Az étteremmel kombinált boltok sem menekülnek. 

A VII. kerületben érvényes éjszakai szesztilalmat az egyik - Rákóczi úton lévő - nonstop úgy játszotta ki, hogy létesített egy büfét, amely kvázi étteremként (melegkonyhával) működik. Mivel étterem is, ezért árusíthat alkoholos italt, míg több konkurens bolt - amelyeknek nincs melegkonyhája - nem. 

A Bukszában felmerült, hogy ez a modell akár a vasárnapi boltzárnál is működhet. De nem. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Buksza kérdésére azt mondta: a melegkonyhában készített ételek eladása vendéglátásnak számít, ezért a boltzár nem vonatkozik erre a tevékenységre, tehát ez működik vasárnap és a többi napon este 10 és reggel 6 óra között is. 

 

Azaz, ha a melegkonyhás boltban van is klasszikus bolti részleg, ahol ételeket, italok lehet vásárolni, annak zárva kell lennie a szóban forgó idősávokban. Az sem működik az NGM válasza szerint, ha egy, jelenleg étteremként működő egység próbálkozna bolti termékek, például kenyér, tej stb. eladásával. Magyarul hiába van büféje, étterme (melegkonyhája egy-egy üzletnek, nonstopnak) üzletként nem, csak étteremként működhet. 

Fotó: Pályi Zsófia

A minisztérium egyébként megerősítette korábbi álláspontját, miszerint nem tart elbocsátásoktól, komolyabb forgalomcsökkenéstől a vasárnapi boltzár miatt. "A kormány nem számít elbocsátásokra, vagy boltbezárásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. A külföldi példák is azt mutatják, hogy a szabályozásnak átmeneti hatásai lesznek, mivel az emberek vásárlási szokásai rövid időn belül alkalmazkodnak az intézkedéshez. A forgalom áttevődik, vagyis más időpontokban jelentkezik többletvásárlás, ami többletmunkát is igényel" - áll az NGM válaszában.

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Mire futja a fizetésből? És a béren kívüliből?

A gatyája is rámehet a feledékenységre

Így adózik a cigi

Így néz ki az új 20 eurós

Munkanélküiség, ahogy még nem látta

Komplett falu kiadó

http://buksza.reblog.hu/a-szesztilalmas-trukk-sem-segit-a-boltzaron