Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyot haraphat a fizetésből az influenza

Egyre durvul az influenzajárvány, amely a mindennapi munkát is meggátolja, ennélfogva pedig a fizetést is csökkenti. Az influenzajárvány apropóján a Buksza összeszedte a legfontosabb táppénzszabályokat, illetve az idei változásokat.

Hétről hétre emelkedik az influenzás, influenzagyanús esetek száma, az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi jelentése szerint január végén közel 50 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent heti összevetésben.

Fotó: Origo

Elsősorban óvodás és általános iskolás gyerekek betegedtek meg, de felnőttek is vannak a betegek között. A beteg felnőtteknek az influenza a munkahelyüktől is távol kell maradniuk, ez pedig rendes szabadságban vagy pénzben kiesést jelent.

0 Tovább

Kopassza meg az államot adókedvezményekkel!

A Buksza összeszedte a legnépszerűbb, legtöbbeket érintő adókedvezményeket, amelyekkel könnyíteni lehet a családi büdzsén. Kérje el az államtól, ami jár.

A Buksza összeállításában csak azok a - cafetérián kívüli - kedvezmények szerepelnek, amelyek egyrészt legalább 10 ezer embert érintenek, érinthetnek, másrészt nem megtakarítási célúak. Tehát nem szerepelnek benne például az ételutalványokra, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéshez, a nyugdíj-előtakarékossági számlához vagy a nyugdíjbiztosításhoz járó kedvezmények.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény gyerekek után járó családi pótlékra jogosultaknak jár. Egy vagy két gyerek esetén gyerekenként havi 10 ezer forint, három vagy több gyereknél pedig gyerekenként 33 ezer forint a kedvezmény. A kormány tervei szerint a kedvezmény mértéke 2016-tól emelkedik: 2019-re a a kétgyerekes családoknál a gyerekenkénti havi 10 ezer forintos adókedvezmény fokozatosan 20 ezer forintra emelkedik.

Forrás: Origo

A Nemzetgazdasági Minisztérium Bukszához eljuttatott statisztikája szerint ez a családi adókedvezmény a legnépszerűbb, 2013-ban 1,1 millióan éltek vele.

0 Tovább

Főszereplők: elhízás, cukorbetegség, laktózérzékenység

Szigorítja az EU az élelmiszer-feliratokra vonatkozó szabályokat. Az alábbi rendhagyó képregény alapján nem csoda. Főszereplők: cukorbetegség, laktózérzékenység, elhízás, allergia.

A képek kattintás után nagyobb méretben is megjelennek. 


Forrás: Európai Parlament, Eurostat, OECD

Forrás: Európai Parlament, Eurostat, OECD

Forrás: Európai Parlament, Eurostat, OECD

A képregény alapjául szolgáló infografikát az Európai  Parlament oldalán nézheti meg, link itt. Az adatok forrása: Eurostat, Európai Parlament, uniós élelmiszer-biztonsági hivatal, OECD.

A december közepétől várható szigorításokat a következő napokban megjelenő posztban sorolja fel a Buksza. 

Ha tetszett a cikk, vagy a többi poszt, akkor ossza meg és szeresse a Bukszát a Facebookon ! Ha véleménye van a témáról, ne habozzon  

Buksza-posztok az elmúlt napokból:

500-640 forintos dugódíj jöhet Budapesten

Magyarország toplistás az élelmiszer-drágulásban

1 318 000 000 000 000 forint - ennyi pénze van a leggazdagabbaknak

Betiltanák az ingyenes Tesco-buszokat?

Hitelmatek: ki mennyi kaphat jövőre?

0 Tovább

Tényleg beteg? Kérjen vissza 289 ezer forintot a NAV-tól!

Több betegség után jár adókedvezmény, például a cukorbetegek egy része az idén havi ötezer forint kaphat. Sőt, az érintettek 2008-ig visszamenőleg kérhetik a pénzt.

Bár már évek óta jár adókedvezmény bizonyos betegségben szenvedőknek, de sokan nem veszik igénybe, mert nem tudnak róla (esetleg félnek bevallani betegségüket a munkahelyükön). A Buksza figyelmét egy érintett ismerőse hívta fel erre a kedvezményre.

Forrás: Origo

Az érvényes jogszabályok szerint a súlyosan fogyatékos emberek a mindenkori minimálbér 5 százalékát megkaphatják adókedvezmény formájában. A jelenleg havi 5075 forontos összeg a vonatkozó kormányrendeletben tételesen felsorolt betegségben szenvedőknek jár, többek között a siketeknek, a végtaghiányos embereknek, és a cukorbetegek egy részének.

0 Tovább

Buksza blog

blogavatar

A Buksza 2016. júliusától a Napi.hu-n folytatja a munkát. Mégpedig itt: http://www.napi.hu/cimkek/buksza.

Utolsó kommentek