A McDonald's és a Burger King klasszikusai mérkőztek a Buksza, kizárólag az energiatartalomra vetített árat figyelembe vevő összevetésében. Kiderült, a zászlóshajóknak számító burgerek ebből a szempontból pénzkidobásnak számítanak. 

A Buksza a két burgerlánc legismertebb termékeit, a hamburgereket, sajtburgereket, valamint a Whoppert és a Big Macet hasonlította össze.

A felmérés kizárólag azt nézte, hogy azonos mennyiségű energiaáért (kilókalóriáért) mennyit kell fizetni az egyik burgerláncban, mennyit a másikban. A szendvicsek árában amúgy nincs különbség, a Whopper és a Big Mac is 890 forint a két lánc Blaha Lujza téri egységében, a sajtburger mindkét helyen 290 forint, a hamburgerek darabja pedig egyaránt 250 forint.

Ha valaki figyeli az elfogyasztott kalóriákat, és teljesen mindegy neki, hogy melyik szendvicset eszi, melyik láncban, akkor sokat spórolhat. A Big Mac esetében 100 kilókalóriáért 174 forintot kell fizetni, a Whoppernél ez kijön alig több mint 150 forintból. A McDonald's hamburgere 95, a sajtburgere 98 forintért ad 100 kilókalóriát, a Burger Kingben 77, illetve 78 forint lesz az egységár. (Az lenti grafikonon jobban látszanak a burgeradatok.)

Mindebből az is kiderül, ha kizárólag az energiatartalom alapján mérjük a szendvicseket, akkor a Whopper és a Big Mac egyszerű pénzkidobás. A két alapszendvicshez képest a duplájáért biztosít ugyanannyi energiát. 

Az energiatartalom mellett azért érdemes a szendvicsekben lévő összetevőkre is kitérni. A Big Macben 27, a Whopperben 27,8 gramm fehérje van, zsírból előbbi 26, utóbbi 32,7 grammot tartalmaz, szénhidrátból pedig 42,5, illetve 41 grammot. A másik két szendicsfajtanál a Burger King termékei valamivel több fehérjét tartalmaznak, cserébe több bennük a szénhidrát, zsírban viszont nincs lényeges eltérés. 

Buksza-posztok korábbról: