A bankok ügyfélszolgálataira is vonatkozik az 5 perces szabály. Bár a Buksza korábban azt írta, hogy elméletben rájuk nézve nem kötelező, de egy last minute MNB-rendelet szerint igen.

Nagy visszhangja volt a fogyasztóvédelmi törvény múlt év novemberében kihirdetett, január közepétől érvényes törvény módosításának, amely szerint januártól az ügyfélszolgálatoknak öt percen belül beszélniük kell az őket hívó emberekkel.

Az említett törvénymódosítás január közepétől írja elő az ötperces limitet. A szabály a törvény szerint egész pontosan így szól "A vállalkozás az ügyfélszolgálati ügyintézőnek az ügyfélszolgálat felé indított hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt percen belüli élőhangos bejelentkezése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható." Kacifántos a leírás, de egyértelmű, leegyszerűsítve tehát arról van szó, hogy az ügyfélszolgálatos dolgozónak öt percen belül beszélnie kell a telefonálóval.

Az 5 perces szabállyal bővített fogyasztóvédelmi törvény azonban azt is kimondja: "e törvény hatálya nem terjed ki a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) által felügyelt tevékenységet folytató szervezeteknek, személyeknek MNB által felügyelt tevékenységére (a továbbiakban: pénzügyi szolgáltatási tevékenység)". Rájuk a hitelintézeti törvény vonatkozik, amely csak azt mondja ki, a "telefonon történő panaszkezelés esetén a pénzügyi intézmény biztosítja az ésszerű várakozási időn belüli hívásfogadást és ügyintézést".

Ezek alapján a Buksza korábban azt írta, hogy elvileg a bankokra nem vonatkozik a szabály, mindezt a feltételes módban. A törvény ugyanis meghagyta a lehetőségét, hogy az MNB az általa felügyelt intézményekre és tevékenységükre más, akár lazább, akár szigorúbb rendeletet hozzon.

A Buksza egyúttal felkért banki ügyekben jártas jogi szakértőt a véleményezésre. A szakértő rendet vágott a kérdésben, felhívta figyelmet egy, szinte az utolsó pillanatban elfogadott (december 29-i keltezésű) MNB-rendeletre: az MNB változatlan formában adta ki a szektorra vonatkozó szabályozását, így a bankok számára is előírja az 5 perces szabály alkalmazását. (A Buksza tehát türelmetlen volt, nem várta meg a jogász véleményét. A korábbi bejegyzés idő előtti megjelentetéséért elnézést kér a Buksza.)

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

A bukott gesztenyepürék listája

Krumpli, pürében

Kínzás lehet a földlabdás fenyőnek a karácsony

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták