A Buksza összeszedte a legnépszerűbb, legtöbbeket érintő adókedvezményeket, amelyekkel könnyíteni lehet a családi büdzsén. Kérje el az államtól, ami jár.

A Buksza összeállításában csak azok a - cafetérián kívüli - kedvezmények szerepelnek, amelyek egyrészt legalább 10 ezer embert érintenek, érinthetnek, másrészt nem megtakarítási célúak. Tehát nem szerepelnek benne például az ételutalványokra, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéshez, a nyugdíj-előtakarékossági számlához vagy a nyugdíjbiztosításhoz járó kedvezmények. 

Családi adókedvezmény 

A családi adókedvezmény gyerekek után járó családi pótlékra jogosultaknak jár. Egy vagy két gyerek esetén gyerekenként havi 10 ezer forint, három vagy több gyereknél pedig gyerekenként 33 ezer forint a kedvezmény. A kormány tervei szerint a kedvezmény mértéke 2016-tól emelkedik: 2019-re a a kétgyerekes családoknál a gyerekenkénti havi 10 ezer forintos adókedvezmény fokozatosan 20 ezer forintra emelkedik. 

Forrás: Origo

A Nemzetgazdasági Minisztérium Bukszához eljuttatott statisztikája szerint ez a családi adókedvezmény a legnépszerűbb, 2013-ban 1,1 millióan éltek vele. 

Személyi adókedvezmény (betegség miatt levonható összeg)  

A más néven a súlyos fogyatékosság miatt érvényesíthető kedvezmény lényege, hogy akik bizonyítottan meghatározott betegségben szenvednek, azok adókedvezményt kapnak. 

Forrás: Tuba Zoltán/Origo

A kedvezményt biztosító betegségeket a vonatkozó kormányrendelet sorolja fel, szerepel a listán például többféle cukorbetegség is. A betegségek listája megtekinthető itt (docx) vagy itt (pdf). A betegségek után járó - jövőre havi 5250 forintos - adókedvezményt az NGM-től kapott adatok szerint 119 ezer ember vette igénybe tavaly, 6 milliárd forintos összegben.

A kedvezményt önellenőrzéssel 5 évre visszamenőlegesen is igénybe lehet venni akkor, ha valaki igazolja, hogy azokban az években is beteg volt. Az önellenőrzéshez szükséges dokumentumok listáját ezen a linkek találja

Első házasok kedvezménye

Ez egy új, jövőre életbe lépő kedvezmény. A 2014. december 31-e után házasodók vehetik igénybe, ha legalább az egyikük első házasságát kötötte. A kedvezmény havonta 5 ezer forint házaspáronként.

Forrás: AFP/Lego/Origo

Adótechnikailag a kedvezményt úgy kell érvényesíteni, hogy 31 250 forinttal kell csökkenteni az adóalapot. Ennek az összegnek a 16 százaléka a kedvezményként kapható 5 ezer forint.

Új kedvezményről van szó, tehát nincs statisztika arról, hányan vették igénybe, de sokakat érinthet jövőre. A KSH adatai szerint ugyanis 2010 és 2013 között évente 35-37 ezer házasságkötés volt Magyarországon. Bár a statisztikából nem derül ki, ezen belül hány olyan házasságkötés volt, amelynél az egyik fél először házasodott, de tízezres nagyságrendű lehet az érintettek száma.

A lakáshitel-törlesztés áthúzódó kedvezménye

A lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény 2007. január 1-jével megszűnt, azonban a kedvezményt meghatározott feltételeket teljesítő adósok igénybe vehetik. Utoljára erre a 2015-ös adóévben lesz alkalmuk, azaz a kedvezményt a 2016-ban beadandó bevallásban kell érvényesíteni. 

Forrás: Origo

A lakáshitel-törlesztéshez járó kedvezményhez több feltételt kell teljesíteni, a szabályozás meglehetősen kacifántos. Nagyon leegyszerűsítve azoknak jár, akik a vonatkozó kormányrendelet szerint megelőlegező hitellel rendelkeznek vagy azoknak, akik a hitel igénylésekor nem voltak jogosultak a szocpolra (lakásépítési kedvezményre), illetve megelőlegező kölcsönre; és az adott évben családi pótlékra jogosult gyermekük van. A kedvezmény érvényesítését meghatározó szabályok összetettségére miatt érdemes az adott bankban vagy az illetékes NAV-ügyfélszolgálaton tanácsot kérni ahhoz, hogy a fenti feltételeket teljesítő adósoknak valóban jár-e az adósoknak a kedvezmény.

A lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó kedvezményt egyébként az NGM adatai szerint 2013-ban 25 ezren vették igénybe, 3,1 milliárd forint összegben. 

A jövőre életbe lépő, magánszemélyek adózását érintő, többek között a béren kívüli juttatásokat, szociális hozzájárulási adót érintő további változásokról itt olvashat részletesen

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon. Ha pedig véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból, hónapokból:

Kitágul az eurózóna, Magyarország nem kíváncsi rá

Lecserélik a 20 eurós

A világ legdrágább fotója

Hány évre számíthatnak a magyarok?

Kik adnak 50 ezerrel nagyobb fizetést?