunk - idén már 40 milliárd felett jár a sorsjegybevétel. Pedig azt nem lehet tudni, hogy az adott sorsjegysorozat főnyereményei még megvannnak-e. A Szerencsejáték Zrt. a kaparóssorsjegyeknél 100 forintra vetítve 62-67 forintot fizet, ez meghaladja a törvényben előírta, 60 forintos minimumot. 

"Ezer éve a Black Jacket veszem. A többi nem érdekel, már hozzászoktam" - mondta egy harminc év körüli nő egy Rákóczi úti lottózóban. Amikor a Buksza arról kérdezte, miért ragaszkodik hozzá, közölte, "titok". Arra pedig, hogy a nyerési esély érdekli-e, határozott nemmel felelt. Hozzátette: "bár nagy összeget nem nyertem, kicsiket igen. Maradok ennél".

"Méhecskés volt a kedvencem, de már nincs. Most is azt választom, amelyik a legcukibb" - mondta a Buksza kérdésére egy kétgyermekes családanya egy másik, újbudai lottózóban. Arra a felvetésre, hogy a nyerési esély és a várható nyeremény szerepet játszik-e a választásában, szintén egyértelmű nem volt a válasz. "Azt választom, amelyik cuki" - erősítette meg a korábbi álláspontját. 

100-ra 62

A Buksza azt követően érdeklődött a játékosoktól,hogy az egyik új sorsjegy, a darabonként 500 forintos Édenkert valamivel rosszabb - 1:3,69-hez - nyerési esélyt kínál, mint mondjuk az egyik legnépszerűbb Black Jack, amely 200 forintba kerül, a nyerési esélye pedig 1:3,22-höz. A Buksza ezután megvizsgálta a sorsjegyeket, hogy pontosan mennyi is a várható nyeremény. A várható nyeremények között minimális a differencia: a drágább, 1000 forintos sorsjegyek esetében a 100 forintra vetített várható nyeremény magasabb, 67 forint. Így például a legnépszerűbb, Buksza sorsjegynél is ennyi; az olcsóbb, 200 forintos sorsjegyeknél ugyanez az érték 62 forint. Ez pedig meghaladja a kötelezően előírt mértéket, a vonatkozó rendelet szerint 100 forintra legkevesebb 60 forintot kell fizetnie a Szerencsejáték Zrt.-nek. 

A Buksza azon is spekulált, hogy melyik sorsjegyet érdemes a leginkább megvenni a főnyeremény szempontjából. Erre a kérdésre azonban nincs egyértelmű válasz. Azt ugyanis nem lehet tudni, hogy melyik sorsjegynél még éppen hány darab főnyeremény érhető el.  

A főnyeremények kívüli világ

A Buksza megkérdezte a Szerencsejáték Zrt.-t, miért nem teszi közzé, hogy az egyes sorsjegyek közül melyiknél hány főnyereményt vittek el eddig. A cég közölte, erre semmi nem kötelezi, ezzel együtt törekednek arra, hogy tájékoztassák a játokosokat.

"Azokon az értékesítőhelyeinken, ahol nagyobb nyereményt értek el valamelyik játékunkban, oklevél formájában számot adunk a helyszínen megnyert főnyereményről" - áll a társaság Bukszának küldött válaszában. Az Szrt. egyéb módon azért nem ismerteti a megnyert főnyereményeket, mivel kutatásai szerint ez csökkentené a játékkedvet, pedig a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma. A Buksza esetében a második legnagyobb nyeremény 5 millió forint, amelyből 3 darab is megnyerhető, és még mindezen felül is több mint háromnegyed millió nyeremény érhető el összesen 1,61 milliárd forint értékben. 

Egyre többet hoznak a kaparósok

A számok a Szerencsejáték Zrt.-t igazolják. 2008-ban 16,5 milliárd forintért vásároltunk kaparóst, erre az Szrt. több mint 10 milliárd forint nyereményt fizetett ki összesen. 2010-ben 17,8 milliárd volt a kaparós sorsjegyekből származó bevétel, amelyből közel 11 milliárdot fizetett ki nyereményként a cég. Tavaly 35 milliárd forintért keltek el sorsjegyek, a szerencsések pedig összesen 22,3 milliárdon osztozhattak. Az idén pedig már több mint 40 milliárdot ment el erre, a kifizetett nyeremények összege pedig 25,6 milliárdnál jár. 

A Buksza érdeklődött arról is, hogy a cég tervez-e változtatni a mostani gyakorlaton, azaz a jövőben elárulja-e, melyik sorsjegynél fogytak el a jackpotok, a társaság erre nemmel felelt, ami a számok fényében nem meglepő.

Több Buksza-poszt korábbról: 

Ki mennyit veszített, nyert az adólépésekkel?

Százmilliókat vettek el beteg gyerekektől

Mennyiért autózhatunk a Mazda CX-5-össel?

2 Tovább

Kocsmában utálatos a bankkártya

Bankkártyával kocsmában: lehet, hogy csak engem bosszant, de engem nagyon.

