Nagyon jelentős különbségek vannak a fizetésekben az ország különböző térségei között. Egy budapesti dolgozó máfélszer annyit kap átlagosan, mint egy alföldi alkalmazott.  

Az nem meglepő, hogy a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régió a gazdaság egyik fő hajtóereje, ezáltal ebben a térségben a legmagasabbak a fizetések. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal napokban elkészült, múlt évről szóló összesítéséből az is kiderül, hogy igen jelentős különbségek vannak az országrészek között. 

A gazdasági válság elmélyülése után, azaz 2008 őszétől nőttek az átlagkeresetbeli különbségek. Bár 2011-ben csökkentek a régiókban mért szélsőértékek, 2012-ben nőttek. 

A régiók közül Közép-Magyarország az első, az ottani átlagkereset több mint másfélszerese volt az utolsó helyeken álló két alföldi régióénak. A régiókon belül a megyékben is komolyabb eltérések mutatkoztak, leginkább a főváros és Pest megye átlagkeresetei különböztek: a fővárosban a nettó átlagkereset 183,3 ezer forintra rúgott, míg Pest megyében az átlag 134,5 ezer forintot tett ki. 

A fővároson kívül egyetlen megyében, Győr-Moson-Sopronban haladták meg a keresetek az országos  átlagot. Az átlagkeresetek 2012-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében voltak a legkisebbek. Ami a nettó kereseteket illeti az grafikon jól látszik, hogy egyedül a közép-magyarországi régióban mért eredmény haladja meg az országos átlagot, a többiek nem érik el azt. 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

A bukott gesztenyepürék listája

Krumpli, pürében

Kínzás lehet a földlabdás fenyőnek a karácsony

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták