Egyre durvul az influenzajárvány, amely a mindennapi munkát is meggátolja, ennélfogva pedig a fizetést is csökkenti. Az influenzajárvány apropóján a Buksza összeszedte a legfontosabb táppénzszabályokat, illetve az idei változásokat. 

Hétről hétre emelkedik az influenzás, influenzagyanús esetek száma, az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint január végén közel 50 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent heti összevetésben.

Fotó: Origo

Elsősorban óvodás és általános iskolás gyerekek betegedtek meg, de felnőttek is vannak a betegek között. A beteg felnőtteknek az influenza a munkahelyüktől is távol kell maradniuk, ez pedig rendes szabadságban vagy pénzben kiesést jelent.  

Betegszabi vs. táppénz

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a betegszabadság nem azonos a táppénzzel. Előbbit ugyanis a munkáltató, utóbbit pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti. Betegszabadság a betegség 15 napra jár, ezt követően lép be a képben a táppénz, legfeljebb azonban egy éven keresztül.

Egy-egy dolgozó egy évben 15 nap betegszabadságot kap, erre az időre az úgynevezett távolléti díj 70 százaléka jár. (Van kivétel is, amikor a betegszabadság kimarad: ha a dolgozó a munkahelyén bekövetkezett baleset vagy a foglalkozásából eredően betegedik meg, akkor az első naptól jár neki a táppénz.)

Változások

A szabályok is változtak az idén. Például az, hogy a táppénz összegét a NAV-nak bejelentett jövedelem alapján kell kiszámítani.A táppénz összege az egy napra jutó átlagkereset 60 százaléka, kórházi ápolás esetén pedig 50 százaléka. 

A pénzben mérhető változások közé tartozik az is, hogy a táppénz összege maximum a minimálbér duplájának a harmincad része lehet, azaz idén nem lehet magasabb napi 7 ezer forintnál (A 105 ezer forintnak a kétszerese 210 ezer forint, annak a harmincadrésze 7 ezer forint.) 

 

Egyszerűen: fizetés mínusz 30-50 százalék

Nagyon leegyszerűsítve a szabályokat: Egy évre 15 nap betegszabadságot lehet kivenni, erre az időszakra a fizetés 70 százaléka jár. 15 napon túli betegségnél jön a táppénz, amely a fizetés 60 százaléka, kórházi ápolás esetén pedig a fizetés fele.

Tehát, aki influenzás, mehet betegszabadságra 30 százalékkal alacsonyabb fizetésért. Ha nem akar pénz bukni a betegség miatt, akkor a rendes szabadsága terhére is gyógyulhat, igaz, akkor az év hátralévő részében kevesebb napja marad. 

Eltűntek a betegek 

Miután mind a betegszabadság, mind a táppénz jelentős kiesést jelent, ezért egyre kevesebben éltek ezekkel a lehetőségekkel az utóbbi időben. Betegségük idejére sokan a rendes szabadságukból vettek el. 

Emellett az is hozzájárult a táppénzre fordított kiadások utóbbi években látott csökkenéséhez, hogy a magyarok egyre egészségesebbek. Erről bővebben a "Félelem tüntette el a betegeket" című Buksza-posztban olvashat részletesen

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, akkor se habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Tesco: végleg bezárt a Mátyás téri - boltbúcsú három képen

Zseniális tervek a magyar euróra

Lefizetik a számokat

Íme az idei lomtalanítási naptár

Az adók paradicsoma Magyarország