Továbbra is egyetlen állás - a légiforgalmi irányítás - fizet jobban a politikánál. A vezető politikusok keresete egyébként 8 százalékkal közel 1,3 millióra nőtt tavaly, miközben az országos átlagkereset 4 százalékkal 239 ezer forintra emelkedett. A leggyengébben a tetőfedés és a nádfeldolgozás fizet - toplistán a keresetek. 

A politikusok hibásan kitöltött vagyonnyilatkozatai, valamint a vasárnapi választások különleges aktualitást adnak a friss, múlt évre vonatkozó kereseti statisztikáknak, bár az adatok amúgy is számos érdekes változást mutatnak a 2012-es számokhoz képest, amelyekről a Buksza korábban már korábban beszámolt

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - közfoglalkoztatottak adatait nem tartalmazó - statisztikái szerint a havi átlagos kereset valamivel több mint 239 ezer forint volt tavaly, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legjobban fizető állásoknál azonban jóval nagyobb volt az emelkedés.

Itt nagyon jól fizetnek - Forrás: Origo

1.  Légiforgalmi irányító - átlagkereset: 1,525 millió forint/hó

Továbbra is - 2012-höz hasonlóan - a légiforgalmi irányítók kapják a legtöbbet Magyarországon. Havi keresetük 2013-ban átlagosan átlagban 1,525 millió forint volt, ami nagyon jelentős, 26 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest. A növekedés összegszerűen 312 ezer forint volt, ez önmagában bőven meghaladja a 239 ezer forintos országos átlagkeresetet. 

2. Törvényhozó, miniszter, államtitkár - átlagkereset: 1,297 milió forint/hó

Csakúgy, mint tavalyelőtt a múlt évben is a vezető politikusok (törvényhozók, miniszterek, államtitkárok) álltak a második helyen, átlagkeresetük 8 százalékkal közel 1,3 millió forintra nőtt. Ez duplája, az átlagkereseteknél mért 4 százalékos ütemnek.

3. Vállalati stratégiatervezési egység vezetője - átlagkereset: 1,03 millió forint/hó

A harmadik helyen azonban változás történt: 2013-ban a "vállalati stratégiatervezési egység vezetője" néven nyilvántartott foglalkozás 1,03 millió forintot fizetett, ami 37 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. A 2012-ben még a kutatást és fejlesztést végző cégek vezetői álltak a harmadik helyen 883 ezer forintos havi keresettel. Ők tavaly 832 ezer forintot kaptak, azaz 6 százalékos csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. 

A pénzintézeti vezetők, elsősorban a bankárok keresete is jelentősen, 24 százalékkal emelkedett: 2013-ban 919 ezer forintot kaptak havonta, szemben az egy évvel korábbi 746 ezer forinttal. 

A sor vége

A legrosszabbul - az előző évhez - hasonlóan a nádfeldolgozók kerestek, havonta 106 ezer forintot kaptak, ami 3 százalékos emelkedésnek jelentett.

A legalacsonyabb fizetést biztosító állások közé tartozott többek között a tetőfedés, a konyhai kisegítő munka, vagy az erdészeti foglalkozás. Érdekes, hogy a kerékpár-karbantartásért, -javításért 2012-ben még havonta több mint 130 ezer forint járt, tavaly már csak 116 ezer, ami 11 százalékos visszaesésnek felel meg. 

(A Buksza kizárólag a hivatalos statisztika alapján készítette a posztot és a grafikonokat. Az adatok a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatain alapulnak, országos átlagokat mutatnak, ez egyben azt is jelenti, hogy az egyes foglalkozásokon belül lehetnek számottevő eltérések.)

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon!