Bő tízszeres különbség van a legjobban és a legrosszabbul fizető állások között. 1,21 milliót kapnak a légiforgalmi irányítók, ők állnak lista élén. A második  hely a politikusoké, akik 11 ezer forinttal kevesebbet, 1,2 milliót kapnak- bő ötszörösét az országos átlagnak. A lista végén seprűgyártók állnak, ők az átlag felét kapják. Meglepő foglalkozások és keresetek.


Sorra érkeznek a bér- és jövedelmi statisztikák, amelyek szerint egyre jobb a helyzet, ám hozzá kell tenni, hogy az átlagos értékeket torzítja, hogy a legjobban keresők bár kevesen vannak, a jóval magasabb fizetésük felfelé húzza a statisztikát.

Közben közeledik a poltikusok vagyonbevallásának január végi leadási határideje. A Buksza arra volt kíváncsi, hol állnak a választásra készülő poltikusok a magyarországi fizetési ranglistán.

Valamint arra, hogy melyek a legjobban és legrosszabbul fizető állások Magyarországon. A választ a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statiszikája adja meg, a szervezet ugyanis a különböző foglalkozásokra/tevékenységkre bontva is gyűjti a kereseti adatokat.

Egyelőre csak 2012-es statisztika áll rendelkezésre, amelyben érdekes dolgok vannak. Magyarországon a repülőgépeket terelgető légiforgalmi irányítók keresnek a legjobban, havonta fejenként 1,21 millió forintot kapnak. Majd a miniszterek, államtitkárok és a statisztikában "törvényhozóként" megjelölt emberek, lényegében a politikusok következnek átlagosan 1,2 millió fizetéssel. A két topfoglalkozás az 230 ezer forintos országos átlag bő ötszörösét fizeti. 

Jóval kevesebbet, havonta fejenként 883 ezret kapnak a kutatási-fejlesztési cégek, intézmények igazgatói. Érdekes, hogy a bankvezérek átlagos keresete fejenként havonta 746 ezer forint - hatósági statisztika szerint. A légiforgalmi irányítók és a politikusok után lénygében cégvezetők vannak, keresetük nem mutat különösebben nagy szórást. 

A lista végén vannak többek között a járművezetést oktatók, takarítók, gondozók, valamint a kefe- és seprűkészítők. Ők alig több mint 100 ezer forintot keresnek fejenként. Ez az országos átlag fele. Meglepő lehet, hogy a több nyelven perfektül beszélő idegenvezetők, valamint a veszélyes munkát végző ipari alpinisták is a lista végén vannak. 

(A Buksza kizárólag a hatósági statisztika alapján készítette az alábbi grafikonokat. Az adatok a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatain alapulnak, országos átlagokat mutatnak, ez egyben azt is jelenti, hogy az egyes foglalkozásoknál lehetnek számottevő eltérések.) 

Ha tetszett a fenti poszt, vagy a többi poszt, akkor szeresse a Bukszát a Facebookon! 

Korábbi Buksza-posztok: 

Mennyiért lehet úszni Budapesten? 

Negatív kamattal ketyeghet a közszolgák lakáshitele

A bukott gesztenyepürék listája

Krumpli, pürében

Kínzás lehet a földlabdás fenyőnek a karácsony

Miért pénzkidobás a lúgos víz?

Ezt a zsírégetőt el kell felejteni, mérgező lehet!

Cserpes vs. McDonald's: megmérkőznek a saláták