Családmérettől függően átlagosan napi 30-50 liter víz megy el a vécézésre, ami évente 7-13 ezer forintba kerül. A vízpocsékoló, régi tartály cseréje pedig 3 év alatt megtérül.  

A zuhanyzás után a vécézés költségeit mérte a Buksza. A saját, kétfős háztartás mellett egy kétgyermekes család vécézéshez kötődő vízfogyasztását mérte. Mindkettőben víztakarékos tartály üzemelt.

Ez nem fogyaszt - Forrás: Sxc.hu

A víztakarékos tartály azt jelenti, hogy csak annyi vizet enged, amennyi ideig húzzuk a vécéláncot vagy nyomjuk a gombot. Összességében átlagosan egy-egy vécézés során mindkét lakásban 4,5-5 literes fogyasztás adódott.

A Buksza-lakásban napi 6 vécézés volt napi átlagban, a másik lakásban pedig átlagosan 11. A vízfogyasztás tehát 30, illetve 55 liter, ami egy évre vetítve 11-20 köbméteres fogyasztást jelent. Ennek a költsége pedig 7200, illetve több mint 13 ezer forint. 

Akinek régi, sokat fogyasztó vécétartálya van, annak érdemes váltania. A Buksza lakásában korábban egy korszerűtlen vécétartály volt, amely több mint 11 litert fogyasztott egyetlen lehúzással, ráadásul csöpögött, ezért kicseréltük. (A víztakarékos tartály 6 ezer forint volt, a csere munkadíja 8 ezer forint, az interneten elérhető hirdetések szerint pedig a szakemberek 6-10 ezer forintért vállalják.)

Az alkalmanként 11 liter fogyasztó korszerűtlen, vízpocsékoló tartállyal azonos paraméterek (napi 6 vécézés) mellett az éves kiadás 13 ezer forint lett volna, ami 5 ezer forintos különbséget jelent. Az új, víztakarékos tartályra szereléssel együtt kiadott 14 ezer forint 3 éven belül megtérül. Egyébként a vízvezetékeket érdemes átnézetni, mert a csöpögő csapok, vécé, zuhany, éves szinten jelentős összeggel dobhatják meg a fogyasztást, és a költségeket.