A bankok hétfőtől postázzák az érintett hiteleseknek az elszámolásról szóló levelet. A menetrend az ügyfelek többségénél adott, de egy kis részük speciális helyzetbe kerülhet. A héten jegybanki kontroll alá vont, a Buda-Cash-csoporthoz tartozó bankok ügyfeleiről van szó.

A BRB Bank egyik fiókja - Forrás: Origo

 A szóban forgó bankoknál ugyanis a kifizetéseket a héten korlátozta a jegybank, amely azt gyanítja, hogy a Buda-Cash brókercégnél és a csoporthoz tartozó bankoknál összesen közel 100 milliárd forint értékű jogsértés történhetett. A szokásos banki működés korlátozása, átalakítása, valamint az említett bankok bizonytalan pénzügyi helyzete esetleg érintheti a hitelesekkel történő elszámolást is. Fontos, hogy konkrétumot egyelőre nem lehet tudni az ominózus bankok sorsáról, jövőjéről, így az elszámolási eljárás esetleges módosulásáról sem. (A Buda-Cash-csoport bankjai viszonylag kicsik, ezért az érintett hitelesek száma is feltehetően a töredéke a teljes tábornak.)

A bankcsoport tagjai (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, Észak-magyarországi Regionális Bank) egyébként készültek az elszámolásra, honlapjukon megtalálhatóak a vonatkozó tájékoztatók, ám arról a bankok oldalán nincs információ (legalábbis pénteken este még nem volt) , hogy a héten történtek  - elsősorban az életbe léptetett jegybanki kontroll - miként befolyásolja az ominózus bankok hitelesekkel való elszámolását. 

A Buksza péntek este e-mailben fordult a szóban forgó bankok irányítását a héten átvevő jegybankhoz, azt kérdezte, hány olyan ügyfele van a Buda-Cash-csoporthoz tartozó bankoknak, akik érintettek az elszámolásban. Valamint azt, hogy ők mire számíthatnak, kapnak-e az elszámolásból adódóan kompenzációt akkor is, ha esetleg felszámolásra kerül sor a bankjuknál. Továbbá azt, hogy a jegybank mit tanácsol ezeknek a hiteleleseknek.

Hétvége lévén a jegybanki válaszok várhatóan hétfőn jönnek meg, amint ez megtörténik, azonnal közöljük azokat ebben a cikkben, és egy újonnan publikált posztban is.