Egyfajta csodaszerként, szinte mindenre gyógyírt jelentő étrend-kiegészítőként hirdetik az üzletekben, webáruházakban az oxigénnel dúsított vizet. A hatásvadász leírások alapján valóban úgy tűnhet, hogy az ominózus termékek energikussá, fitté varázsolják az embert, megvédenek az öregedéstől, a potenciazavaroktól, sőt, még a rákot is gyógyítják. A tudomány azonban mást állít.

Félretéve a hangzatos szlogeneket a valóságban már az is kérdéses, hogy egyáltalán eljut-e az emésztőrendszerünkig az oxigéndús víz. A Wessling Hungary független laboratórium szakértői szerint erősen megkérdőjelezhetőek az oxigéndús vizek csodás képességei. 

Lakos István okleveles vegyész, a Wessling elemanalitikai csoportvezetője és Szigeti Tamás értékesítési és üzletfejlesztési igazgató a Bukszával közölte, a kérdéses termékek készítői előszeretettel helyeznek félrevezető módon egymás mellé olyan állításokat, amelyek külön-külön igazak, ám együtt már nem.

Az oxigén ugyanis valóban a legfontosabb szereplője az anyagcsere-folyamatoknak, ahogy azt a hirdetések állítják, és az is igaz, hogy oxigénhiányos állapot esetén a szervezet energiaszintje lecsökken. A sejten belüli folyamatokra szintén igaz, hogy szükség van az oxigénre, de nem az emésztőrendszeren keresztül.

Az oxigénnel dúsított víz azonban gyakorlatilag semmilyen hatással nincs a szervezetünkre, igaz, nem is árt neki. Az ilyen termékek megvásárlása egyszerű pénzkidobásnak tűnik. Ráadásul ezek a vizek jóval, akár 100-200 százalékkal drágábbak lehetnek, mint a hagyományos társaik.

Ez eddig szimplán pénzkérdés, de az már komoly morális és etikai kérdéseket felvethet, hogy ezeket a termékeket ajánlják olyan súlyos betegségek ellenszereként is, mint a cukorbetegség vagy rák.

El sem jut a helyére

Egy atmoszféra nyomáshoz tartozó 10 Celsius fokos felszíni vízben közel 10 mg/liter oxigén található, ez változhat az évszakok függvényében. Minden olyan víz, amely mélyről jön, gyakorlatilag nem tartalmaz oldott oxigént, amikor a felszínre bukkan. Az oxigénnel dúsított vizek gyártói mesterségesen emelik fel a vizek oxigéntartalmát, sok esetben ehhez olyan nagy nyomásra van szükség, hogy a víz kitöltésekor az oxigén kipezseghet a vízből. Reálisan 30-40 milligrammra lehet úgy felemelni az oxigén mennyiséget, hogy az elem még jó néhány percig a vízben maradjon, amíg ez utóbbi ki nem dobja magából.

Az az oxigénmennyiség, amely egyáltalán megmarad a dúsított vízben, nem jut messzire az ember emésztőrendszerében, a gyomorban ugyanis nem szívódik fel, viszont a magas savtartalom és az egyéb oldott anyagok gyakorlatilag lehetetlenné teszik az átjutását. Az oldott oxigén ugyanis gyakorlatilag átmegy gázfázisba, magyarul: kiböfögjük.

Ugyanez a folyamat játszódik le a szén-dioxiddal akkor, amikor buborékos ásványvizet iszik az ember, csak akkor gyorsabban. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy táplálkozás közben vagy a mohó ivásnál tekintélyes mennyiségű levegő kerül a gyomrunkba, amelyet szintén nem tudunk hasznosítani, hiszen ezt a szerepet egy másik szervünk, a tüdő látja el.

Nincsenek háborúban a bacik ellen

A reklámokban szó esik arról is, hogy a bélrendszerben tenyésző, úgynevezett anaerob, vagyis a létfenntartásukhoz levegőt, oxigént nem igénylő baktériumok, kórokozók ellen is rendkívül jó ellenszert jelentenek a oxigéndús vizek. Az természetes, hogy a bélrendszerben anaerob körülmények vannak, mivel az emésztési folyamatok ugyanis oxigén nélkül zajlanak.

Egyébként egyre jobban kultiváljuk az ásványvizeket

A GfK Piackutató adatai szerint Magyarországon a csapvíz és a hagyományos szódavíz mellett egyre népszerűbbek a hagyományos asványvizek. 1989 és 2012 között 29-ről 87 százalékra nőtt az ásványvizek kedveltsége Magyarországon, ez azt jelenti, hogy ennyivel nőtt azok aránya, akik saját bevallásuk szerint különösen szívesen fogyasztanak ásványvizet. 1989-ben hetente több mint egy alkalommal fogyasztottunk ásványvizet, 2005-ben hetente közel 4-szer, tavaly pedig már hetente több mint 4 alkalommal ittuk ezeket. A szódavíz népszerűsége ezzel szemben a rendszerváltás körül mért 60 százalék után 2012-ben hasonló arányú – 57 százalékos – kedveltségnek örvend, a fogyasztás gyakorisága ellenben egyre csökken a GfK adatai szerint. 

Ha oxigénben telített lenne, az emésztéshez szükséges lebontó baktériumok sem maradnának életben. Éppen ezért ott egy ilyen mesterséges beavatkozás nem hasznos. Mivel az oldott oxigén el sem jut a bélrendszerig, ez a probléma egy lufi. Az oxigénes vizek összes, az anaerob kórokozók ellen folytatott harcra vonatkozó ígéret pedig egyszerűen nem igaz - vélik a wesslinges szakemberek.

Tudományosan nem megalapozott

Az oxigénnel telített víz a Wessling szakemberei szerint nem ártalmas, lényegében semmilyen hatást nem gyakorol a szervezetünkre. Talán annyiban lehet negatív hatása, hogy könnyen romlóvá teszi a vizet, mivel elősegíti a baktériumok szaporodását. Ez főleg akkor lehet veszélyes, ha magas a víz ammóniumtartalma. Az ammónium nem méreg, de oxigénes közegben bizonyos baktériumok tevékenysége következtében a belőle keletkező nitrit, illetve nitrát már az lehet bizonyos szint felett. Emiatt a palackozás során az átlagosnál sterilebb körülményeket kell biztosítani ahhoz, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok, ami természetesen tovább növeli a haszontalan készítmény árát.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az oxigénnel dúsított víz jótékony élettani hatása erősen megkérdőjelezhető, igaz, az egészséget sem károsítja, ezért is kaphatott engedélyt. Amit azonban állítanak róla, az tudományosan nem megalapozott. Amennyiben valakinek hitelt érdemlő forrásból van más ismerete, ami ezt cáfolni képes, bátran mondja el a véleményét. Ám Lakos István és Szigeti Tamás az eddigi tudásuk alapján egyelőre azoknak ajánlja szívesen a szóban forgó termékeket, akiknek kopoltyú nőtt a gyomrába, a többieknek azt javasolják, vegyenek néhány nagy levegőt, ha oxigénhez akarnak jutni. Ez a megoldás pedig még a pénztárcájukra is jótékonyan hat.

Több Buksza:

Egymással csatáztak a joghurtok

Fej-fej mellett dinnyéznek

Máris drágult az új slágertermék

Megjöttek az ezerforintos cigaretták

Ahol napi 8 rugó csak a minimumra elég

A Tesco átírta a naptárat