Ha csak ritkán, egy-egy helyen fordulna elő, akkor nem lenne érdekes, de az, hogy sorozatban nem fogadják el a bankkártyát olyan vendéglőkben, ahol amúgy ki van rakva a kártyatársaságok matricája - bosszantó és pénzbe kerül. (Van, ahol egyáltalán nem fogadják el, van több hely, ahol szinte állandóan rossz a terminál.)



Ezért kerül pénzbe: ha nem fogadják lehet menni az ATM-hez

Ha szóvá teszem, hogy ezt előre jeleznetnék, akkor - ha nem is mondják -, de érezhető, mit gondolnak. Na megint egy köcsög, aki nyekereg, jobb esetben unottan megvonják a vállukat.

7 Tovább

Drága szuperburgerek támadják Budapestet

Ez nem lesz olcsó, legalábbis a külföldi példák alapján bizarr árakkal találkozhatunk a közeljövőben megnyíló budapesti Hard Rock Caféban. (A Napi Online szerint napokon belül nyit az étterem.) Sajnos a pontos árakról még nincs elérhető információ, mert a társaság honlapján ezeket nem tünteti fel - sem a magyarországi, sem a többi egységnél. 
Ezért a Budapesthez legközelebb lévő éttermek áraiból lehet kiindulni. A prágai étteremben járó vendégek beszámolói szerint egy hamburger, krumplival és salátával 350 koronába került, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 4200 forint lenne. A krakkói egységben lengyel vendégek beszámolói szerint egy kétszemélyes vacsora - amely egy óriásburgerből, egy óriásbordából, egy-egy adag sült krumpliból és salátából, valamint egy-egy ásványvízből állt - 145 zlotyba került tavaly nyáron, ami mostani árfolyamon körülbelül 10 ezer forint.
Az egyszemélyes krakkói vacsora barbecue-s csirke krumplival, coleslaw salátával és babbal, kólával kísérve 50 zloty volt borravalóval együtt, ez közel 3500 forintos kiadást jelentett. Az ételárakat a lengyel étteremlisták 13 és 112 zloty - 900 és 7700 közé lövik be átlagosan.  
Az idén harmincéves étteremlánc első egysége Londonban nyílt meg 
Az egyik [origo]-s kollégám november elején járt a családjával ült be kávézni a krakkói Hard Rock Caféba, az éttermi árakra nem emlékszik pontosan, de érzésre viszonylag drága volt. Az étterem boltjában a gyerekének vásárolt egy eredeti Hard Rock Cafe-pólót és egy fémdarabokkal díszített bőrláncot, összesen 150 zlotyt, azaz több mint tízezer forintot fizetett. 

A krakkói étterem a város legdrágább részén helyezkedik el, a beszámolók szerint pedig drágább a környező éttermeknél. Fontos különbség, a külföldi látogatók kiemelik, hogy a krakkói árak alacsonyabbak a környező országok Hard Rock Caféiban megszokottnál, addig a helyiek számára kifejezetten drága. A varsói egységben szerzett tapasztalat is az, hogy az ára miatt a fiatalok körében mérsékelte népszerű a hely. Az ételek minőségét azonban mindenki dicséri, bár a varsói egységről szóló valamennyi beszámoló hozzáteszi, hogy nagyon sokba kerül.

A krakkói Hard Rock Café a második Lengyelországban, az első Varsóban nyílt. A krakkói étterem turisztikai szempontból jó helyen, a város egyik legszebb és legforgalmasabb pontján, a főtéren található: a piactérre és a Mária-templomra néz. Varsó és Krakkó mellett a kelet-európai régióban Prágában, Bukarestben is van Hard Rock Café.

A magyar egység is a belváros közepén kapott helyet: a Deák tér 3-5. szám alatt lévő, korábban a tőzsdének helyet adó épületben lesz, amely a Vörösmarty tér sarkán van. Az étterem mindennap fél 12-kor nyit,  vasárnaptól csütörtökig hajnali 1-kor, pénteken és szombaton hajnali 2-kor, a konyha pedig mindig egy órával hamarabb zár. 

Szubjektív vélemények a külföldi egységekről:

“Még ’97-ben voltam Atlantában, az árakra sajnos nem emlékszem, csak arra, hogy nem olcsó - például McDonald’s-kategória -, és elég jó szendvicseik voltak, de amúgy semmi extra. Nagyon rámennek a merchandisingra, a pólók és egyéb cuccok árusítására.”

“Én Bangkokban jártam ilyenben életemben először és utoljára, mert egy életre elrettentett. Általános komfortérzetet illetően is, de leginkább azért, mert az átlag helyi áraknak minimum kétszeresével dolgoztak, ha nem háromszorossal. Ez körülbelül hat éve volt.”

“Elég drága volt az amszterdami, ahol idén voltunk. 15 euró volt egy hamburger (menü volt talán?), és 4-5 euró volt egy sör. Az amszterdamiba a free wifi miatt mentünk be, ami nem is működött.”

A véleményekért és a lengyel vendégek bejegyzéseinek felkutatásáért köszönet jár az [origo]-s munkatársaknak.    
0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek