- Az oxigénnel dúsított vízhez hasonlóan csodaszerként árulják a lúgos vizet, pedig csodára nem képes, a szomjoltáson kívül lényegében semmire

- Vödörszám kellene inni ahhoz, hogy legyen hatása

- Nem beszélve arról, hogy fillérekből előállítható otthon

Literenként 100-300 forintért rendelhető az interneten, de több, utcáról elérhető boltban is kapható a lúgos víz, amelyet az oxigénnel dúsított vízhez hasonlóan csodaszerként emlegetnek a hirdetésekben. 

Az oxigénnel dúsított vízről a független laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft. elemzése alapján a Buksza a közelmúltban megírta, hogy pénzkidobás, most kiderült, hogy a lúgos víz sem tűnik túl jó vásárnak.

A gyomorban dől el minden

„Azzal a ténnyel, hogy a szervezet lúgosítása fontos lehet, nem vitatkozom. Az viszont, hogy erre a lúgos víz lenne a legalkalmasabb módszer, már erősen kétséges” – mondta a Bukszának Lakos István, a Wessling elemanalitikai részlegvezetője.

A lúgos vizek hatásmechanizmusának vizsgálatakor a legegyszerűbb a józan paraszti eszünket használni. Az emésztőrendszerünk egyik legfontosabb állomása, a gyomor ugyanis gyakorlatilag minden oda érkező lúgos anyagot semlegesít.

Egy kis kémia

A víz kémhatása 7-es pH-érték mellett semleges. Ha a víz 1 mol/liter nátrium-hidroxidot (NaOH) tartalmaz, 14-es lesz a pH-ja, elméletileg ez a leglúgosabb kémhatás. A 13-as Ph eléréséhez ennek a lúgos kémhatásért felelős nátrium-hidroxid-mennyiségnek már csak a tizede szükséges, a 12-eshez a százada, a 10-es pH-hoz pedig a tízezred része és így tovább. (A pH-egységek 10-szeres különbsége a pH 10-es alapú logaritmikus skáláján alapul, a pH ugyanis az oldat H-ion koncentrációjának negatív logaritmusa). A lúgos vizeket jellemzően 9-es pH-val árulják. Ennek semlegesítéséhez pedig már egy cseppnyi gyomorsav is elegendő. A gyomorsav ugyanis fél százalékban tartalmaz sósavat, egy deciliter lúgos víz 9-es erősségű pH-jának semlegesítéséhez tehát 1 milliliter gyomorsavra van szükség.

A lúgosságot a laboratóriumi körülmények között hasonló módszerrel mérik, mint ahogy a gyomor is dolgozik. Ezt az eljárást savas titrálásnak nevezik, amelynek lényege, hogy a lúgos vízhez addig adagolják a savat, amíg annak kémhatása semleges nem lesz.

Vödörszám kellene inni

A víz lúgosságát mindazonáltal nem csak a már említett nátrium-hirdoxid okozhatja, hanem egyéb vegyületek is, a lúgosság tehát nem csak a pH-tól függ, hanem a víz úgynevezett pufferkapacitásától is. Összetételétől függően tehát adott esetben az egyszerű csapvíz is képes lehet semlegesíteni annyi savat, mint a csapvíznél drága lúgos víz.

Nézzük meg ugyanazt a folyamatot a másik szemszögből: ha valakinek túl sok a gyomorsava,akkor nagy koncentrációjú lúgot általában szódabikarbónát (NaHCO3) etetnek vele. Ez valóban semlegesíti a túlzott gyomorsavtermelést, ám ha ezt a piacon kapható hatást lúgos vízzel igyekeznénk ellensúlyozni, több vödörrel kellene egy nap meginnunk.

A gyomorsav tehát lényegében teljesen semlegesíti a lúgos vizet, és kérdéses, hogy egyáltalán átjut-e rajta valamennyi. A test elsavasodására minden bizonnyal nem a lúgos víz jelenti a megoldást.

Akkor mit lehet tenni?

A szervezet elsavasodásának a problémáját a táplálékok helyes megválasztásával kellene megoldani – véli Lakos István. Az ugyanis, hogy egy étel vagy ital lúgos, illetve savas, egyfelől attól függ, milyen tápanyagokat tartalmaz. Másrészt attól, hogy az emésztési folyamatban történő lebomlásuk során milyen kémhatásúak lesznek.

Így fordulhat elő például, hogy a savas alma alapvetően lúgosítja a szervezetet. A fehérjék a gyomorban aminosavakra bomlanak, ám ettől még lényeges pH-változás nem következik be, amikor azonban kisebb elemeikre esnek szét, már mérhető a pH változása. Akinek tehát valóban komoly problémát jelent a savasodás, forduljon táplálkozástudományi szakértőhöz – javasolja Lakos István.

Káros-e a lúgos víz?

Komolyabb veszélyt nem jelent, ám a gyomorsav felesleges semlegesítésével „beleszól” az emésztési folyamatba, megterheli az emésztőrendszert.

Ha valaki mindenképp lúgos vizet szeretne inni, azt házilag is előállíthatja rendkívül egyszerű módon: például a csapvízbe szórjon egy kis - egyébként fillérekért kapható - szódabikarbónát!