- Kérek szépen két kávét, meg két pohár szódát. 

- Nincs, csak ásványvíz. 

- Akkor csak a kávékat kérem. 

Ebben a párbeszédben az elmúlt években ezerszer részt vettem, nem csak én, sanszosan mások is. Ez nem smucigságból ered, szimplán idegesítő, hogy aki egy pohár buborékos vizet akar inni a kávéjához annak többet kell fizetnie.  Erre több vendéglátós úgy reagál, így nagyobb a bevétel. Ez igaz, de a haszon már kétséges.

Vegyük a pénteki példát: az egyik nagykörúti kávézóban 180 forint volt egy kávé és ugyanannyi az két és fél decis Naturaqua ásványvíz. Az egyik italnagyker árlistája alapján egy üveg Naturaqua ásványvízhez 65 forintért juthat hozzá egy egység. Tehát üvegenként 115 forint a haszon. Elad egy litert, akkor 460. 

Ha azonban a kocsma venne egy liter szódát körülbelül 50 forintért és azt adná decinként 50 forintért, akkor az ásványvízes megoldáshoz képest 10 forint lenne bukó. 60 forintnál viszont 90 forint a literenkénti pluszt érhet el. Leegyszerűsítve, ha 60 forintért adná a literenként 50-ért beszerzett szódát, akkor ő is és a vásárló is jobban jár. Így ihatnék, illetve ihatnánk olcsóbban. 

Persze, lehet mondani, hogy ezek érdektelen összegek. De a másik oldala a dolognak, ha csak ásványvíz van, azt a legtöbbször nem is kérem, tehát se a bevétel, se a haszon nem nagyobb. A szódánál fordítva. 

Ugyanez persze igaz akkor is, ha nem kávéről, hanem fröccsről van szó...